UFC

Robert Whittaker ekspresnim je nokautom u Saudijskoj Arabiji poslao Ikrama Aliskerova na spavanje

Robert Whittaker

 USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA
U glavnoj borbi večerašnje UFC-ove priredbe Whittaker je ekspresnim nokautom pokazao da se radi o elitnom UFC borcu

Premijernu UFC-ovu priredbu na tlu Saudijske Arabije u glavnoj borbi večeri okrunili su Robert "The Reaper" Whittaker (25-7) i Ikram Aliskerov (15-1). Prvotno je, kako već svi znamo, ovo trebala biti borba između bivšeg australskog prvaka i neporaženog Khamzata Chimaeva no potonji je otpao iz borbe uslijed medicinskih implikacija.

Zadnju borbu australski je borac odradio u veljači ove godine kada je ujedinjenom odlukom sudaca pobijedio Paula Costu na UFC-u 298. Prije toga je upisao poraz od sadašnjeg UFC-ovog prvaka u srednjoj kategoriji Dricusa Du Plessisa koji ga je zaustavio tehničkim nokautom u drugoj rundi. Bivši prvak ima problema s konzistentnosti te mu je ova borba bila prilika da poveže dvije pobjede, a to nije uradio još od 2021. godine kada je u sjajnom nizu pobjeda pobijedio Darrena Tilla, Jareda Cannoniera i Kelvina Gasteluma. Taj niz su s obje strane "ogradili" porazi od strane Israela Adesanye.

Ikram Aliskerov s druge strane tražio je treću pobjedu unutar UFC-a u isto toliko nastupa, a svoju ulaznicu u UFC je zaradio putem DWCS-a. Prije ovog obračuna letećim je koljenom pobijedio Warlleyja Alvesa na UFC-u 294 i klasičnim nokautom Phila Hawesa na UFC-u 288. Ironično, Aliskerov svoj jedini poraz duguje Khamzatu Chimaevu, čovjeku na čije mjesto je zasjeo na ovoj priredbi. Chimaev ga je pobijedio nokautom početkom 2019. godine na Brave CF 23 priredbi u glavnom gradu Jordana Ammanu. Aliskerov, rođen u Makhachkali, četverostruki je prvak u combat sambu dok je "samo" dva puta zasjeo na tron europskog samba. Iako ga borilačka zajednica primarno karakterizira kao hrvača s istančanim judo tehnika, radi se o čovjeku koji posjeduje jako izoštrene ručne tehnike te je upravo to dokazao i na svom dosadašnjem UFC putu. Zanimljivost je ta što je Aliskerov na svom borilačkom putu se susreo s jednim borcem iz regije. Naime, na Brave CF 56 priredbi ukrstio je rukavice s Mirom Jurkovićem, a borba održana u Bahreinu je okončana Aliskerovom kimurom u drugoj rundi.

Aliskerov trenutno nije rangiran kao Top 15 borac UFC-ove srednje kategorije dok je prekaljeni Whittaker na visokom trećem mjestu izazivača.

Početak borbe je obilježila publika koja je bila iznenađujuće "aktivna" u odnosu kako to inače bude na velikim borilačkim priredbama u Saudijskoj Arabiji. Oba borca su tražila distancu te su pokušavali pogoditi jedan drugog u tijelo. Nakon toga Whittaker je ekspresnim direktom uzdrmao Aliskerova da bi ga potom desnim krošeom stjerao uz žicu, a onda je aperkatom poslao Aliskerova na spavanje čime je prekinuo njegov niz od sedam pobjeda zaredom.

Linker
25. lipanj 2024 12:17