SHUTTERSTOCK
Zanimljivo

Brojanje kalorija ili povremeni post, što nam se više isplati?

Trend povremenog posta još 2010. provodili su Jennifer Aniston, Chris Pratt i Kourtney Kardashian


Povremeni post poznat i kao intermittent fasting obrazac je prehrane koji je još 2010. postao popularan među brojnim holivudskim zvijezdama. Provodili su ga Jennifer Aniston, Chris Pratt i Kourtney Kardashian, a sastoji se od razdoblja posta i jedenja. Pojednostavljeno, ovim se obrascem prehrane ne navodi koja se hrana treba jesti, već se fokusira na to kada je trebate jesti. Uobičajene metode uključuju 16/8 post u kojem se jede tijekom osam sati, a 16 posti (primjerice, jedete normalne obroke od 10 do 18 sati, a preostalo vrijeme, uključujući i spavanje, ne jedete ništa), a poneki poste 24 sata dva puta tjedno. Ipak, unatoč tome što je i dalje sveprisutan, ovaj trend ne funkcionira za svakoga i baš zato je naveo znanstvenike na daljnja istraživanja.

Istraživanje učinkovitosti povremenog posta

Jedno od njih napravila je američka skupina istraživača koja je otkrila kako je spomenuti obrazac prehrane obećavajući za mršavljenje i stabilizaciju šećera u krvi samo kada se unosi manje kalorija nego što je potrebno. Za potrebe istraživanja znanstvenici su promatrali 41 odraslu osobu koje se bore s pretilošću ili su u stanju predijabetesa. Svi su jeli prehranu koja u sebi sadrži voće i povrće te cjelovite žitarice i ponešto zasićenih masti. Sudionici kojima je dodijeljena vremenski ograničena prehrana, postili su 10 sati i jeli između 8 ujutro i 18 sati. Najviše kalorija unosili su prije 13 sati. Sudionici kojima je dodijeljeno brojanje kalorija jeli su između 8 ujutro i ponoći, a većinu kalorija unosili su navečer. Nakon tri mjeseca ovakvog režima istraživači su otkrili da nema stvarnih razlika u glukozi natašte, opsegu struka, krvnom tlaku ili razinama lipida. Rezultati između dviju skupina bili gotovo pa isti, u prvoj skupini prosječno su izgubili 2.3 kg, dok u drugoj 2.6 kg.

image
SHUTTERSTOCK

Ovaj je rezultat naveo znanstvenike na zaključak kako ljudi imaju koristi od ovakvog vremenski ograničenog okvira jedenja u smislu gubitka kilograma zbog toga što unose manje kalorija. Ipak, na ovom području kod stručnjaka i dalje nema jedinstvenog konsenzusa, odnosno i dalje su zastupljena različita razmišljanja oko njegove učinkovitosti kao i potencijalnih dugoročnih reperkusija na zdravlje.

Iako podržava povremeni post kao učinkovitu metodu mršavljenja, dr. Julie Manasseh u spomenutom istraživanju smatra da su uočene dobrobiti rezultat samog mršavljenja, međutim ne posta, prenosi Medical News Today.

Uz nju, još nekoliko stručnjaka upozorava kako oni koji poste obično pojedu relativno veliku količinu hrane u jednom potezu, što zapravo znači da ne smanjuju unos kalorija.

Linker
08. listopad 2024 14:10