UFC

Arnold Allen prekinuo svoj gubitnički niz: Konstantni pritisak Engleza bio je previše za Gigu Chikadzea

Arnold Allen

 MI News/NurPhoto/NurPhoto via AFP
Nešto manje od dvije godine Allen je čekao na povratak pobjedama

Nakon devet ne pretjerano oduševljavajućih mečeva preliminarnog dijela eventa, došao je red na glavni dio, takozvani ‘‘main card‘‘. Odmah za početak dobili smo okršaj dvojice top 10 boraca perolake kategorije.

Šestorangirani Arnold Allen tražio je prekid gubitničkog niza u meču protiv desetorangiranog Gruzijca Gige Chikadzea. Allen je u ovaj meč ušao nakon što je u protekla dva nastupa poražen od strane Maxa Hollowayja i Movsara Evloeva, dvojice boraca koji pripadaju samom vrhu. Chikadze je došao u Manchester nakon što je prošle godine nadjačao Alexa Caceresa.

Nakon tri runde u vrlo visokom tempu, Arnold Allen uzeo je dvije runde i slavio je jednoglasnom odlukom trojice sudaca (29-28 x3).

Ovaj meč pomalo je prolazio ispod radara zbog svega što slijedi na ‘‘main cardu‘‘, ali gledajući njihove prijašnje nastupe, mogli smo očekivati vrlo atraktivan meč. Allen i Giga vole se potući, preferiraju stojku i jako dobro barataju udaračkim vještinama. Odmah u startu dobili smo borbu u visokom tempu. Allen je bio taj koji je tijekom prve runde više pritiskao, kretao se prema naprijed i pokušavao je nametnuti svoj ritam. Chikadze je dobro reagirao, nekoliko puta lijepo je kontrirao i dobro je kontrolirao distancu. Chikadzeova kickboksačka raznovrsnost uvijek će predstavljati problem njegovim protivnicima, ali Arnold Allen očito se oslonio na pritisak u želji da kondicijski, ali i psihički lomi Chikadzea koji je ranije u karijeri pokazivao ranjivost u takvim mečevima. Krajem prve runde Chikadze je sjajno pogodio ‘‘letećim koljenom‘‘, vidno je uzdrmao Arnolda Allena, ali nevjerojatno čvrsti Englez uzvratio je dobrim udarcem desnicom, a podizanjem ruku u zrak poručio je Chikadzeu ‘‘I dalje sam tu‘‘. Ipak, prva runda čisto je pripala Chikadzeu.

Allenu je nedostajalo kreativnosti tijekom prve runde. Predugo se zadržavao na distanci koja odgovara Chikadzeu, nije zatvarao prostor kojim bi presjekao kretnje Chikadzea i mučio se s nanošenjem štete. No, kako je druga runda odmicala, Allen je počeo pronalaziti osjećaj za svoju distancu i boksačke kombinacije počele su pronalaziti metu. Bolje je Allen izgledao prvom polovicom druge runde i u nekoliko navrata lijepo je pogodio stražnjim direktom. Krv se pojavila i na Giginom licu, što je bila naznaka kako Allenovi udarci sve češće odsjedaju na pravom mjestu. Engleski borac premalo se oslanjao na ‘‘kickove‘‘ kojima bi mogao usporiti kretnje svog protivnika. Allen se u potpunosti oslonio na boksačke tehnike, ali drugu rundu odradio je vrlo kvalitetno. Njegov konstantni pritisak počeo je vidno utjecati na Chikadzea koji je osjetno usporio.

Lijevi direkt Arnolda Allena iz kontragarda nastavio je odsjedati i početkom treće runde, dok je Chikadze svoju taktiku oslanjao pretežno na ‘‘kickove‘‘. Allena je njegova taktika bolje služila, jer Chikadze je uistinu sve lošije reagirao na konstantni pritisak. Ranije tijekom meča Chikadze se odlično lateralno kretao i nije dopuštao da ga Allen pritisne do ograde kaveza. Razlika se očitovala u trećoj rundi gdje je Chikadze učestalo leđima dodirivao žicu. Nije ipak ni Gruzijac bio u potpunosti pasivan. Trudio se plasirajući desni ‘‘kick‘‘, tražio je priliku za neutralizirati Allenov pritisak, ali fizički besprijekorno spreman engleski borac kontrolirao je ovu borbu. Allen je meč završio bacivši udarac ‘‘leteći koljenom‘‘ i napravio je dovoljno za dobiti ovaj meč.

Jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3) slavio je 30-godišnji Arnold Allen i napokon se vratio na pobjedničke staze. Prva je ovo Allenova pobjeda nakon 10. mjeseca 2022. godine i slavlja nad Calvinom Kattarom. Treći uzastopni poraz bio bi jako težak za njegove ambicije i nastavak karijere.

Giga Chikadze nastavio je ‘‘po starom‘‘. Gruzijac može uzeti prvu rundu gotovo svakom borcu perolake kategorije, ali elitni borci konstantno iskorištavaju njegove nedostatke. Chikadze ne reagira dobro na konstantni pritisak, a čini se da 35-godišnji Gruzijac nikada neće napraviti taj dodatni iskorak ka vrhu kategorije.

Linker
20. rujan 2024 09:30