UFC

Dana White pred UFC 306 otkrio zašto UFC rijetko organizira priredbe na velikim stadionima

Dana White

 Asanka Ratnayake/shutterstock Editorial/profimedia
Smatra da je MMA kao sport primjereniji zatvorenim prostorima

Dana White, izvršni direktor UFC-a, i dalje nije u potpunosti uvjeren u održavanje UFC priredbi na stadionima, čak ni u Las Vegasu. Ove subote UFC će prvi put organizirati priredbu u inovativnoj dvorani Sphere u Las Vegasu, a mnogi s nestrpljenjem iščekuju kako će sve izgledati. Iako bi ovaj događaj mogao biti ogroman uspjeh, postoji i mogućnost da ne zadovolji očekivanja. Ipak, organizacija se snažno zalaže za ovaj koncept koji svoju osnovu pronalazi u tehnologiji same dvorane, o čemu smo pisali danas ranije.

White već duže vrijeme razmišlja o ovakvim projektima, a mnogi se pitaju hoće li uskoro težiti još većem izazovu, poput organiziranja događaja na Allegiant stadionu (op.a. stadion Las Vegas Raidersa koji se natječu u NFL-u). No, u nedavnom intervjuu jasno je dao do znanja da ne vidi stadion kao nužnost.

"Nije da sam zabrinut, jednostavno ne želim oduzeti to iskustvo ljudima," rekao je White. "Radili smo događaje na stadionima prije. Samo, nije mi to omiljena stvar. Više volim arene. Da, stvarno volim arene."

"Nadam se da svaki tjedan, bilo da ste ostali kod kuće i gledali na televiziji ili ste došli uživo, svi odu s mišljenjem: ‘Drago mi je što sam bio na borbama,‘ ili ‘Ovo je bilo vrijedno dolaska.‘ Ono što ne želim je da netko ode s osjećajem: ‘Pa, ovo je bilo razočaravajuće.‘ To je ono na što se usredotočujem doslovno svaki tjedan."

White je također jasno dao do znanja da stadion poput Allegianta nije njegov prioritet. "Nije mi cilj nužno raditi na Allegiant stadionu," objasnio je. "Više mi je stalo do toga da fanovima pružimo nevjerojatno iskustvo, jedinstveno iskustvo, nešto što dosad nisu vidjeli. To je ono što me zanima. Ne osjećam potrebu da po svaku cijenu radim na stadionima. Svaki put želim fanovima pružiti izvanredno iskustvo."

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se odviti situacija odnosno želja Ilije Topurije, UFC-ovog prvaka u perolakoj kategoriji, koji želi napuniti mitski Santiago Bernabeu kako bi tamo obranio svoj teško stečeni pojas. No, prvo mora pobijediti Maxa Hollowaya na UFC-u 308 koji se održava u Abu Dhabiju, točnije Etihad Areni.

Koja je uopće razlika?

MMA priredbe u dvoranama i na stadionima pružaju različita iskustva, kako za gledatelje, tako i za borce. Dvorane, zbog svojih manjih kapaciteta, nude intimniju atmosferu i bolju vidljivost, što omogućuje publici snažniju povezanost s borcima. Zvukovi udaraca i reakcije boraca jasnije su i direktnije, a svaki trenutak je preciznije praćen. S druge strane, stadioni nude spektakularniji vizualni doživljaj s većim brojem gledatelja, no često pati kvaliteta samog praćenja borbe. Veće udaljenosti između publike i borilišta mogu umanjiti intenzitet iskustva, dok je akustika često problematična.

Za organizatore, stadioni predstavljaju priliku za veću zaradu, no zahtijevaju znatno složeniju logistiku. Na kraju, izbor između dvorana i stadiona ovisi o ciljevima priredbe – je li cilj osigurati ekskluzivno iskustvo manjim brojem strastvenih gledatelja ili pružiti spektakl za poveće mase ljudi.

Linker
12. rujan 2024 09:54