Ostalo

Dagestan ima novog prvaka! Ramazan Kuramagomedov porazio je borca koji je prošle godine šokirao svijet

Ramazan Kuramagomedov

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
Bellatorova velter kategorija dobila je novog prvaka

Sinoć održani UFC-ov event u Saudijskoj Arabiji zasjenio je sva ostala borilačka zbivanja tijekom subote poslijepodne/navečer, pa tako i novi Bellatorov event. Ponajveća svjetska MMA organizacija sinoć je održala treću priredbu pod nazivom ‘‘Champions Series‘‘, a radi se o posebnim eventima koje Bellator organizira nakon spajanja s PFL-om.

Putem takvih evenata, Bellatorovi aktualni prvaci dobivaju priliku braniti pojas, a ostatak ‘‘fight carda‘‘ nerijetko popune mladi i talentirani borci koji bi se u budućnosti mogli nadmetati u sklopu PFL-ovog turnira. Bellator Champions Series 3 održan je u Dublinu, a program priredbe predvodili su Jason Jackson (18-5-0) i Ramazan Kuramagomedov (13-0).

33-godišnji Jackson tražio je prvu obranu pojasa koji je osvojio u 11. mjesecu prošle godine. Podsjećamo, Jamajčanin je tada šokirao svijet nokautiravši do tada neporaženog Yaroslava Amosova. Međutim, titulu nije dugo zadržao u svom vlasništvu.

Ramazan Kuramagomedov postao je još jedan od brojnih Dagestanaca koji su osvajali titule u velikim svjetskim MMA organizacijama. Neporaženi 27-godišnjak pronašao je recept za poraziti Jacksona kojem je ovo prvi poraz nakon 4,5 godina i osam uzastopnih pobjeda.

Prve tri runde zapravo su bile presudne. Ramazan Kuramagomedov nametnuo se svojim hrvačkim vještinama i odličnom kontrolom u parteru. Sve tri runde Dagestanac je rušio Jacksona, držao ga je u donjoj poziciji i marljivo je skupljao bodove na sudačkim karticama.

Njegov tempo popustio je u šampionskim rundama i Jason Jackson pokazao je kako ga nije lako mentalno slomiti. Sada već bivši prvak prilagodio se stilu svog protivnika i prešao je iz obrambenog pristupa u hrvačku ofenzivu. Jackson je bio taj koji je odvodio borbu u parter tijekom posljednje dvije runde, povremeno je napadao i ‘‘giljotinama‘‘ iz gornje pozicije uz ogradu kaveza, ali nije dovoljno za preokret. Osvajanje dvije runde rezultatom 10-9 bilo je dovoljno za izgubiti 48-47 na sve tri sudačke kartice, jer Jackson je ipak nadjačan tijekom prve tri dionice tog meča i zasluženo je ostao bez pojasa u velter kategoriji.

Kuramagomedov tako se pridružio Usmanu Nurmagomedovu i Bellator sada ima dvojicu aktualnih prvaka iz Dagestana. Mnogi će se sjetiti i nedavnog okršaja između Patchyja Mixa i Magomeda Magomedova. Mix je slavio podijeljenom sudačkom odlukom u meču za pojas bantam kategorije, a mnogi su mišljenja kako je Magomedov trebao postati novim prvakom. Dagestan bi u tom slučaju imao čak trojicu na Bellatorovom prijestolju, a ovako ipak Ameri ostaju s najviše aktualnih Bellatorovih prvaka u muškoj konkurenciji. (4).

Dolazak Bellatora u Dublin ponudio je priliku za debi Paula Hughesa (12-1-0), ponajvećeg irskog potencijala u ovom trenutku. Hughes je ranije ove godine potpisao ugovor s Bellatorom, a u organizaciju je došao s reputacijom bivšeg prvaka Cage Warriorsove perolake kategorije.

Hughesov ‘‘hype‘‘ mogao je biti okončan jako brzo. Bobby King (12-7-0) uzdrmao ga je već u prvoj rundi i to prednjim direktom. Kao da je Hughes bio pod određenom tremom zbog velikog nastupa pred domaćom publikom, ali brzo se posložio u glavi i pokazao je što zna i može.

Tehničkim nokautom u drugoj rundi Hughes je porazio Kinga, a do pobjede je došao brutalnim ‘‘ground and poundom‘‘, točnije, udarcima laktom iz gornje pozicije. Zanimljivo je kako bi Hughes sljedeće godine trebao biti dio PFL-ovog turnira u lakoj kategoriji, ali ovakvi udarci laktovima nisu dozvoljeni u sklopu PFL-ovog turnira. Poprilično odstupanje u pravilima između dvaju partnerskih organizacija, ali PFL laktove ne dopušta čisto kako bi smanjili broj posjekotina i ozljeda tijekom turnirskog formata koji iziskuje nekoliko nastupa u kraćem periodu.

Bellatorovu priredbu u Dublinu posjetio je Conor McGregor, a 26-godišnji Hughes nije propustio iskazati poštovanje svom sportskom uzoru.

‘‘Vjerojatno ne bih bio u ovoj poziciji da nije bilo takvog čovjeka koji me inspirirao. On je među prvima koji nam je dokazao da je moguće ostvariti sve te uspjehe dolazeći iz Irske. Ljudi pričaju sranja, ali ovaj čovjek je promijenio igru i živote svih nas mladih boraca. On je faca!‘‘, poručio je Hughes neposredno nakon meča.

Atmosfera u Dublinu bila je vrhunska kao i uvijek, a ostaje žal zbog ne pretjerano atraktivnog ‘‘fight carda‘‘ koji je Bellator ponudio irskoj publici.

Kompletne rezultate priredbe pročitajte u nastavku ovog članka.

Bellator Champions Series 3 - rezultati eventa:

Glavni dio priredbe:

Ramazan Kuramagomedov def. Jason Jackson via jednoglasnom odlukom sudaca (48-47, 48-47, 48-47)

Paul Hughes def. Bobby King via TKO - R2, 4:50

Arlene Blencowe def. Sinead Kavanagh via submission (giljotina) - R2, 3:02

Dalton Rosta def. Norbert Novenyi Jr. via većinskom odlukom sudaca (28-28, 29-28, 29-28)

Darragh Kelly def. Mathias Poiron via technical submission (giljotina) - R1, 1:29

Preliminarni dio priredbe:

Kasum Kasumov def. Matheus Mattos via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 30-27, 30-27)

Nathan Kelly def. Jose Sanchez via submission (ninja choke) — R1, 3:42

Khasan Magomedsharipov def. Tyler Mathison via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Sarvarjon Khamidov def. Marcirley Alves via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Shinobu Ota def. Roger Blanque via submission (north-south gušenje) — R1, 2:18

Michelle Montague def. Karolina Sobek via submission (RNC) — R1, 2:41

Nate Kelly def. Paul Nolan via submission (poluga na ruci) - R1, 1:49

GET THE LATEST GEAR

Linker
24. lipanj 2024 23:16