UFC

(VIDEO) Mislili smo da je završio s karijerom, ali sve nas je iznenadio: Prisjetite se Aldovog povratka u UFC

Jose Aldo

 Screenshot (youtube, Ufc)
Legendarni Brazilac iznenadio je povratkom u UFC, ali odradio je odličan nastup

Jose Aldo u periodu od kraja 2020. godine pa do kraja 2021., zaredao je tri uzastopne pobjede u bantam kategoriji. Redom je Aldo jednoglasnim odlukama dobivao Marlona Veru, Pedra Munhoza i Roba Fonta.

Pobjede nad takvim borcima Aldu su priskrbile novu dozu vjere i samopouzdanja. Brazilac je bio na svom posljednjem pohodu ka osvajanju UFC-ovog pojasa u bantam kategoriji, ali do pojasa na koncu ipak nije došao. Merab Dvalishvili porazio je Alda u osmom mjesecu 2022. godine i bio je to kraj Aldovih nadanja o osvajanju drugog pojasa u UFC-u. Podsjećamo, titulu prvaka nekoć je držao u perolakoj kategoriji.

Nakon poraza od Meraba, Aldo je napustio UFC, a organizacija mu je dopustila da si potraži novi angažman iako mu je preostao jedan meč po ugovoru. Aldo je imao ambicije graditi boksačku karijeru, odradio je jedan egzibicijski meč u kojem je porazio Emmanuela Zambrana, dok je u mečevima koji su vođeni kao profesionalni boksački upisao remi s Jeremyjem Stephensom i pobjedu nad Estebanom Espindolom.

Jasno je kako Aldo u boksu neće dosegnuti slavu kakvu je imao u MMA-u, ali Aldo je uživao boksajući i nastupajući s manje pritiska na leđima nego svih proteklih godina. Ipak, Aldu se ove godine ponudila prilika da ponovno nastupi u UFC-u. Nije Jose mogao odbiti ponudu jer UFC je gostovao u Rio de Janeiru, a ipak je Jose Aldo "King of Rio" (‘Kralj Rija‘).

Vjerovalo se kako će borba protiv perspektivnog Jonathana Martineza biti Aldova oproštajna od sporta, ali Jose je porazio borca koji je u taj meč ušao s nizom od čak šest uzastopnih pobjeda. Martinez je izgledao kao pretendent za sam vrh kategorije, dok nije naišao na Alda. Osam godina stariji Aldo uzeo je sve tri runde u meču protiv Martineza i dokazao kako još uvijek može parirati vrhunskim MMA borcima.

Zapravo je podosta nevjerojatna lakoća kojom je Aldo slavio. Sve je bilo na mjestu, od kondicije i fizičke pripreme, pa sve do taktičke discipline i tehničke besprijekornosti. Aldo je čak upisao i jedno rušenje, pogodio je više značajnih udaraca (77-52) i zasluženo je slavio nad velikim potencijalom bantam kategorije.

Takav nastup nagnao ga je da nastavi s MMA karijerom. Pobjedom nad Martinezom zauzeo je deseto mjesto u poretku izazivača, a danas ga čeka novi nastup. Mario Bautista, 11. izazivač unutar bantam kategorije bit će njegov protivnik, a Jose Aldo pokušat će zaustaviti nalet još jednog talentiranog bantamaša. Baš kao i Martinez uoči meča s Aldom, Bautista dolazi s nizom od šest uzastopnih pobjeda, a Jose Aldo provjerit će je li Bautista spreman za nešto više.

Vjerujemo kako se Aldo ipak nije vratio zbog uloge "gatekeepera" i borca koji će testirati mlade i nadolazeće ambicije. Njegova neutaživa žeđ za najvišim ostvarenjima zasigurno je i dalje prisutna, što znači da Aldo ima snage za još jedan pokušaj osvajanja titule u bantamu. Puno toga ovisit će o večerašnjem izdanju protiv Bautiste, a koliko dobro je Aldo izgledao protiv Jonathana Martineza, prisjetite se u videu ispod ovog teksta.

Linker
05. listopad 2024 15:02