K1 i Boks

Oproštaj Brestovca, iskorak velikih talenata i ‘festival‘ teškaša: Donosimo najbitnije informacije o Glory 95 spektaklu

Mladen Brestovac

 Goran Mehekek/CROPIX
Vodeća svjetska kickboksačka organizacija večeras nudi spektakl u glavnom gradu Hrvatske

Dugo, moglo bi se reći predugo smo čekali na povratak Gloryja u Hrvatsku. Sada već davne 2014. godine, u trećem mjesecu, vodeća svjetska kickboksačka organizacija prvi puta gostovala je u Hrvatskoj, a sve do danas, Glory se nije vraćao u Hrvatsku.

8. ožujka (treći mjesec) 2014. godine, Glory je svoj 14. po redu event održao u Zagrebu, a spektakl su predvodili Mirko "Cro Cop" Filipović i Remy Bonjasky. Legendarni Bonjasky tada se ujedno i opraštao od profesionalnog kickboksa, a mnogi nažalost i dalje pamte neslavne scene koje su uslijedile po završetku meča.

Bonjasky je nakon tri tijesne runde porazio Mirka jednoglasnom odlukom sudaca, ali na svom oproštaju počašćen je salvom zvižduka jer je publika smatrala kako Bonjasky nije zaslužio pobjedu nad Cro Copom. Bonjaskom je jako teško pao oproštaj na takav način.

"Nadam se da Mirku na oproštaju neće nitko zviždati kao meni. Ipak, ja volim Zagreb i hvala navijačima.", rekao je Remy nakon meča, a nedugo poslije Bonjasky se rasplakao u "miks zoni".

"Ne znam je li ovo poklon od strane sudaca, ali nisam ovo zaslužio od publike u Zagrebu. Ne zaslužujem takav ispraćaj na kraju karijere. Znam da je Mirko njihov ljubimac, ali oni ne znaju kako je svakodnevno trenirati dvadeset godina. Ovo nije način da se kaže zbogom šampionu.", bile su riječi uplakanog Bonjaskog.

Osim Bonjaskog i Mirka, na Gloryjevom eventu u Zagrebu nastupila su brojna poznata imena. Alex Pereira, trenutno najpopularniji UFC-ov borac osvojio je turnir četvorice u poluteškoj kategoriji, a tijekom iste večeri porazio je Dustina Jacobyja, danas također UFC-ovog borca i Armenca Sahaka Parparyana.

Mladen Kujundžić prekidom nakon druge runde porazio je Elmira Mehića, dok je Igor Jurković nokautirao Michaela Duuta u prvoj rundi. Mladen Brestovac spektakularno je nokautirao Jahfarra Wilniso svojim zaštitnim znakom, lijevim "high kickom", a Teo Mikelić uz Cro Copa je jedini hrvatski predstavnik koji je upisao poraz na Gloryjevom eventu u Zagrebu. Bolji od Mikelića bio je Murthel Groenhart.

"Show" su ukrali Davit Kiria i Andy Ristie fantastičnom borbom za pojas u lakoj kategoriji, a nokautom u petoj rundi slavio je Gruzijac Davit Kiria. Bio je to fantastičan meč o kojem se još dugo pričalo. Benjamin Adegbuyi, Jason Wilnis, Samo Petje itd. još su neka od poznatih imena u čijim nastupima je mogla uživati publika u Zagrebu.

Glory je pronašao adekvatnu zamjenu za Plazibata

Deset i pol godina zapravo smo čekali na povratak Gloryja. Zasluge za to uvelike pripadaju Antoniju Plazibatu, ponajboljem svjetskom teškašu. Plazibat već nekoliko godina zaziva dolazak Gloryja u Zagreb, a s obzirom da se radi o borcu koji spada i među najpopularnija imena Gloryjevog rostera, Plazibatov utjecaj je rastao i Glory se konačno vraća u Hrvatsku.

Trebao je upravo Plazibat predvoditi priredbu, ali na veliki žal svih hrvatskih navijača, Antonio je morao otkazati meč protiv Levija Rigtersa. Pobjeda u tom meču vjerojatno bi mu otvorila napad na pojas i priliku da odradi toliko željeni meč protiv Rica Verhoevena, ali Plazibat mora biti strpljiv i sanirati ozljedu lakta zbog koje je otkazao nastup.

Otkazivanje Plazibata bio je značajan udarac za ovaj event, barem kad je u pitanju privlačenje šire publike. Međutim, Glory je odradio vrlo pohvalan posao po pitanju "fight carda". Plazibata su zamijenili Bahramom Rajabzadehom, Azerbajdžancem iranskih korijena.

Rajabzadeh je jedan od najatraktivnijih kickboksača u ovom trenutku, posebno među teškašima. Neustrašiv, bespoštedan, agresivan, tako možemo opisati Bahrama i njegov stil borbe. Iako znatno manji od ostalih teškaša, Rajabzadeh svojom srčanošću nadoknađuje deficit u veličini i problem je za svakog borca na svijetu.

Ranije ove godine Bahram je izgubio u meču protiv Levija Rigtersa, ali u Zagreb dolazi s ogromnom željom za osvetom. Tijekom cijelog "fight weeka" Rajabzadeh gura osvetu u prvi plan i vjerujte nam kako će ovo biti fantastičan meč. Pobjednik meča izborit će napad na pojas i u 12. mjesecu borit će se protiv Rica Verhoevena.

Supertalentirani hrvatski kickboksači napokon dobivaju priliku na najvećoj pozornici.

Znali su u Gloryju da hrvatska publika najviše želi dvije stvari na "fight cardu" - domaće borce i teškaše. Ukupno četiri teškaška meča bit će na programu ovog eventa, a čak sedam hrvatskih kickboksača nastupit će na Glory 95 eventu.

Neki od njih naknadno su dobili priliku, a mora se istaknuti kako su organizatori imali velikih problema s otkazivanjem nastupa. Mnoštvo boraca otkazivalo je svoje nastupe nedugo prije samog eventa, ali Gloryjevi "matchmakeri" konstantno su imali spremne zamjene i pravovremeno su reagirali na svaku neželjenu promjenu. Tako se otvorila prilika da supertalentirani borci poput Vite Košara, Ivana Bertića, Antonija Krajinovića, Filipa Matića itd. napokon pokažu što znaju i na profesionalnoj kickboksačkoj sceni. Iza njih su nevjerojatni uspjesi u amaterskim vodama, a danas će u punom sjaju zasjati na najvećoj kickboksačkoj pozornici.

Čeka nas i novi nastup iskusnog i uvijek atraktivnog Tea Mikelića. 32-godišnjak iz Pule otvorit će program borbom protiv Antonija Krajinovića iz Osijeka, a ovo je ujedno jedini međusobni obračun hrvatskih boraca na ovom "cardu". Naravno, ne smijete propustiti novi nastup Andreja Kedveša. Sjajni "AK-47" odradit će svoj drugi nastup u Gloryju, a drugu pobjedu tražit će protiv iskusnog Francuza Guerrica Billeta. Teško je pronaći "dosadan meč" u kojem je sudjelovao Andrej Kedveš i ovo je vatromet koji se ne propušta.

Osim brojnih hrvatskih predstavnika, tu su i zvučna imena iz regije. Arian Sadiković brani boje Bosne i Hercegovine, Miloš Cvjetićanin i Nikola Filipović dolaze pod zastavom Srbije, kao i Aleksandar Janković, MMA borac kojeg dobro znamo po nastupima u FNC-ovom kavezu.

Mladen Brestovac večeras će položiti rukavice na sredinu ringa nakon svog 71. profesionalnog nastupa

U centru pažnje domaće publike neće biti glavna borba večeri, nego deveti meč po redu. Mladen Brestovac, legendarni "Scorpion Sting" večeras će službeno zaključiti svoju sjajnu kickboksačku karijeru. 40-godišnji Zagrepčanin posljednji nastup odradio je još u desetom mjesecu 2018. godine, a kako su godine odmicale, stekao se dojam kako se Brestovac više neće vraćati u ring.

No, ne može Brestovac konačno "zbogom" reći u Las Vegasu. Dolazak Gloryja u Zagreb sjajna je prilika da Brestovac zaključi karijeru tamo gdje ju je i započeo, u svom rodnom gradu. Mladena čeka okršaj s ne pretjerano zvučnim Kariom Dianom, ali ne zaboravite da je Mladen gotovo šest godina izvan natjecateljskog pogona i nerealno je očekivati da se bori s nekim od top 5 svjetskih teškaša. Također, Vladimir Tok bio je njegov prvotno zakazani protivnik, ali njemački teškaš otkazao je nastup, a hrabri Dian uskočio je kao zamjena.

Onog trenutka kada započne meč između Brestovca i Diana, velika će napetost zavladati tribinama. Treptaji će se svesti na minimum i svi će pomno čekati "high kick" Mladena Brestovca. Žao nam je svakog borca koji to mora iskusiti, ali kickboks je nemilosrdan i hrvatski navijači dolaze vidjeti Brestovca kako svom protivniku još jedanput gasi svjetla u dvorani pogađajući upravo "high kickom". Hoće li Brestovac okončati karijeru upravo na taj način, saznat ćemo uskoro.

Kako pogledati Gloryjev spektakl ako večeras niste u Areni Zagreb?

Nažalost, Glory 95 event neće prenositi domaće TV kuće. Preliminarni dio priredbe (uvodne četiri borbe) možete pogledati besplatno putem Gloryjevog YouTube kanala, a taj dio eventa počinje u 18:00h.

"Main card", odnosno ostalih sedam mečeva na rasporedu su od 20:00 sati, a taj dio priredbe nećete moći gledati putem YouTube kanala. "Main card" dio je Gloryjevog PPV-a, a cijena prijenosa iznosi 10,99 američkih dolara (9,83 eura).

Šteta što nema prijenosa, ali cijena PPV-a sasvim je pristupačna i ukoliko nećete biti dio eventa u Areni Zagreb, nemojte propustiti ovu priredbu pred malim ekranima. PPV možete kupiti klikom na LINK.

Linker
21. rujan 2024 12:16