Regija

Pretukao je taksistu i nokautirao je ‘hit‘ borca UFC-ove velter kategorije! Upoznajte Alessia Di Chirica

Di Chirico vs. Buckley (lijevo) | Alessio Di Chirico uhićen u Španjolskoj

 Screenshot (ufc Fight Pass | Twitter, Al Zullino)
Rođeni Rimljanin upisao je čak 11 nastupa unutar UFC-a

Ranije danas FNC je potvrdio nastup još jednog velikog i renomiranog imena. Talijan Alessio Di Chirico nastupit će na FNC 20 eventu, a protivnik će mu biti Andi Vrtačić. Ovo je samo još jedan u nizu bivših UFC-ovih boraca koji će kročiti u FNC-ov kavez (Rony Jason, Iuri Alcantara, Yorgan De Castro, Krzysztof Jotko, Marco Beltran, Darko Stošić...).

No, tko je zapravo Alessio Di Chirico i kakakv je trag ostavio u UFC-u? Di Chirico je u 12. mjesecu 1989. godine rođen u Rimu. Kao tinejdžer bavio se američkim nogometom, ali bilo je jasno kako u Italiji "nema kruha" od američkog nogometa. Di Chirico je bio jedan od krupnijih momaka i igrao je na poziciji "linebackera". 2011. godine Di Chirico je napustio američki nogomet i započeo je trenirati MMA.

Na nagovor prijatelja Giovannija Pinellija, Di Chirico je došao na svoj prvi MMA trening, a jedan od razloga bila je i želja za skidanjem prekomjerne kilaže. Bila je to ljubav na prvi pogled i Di Chirico više nije prestajao dolaziti na MMA trennge. Svoj profesionalni MMA debi odradio je već krajem 2011. godine i "submissionom" u prvoj rundi porazio je Mohameda Anoira. Paralelno s profesionalnim nastupima, Di Chirico se jedno vrijeme pojavljivao i na amaterskoj sceni, a 2014. godine osvojio je IMMAF Svjetsko amatersko prvenstvo.

Di Chirico je nizao pobjedu za pobjedom, a u 11. mjesecu 2015. godine svladao je vrlo dobrog Andrzeja Grzebyka jenoglasnom odlukom sudaca na FEN 9 eventu. Nakon te pobjede Di Chirico je dobio poziv od strane vodeće svjetske MMA organizacije.

Debi u UFC-u odradio je 10. travnja (četvrti mjesec) 2016. godine. Oni zagriženiji MMA fanovi dobro pamte taj datum, jer tada se održao UFC-ov event u Zagrebu. Di Chirico je otvorio event borbom protiv Bojana Veličkovića, ali izgubio je sve tri runde i jednoglasnom odlukom sudaca slavio je srpski borac. Podosta neslaganja oko sudačke odluke bilo je među medijskim predstavnicima i fanovima koji su bodovali ovaj meč putem raznoraznih foruma, a nezadovoljan je bio i Di Chirico. Ipak, tijesna pobjeda otišla je Veličkoviću, a Di Chirico se morao pomiriti s porazom.

U svom sljedećem nastupu unutar UFC-a, Di Chirico je svladao Garretha McLellana. McLellan je inače legenda južnoafričkog MMA-a i jedan od dvojice boraca koji su uspjeli poraziti Dricusa Du Plessisa. Drugi je Roberto Soldić.

Di Chirico je McLellana porazio podijeljenom sudačkom odlukom i još uvijek se postavljalo pitanje "pripada li ovaj borac UFC-u". U svom sljedećem nastupu Di Chirico je završen u prvoj rundi, a "submissionom" ga je porazio iskusni Eric Spicely. Pobjeda nad McLellanom zadržala je Di Chirica u UFC-u, a u sljedeća dva nastupa osigurao je ostanak u organizaciji.

Nokautom u drugoj rundi završio je Oluwalea Bamgbosea, a zatim je podijeljenom sudačkom odlukom svladao vrlo dobrog Juliana Marqueza. Dvije pobjede u nizu značile su produljenje suradnje s UFC-om, ali Di Chirico se u narednom periodu ponovno našao pred otkazom. Kevin Holland, Makhmud Muradov, a zatim Zak Cummings, ovo su borci koji su jednoglasnim odlukama porazili Talijana i stjerali ga u kut. Međutim, uslijedio je meč koji je obilježio Di Chiricovu karijeru u UFC-u.

Siječanj (1. mjesec) 2021. godine, Di Chirico je dobio priliku boriti se na "main cardu" eventa koji su predvodili Max Holloway i Calvin Kattar. Joaquin Buckley našao se na suprotnoj strani kaveza, a samo tri mjeseca ranije, Buckley je u meču protiv Impe Kasanganayja upisao jedan od najspektakularnijih nokauta u povijesti UFC-a.

Stigao je Buckley upisati još jednu pobjedu nakon toga, a nokautom u drugoj rundi svladao je Jordana Wrighta. Činilo se kako Buckley napokon opravdava svoj potencijal, ali meč protiv Alessija Di Chirica ne pamti po dobrome.

Dvije minute i 12 sekundi trajala je borba na eventu u Abu Dhabiju, a ovaj put je Buckley osjetio kako je biti nokautiran "high kickom". Alessio Di Chirico sjajno je pogodio desnim "high kickom", dodao je nekoliko udaraca šakom iz gornje pozicije i Buckley je završio brutalno nokautiran.

Trebalo je Buckleyju nekoliko minuta da se sabere i uspostavi ravnotežu, a emotivni Di Chirico rasplakao se jer je skinuo velik teret sa svojih leđa. Poraz od Buckleyja značio bi otkaz u UFC-u, ali sjajnim nokautom Talijan se ponovno izvukao i uspio izboriti nastavak karijere u najvećoj MMA organizaciji. Inače, Joaquin Buckley trenutno je "hit" borac velter kategorije, upisao je pet pobjeda zaredom i drži deveto mjesto u poretku izazivača. Meč protiv DI Chirica odradio je u srednjoj kategoriji, a deficit u fizičkoj veličini stvarao je Buckley velike probleme u toj težinskoj kategoriji.

Di Chirico je ipak samo odgađao neizbježno. U sljedećem meču nakon pobjede nad Buckleyjem, Di Chirico je nokautiran "high kickom". Abdul Razak Alhassan nokautirao ga je nakon samo 17 sekundi borbe i ponovno ga gurnuo u nezahvalnu poziciju. Više od godinu dana Di Chirico je pauzirao, a vratio se u devetom mjesecu 2022. godine. Bio je to prvi UFC-ov event u Parizu, a Di Chirico je ponovno nastupio na "main cardu".

Nažalost po njega, uslijedio je novi poraz nokautom, a bolji ovaj put bio je Roman Kopylov. Di Chirico je teško prihvatio taj poraz i odlučio je "okačiti rukavice o klin" nakon tog poraza. Putem Instagrama obznanio je odlazak u mirovinu, a između ostalog napisao je:

"Znam da će mi ovo nenormalno faliti za par godina, ali mislim da više nema povratka."

Bio je u pravu kada je rekao da će mu sport faliti, ali pogriješio je kada je naveo da povratka više nema. Di Chirica ćemo u kavezu gledati 23. studenog (11. mjesec) unutar Arene Zagreb, a iako osobno nemamo ništa protiv sjajnog Talijana, nadamo se da će Arenu napustiti s istim ishodom kao u svom prvom meču u Zagrebu. Ipak je Andi Vrtačić borac za kojeg ćemo navijati u tom okršaju.

Di Chirico je potkovan u svim segmentima borbe, a nosi i vrlo specifičan nadimak

34-godišnji Alessio Di Chirico nosi nadimak "Manzo" što u prijevodu znači "govedina/govedo". Taj nadimak dobio je još dok je igrao američki nogomet, a Di Chirico je pojasnio kako se radi o referenci na jedan talijanski film. Vjerojatno je u pitanju film "The Italian Job".

Prilikom predstavljanja za UFC-ovu službenu stranicu, Di Chirico je naveo Georgesa St-Pierrea kao omiljenog borca i jednog od svojih uzora, a još je istaknuo Leonarda da Vincija jer se radi o jednom od najvažnijih talijanskih intelektualaca prema njegovom mišljenju.

Tijekom karijere Di Chirico je upisao ukupno 13 pobjeda i sedam poraza. Šest puta slavio je nokautom, a dvaput je nokautiran. Četiri puta prisilio je protivnike na predaju, a "submissionom" je gubio samo jedanput. Sedam njegovih mečeva otišli su na odluku (tri pobjede, četiri poraza). Učinak odaje dojam svestranog borca, a to potvrđuje i nešto detaljnija statistika.

Di Chirico je opasan u borbi na nogama što dokazuje nokaut protiv Buckleyja, kao i već spomenutih šest pobjeda nokautom tijekom karijere. Ali, "Manso" je unutar UFC-ovog kaveza upisivao 1,46 rušenja po meču, dok je rušenja branio sa zavidnih 83 posto uspješnosti. 3,32 značajna udarca pogađao je po minuti, a primao ih je 3,44. Unutar UFC-ovog kaveza nikada nije slavio "submissionom", ali dobro hrvanje i solidna kontrola u parteru alati su koji bi mogli igrati važnu ulogu u njegovom debiju za FNC.

Prošle godine pretukao je taksista i završio u pritvoru

Alessio Di Chirico sredinom prošle godine pridobio je pažnju medija i MMA fanova, ali neslavnim činom. Tada umirovljeni MMA borac bio je na obiteljskom odmoru u Španjolskoj, ali osim toplog mora i ljepota otoka Formentere, Di Chirico je osjetio "čari" zatvorske ćelije.

Bivši UFC-ov borac pretukao je taksista. Prvotna priča govorila je kako je Di Chirico odbio sjediti na prednjem sjedalu u taksiju te je inzistirao da sjedne iza sa suprugom i dvojicom sinova. Taksist je zahtijevao da Alessio poštuje španjolske zakone i da se prebaci na prednje sjedalo, jer inače bi previše osoba zauzimalo stražnja sjedala. Nakon vožnje Di Chirico je zadao snažan udarac u lice vozača, a taksist je pretrpio prijelom jagodične kosti, kao i ozljedu oka jer je nosio kontaktne leće.

Di Chirico je ubrzo dao svoju stranu priče koja govori kako taksist nije imao adekvatna sjedala za malu djecu i njegov sin je višestruko puta udario glavom u sjedalo ispred sebe, jer majka nije mogla istovremeno pridržavati obojicu sinova.

"Tražio sam od vozača da zaustavi vozilo i da se prebacim na stražnje sjedalo, ali on se zasutavio usred nekog sela i prijetio je da će nas tamo ostaviti, u mraku. Kada je jasno do znanja da se ne želi vratiti do restorana kako bismo promijenili taksi, molio sam ga da nastavi s vožnjom, nakon čega je moj sin ponovno udario glavom u sjedalo. Vozač se u jednom trenutku čak i nasmijao jer je moj sin udarao glavom u sjedalo."

"Ja sam mu platio vožnju, zatim smo se verbalno sukobili, a potom smo izašli iz automobila. On je krenuo prema meni kako bi me napao, stavio je ruku na moje lice, a ja sam reagirao. Jednom sam ga udario i to se vidi na snimkama s kamere. Nisam to trebao napraviti i spreman sam snositi posljedice. Sramim se onoga što sam učinio.", napisao je Di Chirico u poduljem priopćenju.

Talijan je dodao kako su on i njegova obitelj čak dobivali prijetnje smrću nakon što je slučaj isplivao u javnost. Vrlo brzo Di Chirico je pušten iz pritvora te mu je izrečena zabrana prilaska taksistu na manje od 100 metara. Prema navodima španjolskih medija, Alessijeva supruga uplatila je 30 tisuća eura jamčevine kako bi Di Chirico mogao napustiti pritvor, a nikada nije otkriveno je li bivši UFC-ov borac snosio ikakve dodatne posljedice i kako se slučaj okončao.

Linker
09. listopad 2024 19:28