K1 i Boks

Jamal Ben Saddik osuđen je na 40 mjeseci zatvora zbog pranja novca i multimilijunske prevare

Jamal Ben Saddik

 ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/alamy/alamy/profimedia
Nizozemsko-marokanski kickboksač otprije je poznat policijsko-financijskim istražiteljima u Nizozemskoj

Jamal Ben Saddik, nizozemsko-marokanski kickboksač, bivši dvostruki izazivač za Gloryjevu teškašku titulu i pobjednik Glory Heavyweight Grand Prix turnira 2018. godine, osuđen je na 40 mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 40.000 eura od strane korektivnog suda u Antwerpenu zbog umiješanosti u pranje novca i prijevaru. Ben Saddikov brat Said dobio je kaznu od 30 mjeseci zatvora i 24.000 eura kazne, dok je suoptuženi Emad N. osuđen na četiri godine zatvora i novčanu kaznu od 80.000 eura.

Kickboksač je objavio izjavu na društvenim mrežama u kojoj je rekao svojim pratiteljima da će se žaliti na odluku suda.

Slučaj potječe iz istrage u Nizozemskoj usredotočene na Karima S., nogometnog trenera i poduzetnika, koji je vodio operaciju velikih razmjera pranja novca. Karim S. je prihvaćao gotovinu od osoba s upitnim izvorima prihoda i vraćao im je kao plaće ili zajmove, koristeći lažne ugovore o zapošljavanju i platne listove kako bi sredstva izgledala legitimno. U 2020. godini, Karim S. je osuđen na 42 mjeseca zatvora od strane amsterdamskog suda zbog pranja više od 2,5 milijuna eura.

Belgijske vlasti bile su upozorene kada su otkrile da je značajan dio opranog novca prebačen u Belgiju. Među Karimovim suradnicima bili su Jamal Ben Saddik, njegov brat Said i Emad N., svi već poznati belgijskoj policiji. Tužioci su otkrili da je Ben Saddik oprao 130.000 eura kroz Karimovu mrežu i upoznao Saida i Emada N. s Karimom S. Presretnuta audio snimka otkrila je Karima S. kako objašnjava kako prikriti nezakonite prihode kao legitimne plaće kako bi izbjegli zakone o zapljeni imovine u Belgiji. Sud je gotovo u potpunosti proglasio sve trojicu krivima i naredio konfiskaciju opranog novca uz zatvorske kazne i novčane kazne.

Ben Sadidik je i ranio imao problema sa zakonom, dana 10. ožujka 2021. uhićen je u Antwerpenu u velikoj operaciji usmjerenoj na organizirani kriminal u Belgiji i Nizozemskoj. Ben Saddik je bio označen kao prodavač (‘preprodavač‘) sigurnih kripto uređaja. Njegov odvjetnik je naglasio da Ben Saddikovo uhićenje nema veze s trgovinom ili posjedovanjem zabranjenih tvari poput kokaina (Operacija Sky). Dana 12. ožujka 2021., Vijeće u Mechelenu naredilo je Ben Saddikovu zatvorsku kaznu od 30 dana. Njegov odvjetnik je odmah podnio žalbu, a žalba će biti odlučena za 14 dana od strane Apelacionog suda u Antwerpenu.

Slučaj Jamala Ben Saddika predstavlja ozbiljne optužbe za pranje novca i prijevaru, što je rezultiralo zatvorskom kaznom i velikim novčanim kaznama za sve uključene strane. Očekuje se da će žalbeni postupak pružiti daljnje informacije i moguće promjene u presudama.

Linker
28. lipanj 2024 14:36