Regija

NA DANAŠNJI DAN: ‘Bio je to Cro Copov dan, ni Fedor ga ne bi porazio‘: Mirko je protutnjao Prideovim turnirom

Mirko Cro Cop Filipović

 INUI shinya markn01/mark_photo_press/AFLO/Profimedia
Mirko Cro Cop Filipović danas slavi 50. rođendan, a vrijeme je da se prisjetimo kako je proslavio 32. rođendan

Datum 10. rujna (deveti mjesec) ima posebno značenje za hrvatski MMA. Na današnji dan 1974. godine rođen je Mirko "Cro Cop" Filipović, najveći borac u povijesti hrvatskog MMA-a, ali i jedan od najvećih boraca u povijesti tog sporta.

Slavonac rodom iz Vinkovaca borac je zbog kojeg velika većina nas danas voli i prati ovaj sport. Mirko Filipović još u kolovozu (osmi mjesec) 2001. godine odradio je svoj prvi profesionalni MMA nastup. Bilo je to vrijeme kada su mnogi taj sport nazivali "ultimate fightom", a sport je bio poprilična nepoznanica na ovim prostorima. No, nije dugo trebalo da se svi redom počnemo buditi u rane jutarnje sate kako bismo gledali Mirkove nastupe u dalekom Japanu.

Iz meča u meč, Cro Cop je oduševljavao hrvatske navijače, ali i Japance koji su mu se neizmjerno divili. Ono po čemu je Mirko bio posebno poznat svakako je njegov ubojiti lijevi "high kick".

"Desna noga - bolnica, lijeva noga - groblje.", kultna je izjava Mirka Filipovića čiji su "high kickovi" rušili brojne vrhunske borce onog doba.

Vrlo brzo Mirko se etablirao kao ponajbolji MMA borac na svijetu i sve je bliže bio borbi za pojas unutar legendarne Pride FC organizacije. Iščekivali smo obračun s tada "mitskim bićem" pod imenom Fedor Emelianenko, a oba borca djelovala su nezaustavljivo. Nažalost, puno komplikacija javljalo se u pregovorima i Mirko je prije meča s Fedorom morao odraditi meč za privremenog prvaka Prideove teške kategorije.

Antonio Rodrigo Nogueira bio je njegov protivnik u tom meču, a nakon odlične prve runde od strane Mirka, sjajni BJJ majstor "Minotauro" Nogueira u drugoj rundi uspio je poraziti Cro Copa polugom na ruci.

Još dugo čekali smo na taj toliko željeni okršaj između Emelianenka i Filipovića. Mirko je odradio čak 10 mečeva nakon poraza od Nogueire, dok napokon nije dobio priliku obračunati se s Fedorom. Krajem osmog mjeseca 2005. godine, kompletan borilački svijet pažnju je usmjerio ka Japanu, točnije prema Saitama Areni. Dva najstrašnija MMA borca na svijetu napokon su se našli na suprotnim stranama ringa.

Bio je to epski meč kojeg mnogi i danas nazivaju najboljim teškaškim okršajem u povijesti ovog sporta, a nakon tri iscrpljujuće runde, podignuta je ruka Fedora Emelianenka.

Sumnja u Mirka uoči vrhunca njegove karijere

Mnogi su tada počeli sumnjati u Mirka, posebno nakon poraza od Marka Hunta krajem iste godine. Vjerovalo se kako njegova karijera kreće silaznom putanjom, ali kako su se samo prevarili svi oni koji su tako mislili.

2006. godina bila je najplodnija godina Mirkove MMA karijere. Cro Cop je bio jedan od 15-orice boraca koji su pronašli mjesto na Prideovom Openweight Grand Prixu. "Openweight" znači da turnir nije bio unutar određene težinske kategorije, nego je bio otvoren za borce svih kilaža.

Fedor Emelianenko bio je jedini borac koji nije morao nastupiti u osmini finala, a svi ostali sudionici turnira krenuli su od te faze turnira, uključujući i Mirka. Cro Cop je u svom prvom nastupu na tom turniru deklasirao Ikuhisu Minowu i do pobjede je došao nakon samo 70 sekundi borbe. Početkom sedmog mjeseca uslijedilo je četvrtfinale, a Mirko je trebao sedam minuta i 38 sekundi kako bi porazio Hidehika Yoshidu, ponovno nokautom.

Dvije pobjede priskrbile su mu nastup u "final fouru", a završnica turnira odvila se u jednoj večeri. Datum je upravo ovaj današnji, 10. rujna, ali 2006. godine. Cro Cop je na svoj 32. rođendan imao priliku konačno napraviti iskorak kojem se toliko nadao. Osvajanje Prideovog turnira u otvorenoj kategoriji bio bi "šlag na tortu", vrhunac ionako sjajne karijere.

Cro Copa je u polufinalu turnira čekao Wanderlei Silva, stari znanac s kojim se borio još 2002. godine, a meč je završio neriješenim ishodom. Prvi meč ponudio je onaj legendarni "face off" između dvojice boraca. Sučeljavanje Wanderleija i Cro Copa po mnogima je jedno od najboljih sučeljavanja između dvojice MMA boraca, a svoje divljenje iskazivao je i Joe Rogan u svom podcastu.

No, vratimo se polufinalu turnira. Mirko i Wanderlei u jednom polufinalu, Josh Barnett i "Minotauro" Nogueira u drugom. Mirko je jako dobro poznavao sve sudionike turnira i sa svakim od njih imao je određenu povijest.

Iako je Wanderlei Silva većinu karijere proveo u poluteškoj (-93 kg) i u srednjoj kategoriji (-84 kg), zanimljivo je da je u meč protiv Cro Copa ušao kao teži borac. Brazilac je težio 102 kilograma, dok je Mirko kao teškaš bio na ravno 100 kg.

Puno je Wanderlei Silva forsirao postojanje nekakvih tenzija između njega i Cro Copa, težio je takozvanom "bad bloodu", ali Mirkova hladnokrvnost ulijevala je strah u kosti puno više od Silvinog isforsiranog bijesa. Koliko je Mirko bio moćan i koliko je snažno udarao, jasno pokazuje situacija s početka meča između njega i Wanderleija.

Naime, Wanderlei Silva uvijek je bio poznat kao borac koji preferira zadržati borbu na nogama i otvoreno se potući s protivnikom. Takav pristup imao je i na samom početku meča s Cro Copom, ali već nakon prvih par Mirkovih udaraca, Wanderlei je odlučio hrvati i pokušao je srušiti Mirka. Samo 30 sekundi trebao je Mirko da pretvori Wanderleija iz "brawlera" u hrvača.

Dominirao je Mirko cijelim tijekom ovog meča koji je potrajao nešto dulje od pet minuta, a završetak je bio spektakularan. Sjajno je Cro Cop pogodio svojim zaštitnim znakom, lijevim "high kickom", a već dobrano uzdrmani i oštećeni Silva pao je kako bi Miran Fabjan rekao, "k‘o klada". Ekspresno je sudac prekinuo meč, a liječnički tim odmah je uskočio u ring kako bi pomogli Wanderleiju Silvu. Dugo se Brazilcu pružala pomoć, a Wanderlei je nekoliko godina kasnije pojasnio kako se osjećao u tim trenucima.

"Moj drugi meč protiv Cro Copa bio je najteži. Zadobio sam ozbiljnu ozljedu oka tijekom borbe i on me nokautirao. Mislim da sam tada bio najbliže smrti.", rekao je Silva.

Sav "trash talk" obio se Silvi o glavu i pretrpio je strašno težak poraz. Cro Cop je ipak po završetku turnira smirio tenzije i pojasnio je kako između njega i Silve nema nikakve "zle krvi".

"Nemam ništa protiv Wanderleija Silve. Volio bih mu pružiti ruku i vidjeti kako je on. Još prije sam govorio kako se on ponekad čudno ponaša i odbija bilo kakav oblik komunikacije, ali ja ga ne mrzim i poštujem ga kao borca."

Nakon što je deklasirao Silvu, uslijedio je meč protiv Josha Barnetta koji je u polufinalu porazio Nogueiru. 112 kilograma težak Josh Barnett imao je značajnu prednost u kilaži, ali Mirko je tog dana došao u Japan s jasnom misijom i nitko na svijetu nije ga mogao zaustaviti u tom trenutku.

Izdominirao je Cro Cop i Barnetta, kako u stojci tako i u parteru. Nakon nešto više od sedam minuta borbe, Barnett je tapkao na udarce Cro Copa, a kasnije je pojasnio kako ga je Mirko jednim udarcem pogodio u oko, nakon čega je Barnetta uhvatila panika i odlučio se predati. Kako je izgledao nakon meča možete vidjeti na fotografiji koja slijedi.

image

Josh Barnett nakon meča s Mirkom

Screenshot (ufc Fight Pass)

Briznuo je Cro Cop u plač nakon pobjede nad Barnettom, svjestan kako je napokon okrunio svoju karijeru. Težak i naporan rad došao je na naplatu, a Mirko se kući mogao zaputiti s velikim peharom, ali i Prideovim pojasom osvajača turnira.

"Ovo je najsretniji dan u mom životu. Danas slavim 32. rođendan i želim zahvaliti svim fanovima u dvorani i diljem svijeta jer me podržavate tijekom moje karijere. Volim vas i hvala vam!", rekao je Cro Cop neposredno nakon pobjede, a u "backstageu" je još dodao:

"Deset godina čekao sam na ovo. Znao sam da sam najbolji, ali neke okolnosti nisu se poklopile sve do sada. Svima koji su govorili nakon meča s Fedorom da sam gotov, da sam završen, dokazao sam im da sam broj 1."

image

Mirko Filipović nakon osvajanja Prideovog turnira

Screenshot (ufc Fight Pass)

Bio je ovo jako važan meč za nastavak Mirkove karijere koja je na koncu potrajala sve do 2019. godine. Mirko je pojasnio kako bi vjerojatno napustio sport u slučaju neosvajanja tog turnira.

"Vjerovali ili ne. Kunem se, ja sam samom sebi rekao da će ovo bit moj posljednji MMA nastup ako ne osvojim titulu. Prestao bih se boriti i zato sam govorio: ‘sad ili nikad‘. Trenirao sam bolje nego ikad prije, bio sam motiviran i sve se poklopilo."

Nitko ga nije mogao zaustaviti te večeri

Koliko je Mirko bio dobar te večeri svjedoče i riječi Rudimara Federiga, tadašnjeg trenera Wanderleija Silve. Federigo je bio oduševljen Cro Copovim izdanjem na finalnoj večeri turnira.

"To je jednostavno bio Mirkov dan. Odradio je dva perfektna meča i vjerujem da bi čak i Fedor izgubio od Mirka te večeri.", rekao je Federigo, dok je Josh Barnett nekoliko godina kasnije istaknuo kako je dijelio ring/kavez s borcima kao što su Antonio Rodrigo Nogueira, Randy Couture, Frank Mir i Andrei Arlovski, ali Cro Cop je najbolji borac s kojim se ikad borio.

10. rujna 2006. godine dan je koji će Mirko Cro Cop Filipović pamtiti dok je živ. 32. rođendan proslavio je najvećim uspjehom u svojoj MMA karijeri, a danas, 18 godina kasnije kada Mirko slavi 50. rođendan, svi još uvijek s velikim osmijehom na licu prisjećamo se te večeri u Saitama Areni.

Legendarnom Mirku Cro Copu ovim putem želimo sretan 50. rođendan i puno sreće, zdravlja i uspjeha u svemu što slijedi. Njegove pobjede nad Silvom i Barnettom možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
11. rujan 2024 12:39