UFC

(VIDEO) Dana White ‘eruptirao‘ na konferenciji za medije: ‘Jon Jones je najbolji borac na svijetu i točka, kraj priče!‘

Dana White

 Screenshot (youtube, Mma Crazy)
UFC-ov predsjednik vodio je vrlo žustru raspravu s jednim od medijskih predstavnika

Nikada u povijesti UFC organizacije nije se pojavio borac koji je uspio osvojiti titulu prvaka u tri različite težinske kategorije. Neki borci poput Henryja Cejuda i Conora McGregora imali su tu ambiciju, ali nisu zapravo ni izborili priliku za osvojiti treći pojas.

Među trenutno aktivnim borcima, Alex Pereira je najizgledniji kandidat za ispisati povijest i okititi se trećom titulom. Zastrašujući Brazilac nekoć je držao pojas srednje kategorije, aktualni je prvak u poluteškoj, a svoje nišanske sprave uskoro bi mogao usmjeriti ka teškašima.

Ono što je pomalo nejasno, jest manjak entuzijazma kod Dane Whitea po pitanju Pereirinog prelaska u višu kategoriju. UFC-ov predsjednik obično je pobornik ispisivanja povijesti i rekordnih ostvarenja, ali kad god se spominje Pereirina tranzicija među teškaše, kao da postoji nekakva kočnica od strane Dane Whitea. Primijetili su to brojni medijski predstavnici i zatražen je osvrt od strane Dane Whitea tijekom današnje konferencije za medije.

‘‘Nije da nisam u potpunosti zainteresiran. Tip je bio u srednjoj kategoriji, a zatim je odradio nekoliko mečeva u poluteškoj kategoriji. Ne pričamo o nekome tko je barem dvije godine u poluteškoj kategoriji i prošao je kroz cijelu kategoriju pa da ga hitno moramo gurnuti u tešku kategoriju. Kad su Prochazka i Pereira radili sučeljavanja, a ja sam stajao između njih, ti tipovi su čudovišta. Oni su uistinu veliki tipovi i ludo je zamisliti da su nekoć bili u srednjoj kategoriji. Oni dobro izgledaju i u poluteškoj kategoriji, ali odlazak u tešku kategoriju posve je drukčija priča. Čak i netko dobar poput Jona Jonesa, kad je on prelazio u tešku kategoriju, govorili smo kako će biti jako interesantno vidjeti kako će se snaći. Na kraju nije bilo.‘‘

Priča tu nije završila. Jedan od novinara istaknuo je kako Alex Pereira teži oko 230 ‘‘pounda‘‘ (104,32 kg) na dan svoje borbe u poluteškoj kategoriji, što znači da mu nedostaje 15-ak ‘‘pounda‘‘ (6,80 kg) kako bi došao na kilažu Jona Jonesa. Dana White i dalje se ipak protivio ideji o Pereirinom prelasku među teškaše.

‘‘Da je on počistio kategoriju i da mu nitko ne preostaje za boriti se, to je druga priča, ali to ovdje nije slučaj. Govoriš kako je Pereira danas težio oko 230 ‘pounda‘. Chuck Liddell i Forrest Griffin nekoć su hodali na toj kilaži, a skidali su kilograme za polutešku kategoriju. To nije prevelika kilaža. Neki od teškaša skidaju na 265 ‘pounda‘. To je posve nova razina.‘‘

Sva ova diskusija o Pereiri među teškašima odvela je Whitea u posve neočekivanom smjeru. Dana nerijetko vodi rasprave u vezi UFC-ove ‘‘P4P‘‘ ljestvice, a mnogi su ga kritizirali jer i dalje smatra kako Jon Jones zaslužuje prvo mjesto na toj ljestvici. ‘‘Bones‘‘ je u posljednje četiri godine odradio jedan nastup i trenutno je drugi na toj ljestvici, odmah iza Makhacheva. Whitea ljuti činjenica da borac poput Jonesa ne zauzima prvo mjesto i ponovno se vratio na tu temu.

‘‘Tu dolazimo do problema zašto ljudi ne daju dovoljno poštovanja Jonu Jonesu kad je u pitanju ‘P4P‘ ljestvica. Tip je uništio najboljeg teškaša u kategoriji (Ciryla Ganea). Lakoćom je to napravio, kao da nije bilo ništa. Jon Jones je ‘P4P‘ najbolji borac na svijetu i najbolji borac ikad. Točka, kraj priče.‘‘, pojasnio je Dana, a zatim mu je dano do znanja kako Jonesu nedostaje aktivnosti unutar kaveza. White je ‘‘eruptirao‘‘ na taj argument.

‘‘Ali on je bio ozlijeđen. Ne radi se o tome da sjedi sa strane i ne želi se boriti. To je prvi puta da je otkazao meč zbog ozljede. I slušajte mene, nisam ja taj koji brani Jona Jonesa! Jon Jones je moja najveća glavobolja otkako sam došao u ovu kompaniju. Tip nije bio uzoran borac, ali što god mislili o njemu, on je najbolji ikad i trenutno je najbolji ‘pound-for-pound‘ borac na svijetu. Ako se ozlijedite trenirajući za meč i otkažete borbu, to vas više ne čini ‘P4P‘ najboljim borcem na svijetu? Kako to ima smisla? Da je bivao odsutan zbog nekih drugih stvari, da su ga uhitili ili nešto takvo, tada bih se složio da je inaktivan. Ali kao odrasla osoba koja je educirana o borilačkim sportovima, ne možete osporiti da je Jon Jones kada je aktivan, najbolji borac na svijetu. Ne znam kako smo uopće došli na ovu temu, gdje su helikopteri kad ih trebam?‘‘, rekao je Dana za kraj ove rasprave.

Helikopteri koje White spominju često su se čuli tijekom njegovog obraćanja medijima i ometali su ga tijekom konferencije za medije. Dobar dio njegovog nastupa pred medijima bio je popraćen zvucima helikoptera koji su letjeli u okolici T-Mobile Arene, a White je poželio da se oglase kako bi spriječili daljnja pitanja o Pereirinom izletu među teškaše.

Dana White donekle je ipak u pravu. Alex Pereira teoretski ima posla u poluteškoj kategoriji. Magomed Ankalaev jedan je od najzanimljivijih mogućih testova za Pereiru i nema razloga žuriti s ‘‘Poatanovim‘‘ napuštanjem te kategorije. Ipak, White neće predugo moći odbijati ovu ideju, posebno u slučaju da Pereira nastavi pobjeđivati. Fanovi će zazivati napad na teškašku titulu, a ipak su fanovi oni na kojima UFC najviše zarađuje.

Linker
02. srpanj 2024 08:24