Ostalo

Wanderlei Silva u teškom zdravstvenom stanju: ‘Pretrpio sam mnoge potrese mozga, a sada...‘

Wanderlei Silva

 Josh Hedges/Zuffa Llc Via Getty Images
Jedna od najvećih legendi borilačkog sporta i bivši protivnik Mirka Cro Copa pati od teške bolesti mozga

Wanderlei Silva je jedan od najuspješnijih boraca svih vremena.

Postao je istaknuta sila u PRIDE organizaciji, ostvarivši najduži niz bez poraza u povijesti promocije i obranivši naslov četiri puta. Ova legenda pridružila se UFC-u 2007. godine, kad su najbolje godine već bile iza njega, ali je i dalje uspio pobijediti kvalitetne protivnike poput Michaela Bispinga i Briana Stanna tijekom šest godina u najpoznatijoj promociji. Ove godine 48-godišnji Brazilac primljen je u UFC-ovu Kuću slavnih.

Silva se povukao iz borbi 2018., a službeno je u mirovini od 2022. godine. Nažalost, sada se suočava s ozbiljnim zdravstvenim problemima nakon svoje karijere u borilačkom sportu. Tijekom karijere pretrpio je mnogo štete, uključujući brutalne nokaut poraze od boraca poput Mirka Cro Copa i Quintona Jacksona.

Nedavni protumonopolski (‘‘antitrust‘‘) slučaj zbog kojega je UFC završio na sudu, postigao je nagodbu u vrijednosti od 375 milijuna dolara te otkrio zastrašujuće Silvino zdravstveno stanje. Prema njegovim riječima, pati od simptoma kronične traumatske encefalopatije (CTE) koji uključuju mentalne zdravstvene probleme i očajnički mu je potrebna novčana naknada iz nagodbe. CTE je progresivna degenerativna bolest mozga koja je uzrokovana ponavljajućim, višegodišnjim udarcima u glavu.

U ključnom dijelu Silvine izjave stoji:

‘‘Dok sam se borio za UFC, pretrpio sam mnoge ozbiljne ozljede, uključujući potrese mozga. Bojim se da sam tijekom svoje karijere pretrpio traumatsku ozljedu mozga (TBI) i primjećujem simptome koji su česti kod TBI-a i CTE-a, uključujući depresiju, promjene raspoloženja i razdražljivost. Do danas nije pronađen tretman za CTE. Patim od apneje u snu i imam problema sa spavanjem i disanjem. Koliko se sjećam, imao sam četiri operacije na nosu, jednu na licu, dvije na lijevom koljenu, jednu na desnom koljenu i jednu na laktu.‘‘

‘‘Za mene bi nagodba od 375 milijuna dolara bila nevjerojatno dobar rezultat. Učinila bi značajnu razliku u mom životu i mojoj financijskoj stabilnosti.‘‘

Silva traži odobrenje nagodbe kako bi si mogao priuštiti potrebnu zdravstvenu skrb i zadržati svoj dom. Njegova izjava je vrlo uznemirujuća, ali nažalost nije jedinstvena. Sličnu izjavu koja traži odobrenje nagodbe, pružio je i bivši privremeni UFC prvak teške kategorije Shane Carwin.

Linker
09. listopad 2024 09:09