K1 i Boks

Poderana rukavica koja je ‘spasila‘ Muhammada Alija od poraza prodaje se za ogromnu svotu

Henry Cooper vs Muhammad Ali

 Screenshot/The Ring Magazine
Mnogi tvrde kako je Alijev trener namjerno napravio rupu na rukavici kako bi pružio svom boksaču više vremena za oporavak

Poznata poderana rukavica Muhammada Alija iz njegove borbe protiv Henryja Coopera sada je na aukciji.

Muhammad Ali, koji se smatra jednim od najvećih boksača svih vremena, imao je karijeru koja je transcendirala sport. Borio se protiv mnogih velikih imena teške kategorije, uključujući Georgea Foremana, Joea Fraziera i Larryja Holmesa. No, borba koja se pamti na drugačiji način je njegov obračun iz 1961. godine s Britancem Henryjem Cooperom u kojem je jedna lijeva rukavica postala poznata.

Tvrdilo se da je njegov trener, Angelo Dundee, namjerno napravio malu rupu na rukavici kako bi Ali dobio više vremena za oporavak nakon što ga je Cooper rušio u četvrtoj rundi. Ali je kasnije pobijedio u borbi, ali je to dovelo do velikih javnih rasprava o potencijalnoj prevari, iako nikada nije bilo službenih dokaza za te tvrdnje.

Stuart Bull iz aukcijske kuće Chard Auctions u Somersetu tvrdi da posjeduje tu rukavicu koja je prvotno bila ponuđena za prodaju po cijeni između 300 tisuća i 500 tisuća funti, a sada ju ponovno prodaje. Rukavica je sada procijenjena na čak šest milijuna funti zbog dodatnih istraživanja koja su dokazala njenu autentičnost.

image

Poderana rukavica Muhammada Alija

Daniel Dayment/SWNS

Bull je proveo opsežnu istragu i skupio 65 stranica dokumentacije kako bi potvrdio autentičnost rukavice, naglašavajući njenu važnost u Alijevoj karijeri: "Vjerujemo da je to vjerojatno najvažnija boksačka rukavica koju je Cassius Clay (Muhammad Ali) ikada nosio."

Aukcija završava 31. listopada, i mnogi ljubitelji boksa s nestrpljenjem iščekuju koliko će ova povijesna rukavica na kraju vrijediti.

Linker
08. listopad 2024 20:54