Zagorka Perinčić. DARKO TOMAS CROPIX
Ozempic manija

Svi se za njim grabe, ali ovaj lijek nije namijenjen za mršavljenje! Meni treba zbog bolesti, a ne mogu do njega

S Ozempicom su problemi trajni i razgrabi se čim dođe u ljekarne


Potražnja za semaglutidom, lijekom za liječenje dijabetesa i pretilosti, konstantno raste već dvije godine, a nestašicu povećava masovno izdavanje lijeka na privatne recepte onima kojima i nije potreban. Stalno se ističe da semaglutid nije pomoć za tesanje linije, ali zasad nema rezultata

Svaki put kad joj ostane još samo tjedna doza Ozempica, Zagrepčanka Zagorka Perinčić zove ljekarnu u svom kvartu ili prošeće do nje da provjeri imaju li koju kutiju tog lijeka i u kojoj dozi, pa onda zove svoju liječnicu obiteljske medicine i traži da joj napiše odgovarajući recept, već prema tome u kojoj je dozi lijek dostupan u ljekarni. Neželjeni mjesečni ritual neizbježan je za ovu umirovljenu građevinsku tehničarku jer su nestašice Ozempica (semaglutid) i srodnih lijekova redovita pojava, pa osobe s dijabetesom tipa 2, među kojima je i ona, lako mogu ostati bez tog lijeka koji je u Hrvatskoj registriran isključivo za liječenje te bolesti.

image
DARKO TOMAS CROPIX

Susretljivi u ljekarnama

- Nikad nije sigurno da će lijeka biti. U ljekarni su susretljivi, pa uvijek provjere ima li ga na drugim njihovim lokacijama ako ga oni nemaju. Ozempic uzimam od 2022. i upravo je krajem te godine došlo do višemjesečne nestašice - kaže Zagorka Perinčić, aktivna članica Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Nesigurnost opskrbe smeta joj i ljuti je jer, kaže, nestašicu pojačavaju oni kojima taj lijek nije potreban.

Slično smatraju i u Europskoj agenciji za lijekove (EMA). Ovih su dana upozorili da privatni liječnici previše lake ruke propisuju lijekove za liječenje dijabetesa i liječenje debljine osobama koje nemaju ni šećernu bolest tipa 2 ni debljinu, nego žele smršavjeti iz kozmetičkih razloga, što pridonosi kroničnoj nestašici tih lijekova. Semaglutid pripada agonistima receptora glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1), novoj generaciji lijekova koji su u posljednje dvije godine osvojili svijet i postali dio popularne kulture, čemu su osjetno pridonijele i objave nekih celebrityja o mršavljenju uz pomoć tih lijekova, a ne samo rezultati istraživanja koji pokazuju njihov značajan učinak na smanjenje težine. Agonisti receptora GLP-1 potiču lučenje inzulina i smanjuju lučenje glukagona kad je razina glukoze u krvi visoka te snižavaju njezine vrijednosti, što je ključno za osobe s dijabetesom tipa 2. Uz to, reguliraju apetit, smanjuju želju za hranom, posebno masnom, potiču osjećaj sitosti te time smanjuju kalorijski unos.


Prekomjerna potrošnja

EMA apelira na liječnike da ne propisuju te lijekove mimo onoga za što su registrirani, pogotovo dok su zalihe tanke. Liječnici, naime, mogu procijeniti je li primjena nekog lijeka "off-label" (izvan indikacija) nužna u liječenju pacijenta, no kad je riječ o ovim lijekovima za kojima potražnja od 2022. konstantno raste, EMA poziva liječnike da se drže indikacija. Navode da su za nestašice dijelom odgovorna proizvodna ograničenja, no svjesni su i pretjerane upotrebe "off-label" te predviđaju da će se nestašice nastaviti i tijekom ove godine. Njihove bi smjernice liječnike trebale "učiniti svjesnijima" da su lijekovi potrebni "sada" za osobe s dijabetesom ili pretilošću ili za one s prekomjernom tjelesnom težinom i s njom povezanim komplikacijama, a ne za skidanje nekoliko kilograma iz estetskih razloga. Najizraženija je nestašica četiri lijeka, rekla je čelnica EMA-e Emer Cooke. Uz Ozempic, to su Victoza i Saxenda (liraglutidi) te Trulicity (dulaglutid). Svi osim Saxende, koja je registrirana za liječenje pretilosti, registrirani su za liječenje dijabetesa. EMA je pozvala proizvođače lijekova da rade sa zemljama na "kontroli i optimizaciji" distribucije lijekova te želi da zemlje razviju smjernice kako bi se prioritet dao pacijentima koji imaju najveću potrebu za tim lijekovima.

- Kad se pokazalo koliko je semaglutid djelotvoran, nastala je pomama za njim među ljudima koji bi htjeli skinuti poneki kilogram viška, ali ovaj lijek nije namijenjen za kozmetičko mršavljenje. Indiciran je kod osoba sa šećernom bolešću tipa 2 te u većim dozama kod osoba s debljinom, no u tom obliku još ga nema u Hrvatskoj. Vrlo je učinkovit u onome za što je namijenjen, ali kao i kod svakog lijeka, netko na njega reagira bolje, a netko slabije. Uvijek se mora uzimati pod liječničkim nadzorom jer, kao i svaki lijek, može izazvati nuspojave, najviše u probavnom sustavu, a neke i vrlo ozbiljne. U nekim slučajevima, primjerice, kod osoba koje su imale upalu gušterače ili žučne kamence, potreban je dodatni oprez kod uzimanja. Revolucionaran je njegov utjecaj na kardiovaskularno zdravlje jer to je prvi lijek koji dokazano za 20 posto smanjuje rizik od štetnih kardiovaskularnih događaja u rizičnoj populaciji - ističe prof. dr. sc. Sanja Klobučar, spec. internist, subspec. dijabetolog i endokrinolog, iz KBC-a Rijeka.

- To je još jedan argument da debljinu treba liječiti. Tu smo potrebu djelomično osvijestili, ali treba na tome još raditi, što uključuje i veću dostupnost lijekova onima kojima su potrebni. Danas, recimo, za liraglutid (za liječenje debljine) pacijenti moraju plaćati puni iznos cijene.


Kao teretana

Liraglutida, odnosno Saxende, koja mjesečno stoji oko 150 eura, trenutačno i nema u hrvatskim ljekarnama, a pogled na bazu eLijekovi potvrđuje da vlada nestašica. Moguće je, kaže predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, mag. pharm. Ana Soldo, da se golema potražnja za Ozempicom prelila na Saxendu.

image
Ana Soldo. BILJANA BLIVAJS CROPIX

- S Ozempicom su problemi trajni i razgrabi se čim dođe u ljekarne. Ne vjerujem da će EMA-ina upozorenja polučiti neke rezultate, iako bi svakako bilo dobro kada bi Ministarstvo zdravstva uputilo liječnicima smjernice za izdavanje recepata jer je dovoljno imati liječničku iskaznicu da bi se propisao bilo koji lijek. Pomami pridonosi i to što Ozempic nije preskup. Istina je da oni koji ga podižu preko privatnog recepta plaćaju punu cijenu, ali ona nije nedostižna, stotinjak eura za mjesec dana, što je u rangu cijene teretane. Osobe kojima je propisan za liječenje dijabetesa tipa 2 ne nadoplaćuju ništa jer je lijek za tu indikaciju na listi HZZO-a - kaže mag. pharm. Soldo.

Ozempic se ubrizgava jednom tjedno i u velikoj mjeri olakšava život osobama s dijabetesom jer smanjuje potrebu za primjenom injekcija inzulina tijekom dana. Takvo je i iskustvo Zagorke Perinčić koja dijabetes ima tridesetak godina.

- Prije sam uzimala inzulin ujutro i navečer, a kad se pojavio semaglutid, moja dijabetologinja sa Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac" prebacila me na njega, pa sad inzulin uzimam samo navečer. Upozorila me da ću od novog lijeka možda imati mučninu, da bih mogla povraćati i slično, ali ništa od toga nije se dogodilo. S druge strane, moja prijateljica iz Društva imala je toliko jake mučnine i proljev da je morala prekinuti uzimanje lijeka. Liječnica me upozorila i da bih mogla početi gubiti kilograme, no to ide vrlo umjereno. I prije nego što sam prešla na Ozempic, skinula sam nekoliko kilograma jer sam se hranila prema smjernicama nutricionista, a otkad sam na njemu, otišla su još dva-tri. Dijabetologinja mi je rekla da u mojem slučaju mršavljenje nije potrebno jer i nemam neki višak, jedino možda na trbuhu, a to je, kako mi je objasnila, tipična figura osoba s dijabetesom tipa 2. U svakom slučaju, pazim što jedem i puno se krećem, stalno negdje hodam - rekla nam je ova vedra 75-godišnjakinja.

To su, naravno, opće preporuke za dobro zdravlje, ali i za one na semaglutidu - terapija ne znači da mogu jesti što žele (mnogima će lijek suzbiti želju za visokokaloričnom hranom), nego trebaju pripaziti na prehranu i pojačati tjelesnu aktivnost.


Krivotvoreni proizvodi

Otkad uzima semaglutid, naša sugovornica ima, kaže, bolju kontrolu šećera. Dugi niz godina ima određene kardiološke tegobe, no osjeća da joj se stanje uz ovaj lijek poboljšalo, a razvojem situacije zadovoljan je i njezin kardiolog u KB-u Merkur kojemu odlazi na kontrolu svakih nekoliko mjeseci. Prema naputku dijabetologinje, terapiju je počela s najmanjom dozom Ozempica, to je 0,25 miligrama, nakon mjesec-dva podigla joj je na 0,5 te nakon pola godine na jedan miligram. S bockanjem Zagorka Perinčić nema problema, injekcije si daje u trbuh, butine ili nadlaktice, kako kada. Osim tjedne doze Ozempica, svaku si večer daje injekciju inzulina Semglee. Trenutačno vlada i njegova nestašica i sada se prvi put dogodilo, kaže naša sugovornica, da ga nema u cijeloj Hrvatskoj.

Zamjenskih inzulina ima, no njih ne može dati ljekarnik ni liječnik obiteljske medicine, objasnila je mag. pharm. Soldo, nego isključivo liječnik specijalist koji mora odrediti terapiju. To je dodatni napor za oboljele koji u takvoj situaciji moraju brzo doći do specijalista kako ne bi ostali bez lijeka.

EMA je upozorila i na kriminalne skupine koje su se umiješale u posao s novim lijekovima za mršavljenje te nije dugo trebalo da se pojave krivotvoreni proizvodi koji mogu biti golema opasnost za zdravlje pojedinca i javno zdravlje. Krivotvoreni lijekovi otkriveni su prošle godine u Velikoj Britaniji, SAD-u, Brazilu, ali i na području EU, a u Austriji i Njemačkoj čak su se probili u legalni lanac opskrbe. Pokazalo se da je u tom slučaju u brizgalicama umjesto semaglutida bio neki oblik inzulina, a primjena takvih "lažnjaka" može dovesti i do fatalnog ishoda. U Hrvatskoj u legalnom lancu opskrbe još nije bilo prijava, kaže mag. pharm. Soldo, no opasnost vreba pri online kupnji jer je u tom slučaju nemoguće provjeriti porijeklo i sadržaj tvari u proizvodu.

Linker
24. rujan 2024 20:46