DOMINIC LIPINSKI/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Zbogom, Lilibeth!

Velika Britanija zavijena u crno: Umrla je kraljica Elizabeta II.

Tužnu vijest objavila je Buckinghamska palača u šturom priopćenju.

Tužnu vijest objavila je Buckinghamska palača u šturom priopćenju.

Uzalud se britanska i svjetska javnost nadala kako će i ovog put najdugovječnija britanska vladarica nadvladati bolest. Umrla je u danas, u četvrtak 8. rujna u škotskoj rezidenciji u Balmoralu u dobi od 96. godina, izvijestila je Buckinghamska palača.

Podsjetimo, vijest da se kraljici Elizabeti II. zdravstveno stanje naglo pogoršalo odjeknula je u poslijepodnevnim satima u četvrtak, 8. rujna. Tada je kraljica stavljena pod liječnički nadzor nakon što su liječnici izrazili zabrinutost za njezino zdravlje. Vrlo brzo je i Buckinhamska palača dala službeno priopćenje o kraljičinom stanju.

"Nakon dodatnih pretraga tijekom jutra liječnici su izvijestili da su zabrinuti za njeno zdravlje te je donesena preporuka da ostane pod liječničkim nadzorom u Balmoralu", izvijestili su javnost.

image

Kraljica Elizabeta II. ostat će upamćena kao jedina vladarica koja je doživjela platinasti jubilej

DOMINIC LIPINSKI/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

O svemu je odmah obaviještena i cijela kraljevska obitelj, a princ Charles i njegova supruga Camilla te prinčevi William i Harry odmah su požurili u škotski Balmoral kako bi bili uz kraljicu. Učinio je to isti dan i njezin osramoćeni sin, princ Andrew, vojvoda od Yorka te kćer Anna i sin Edward, grof od Wessexa. Jedino se nije pojavila Harryjeva supruga, Meghan Markle.

Vijest o lošem zdravstvenom stanju kraljice, koja je ove godine proslavila 70-ti jubilej na tronu Ujedinjenog Kraljevstva te 14 drugih zemalja Commonwealtha, uslijedila je nakon mjeseci rastuće zabrinutosti za njezino zdravlje.

image

Princ William na imanje u Balmoralu dovezao je princa Andrewa, grofa Edwarda i groficu Sophiju.

ANDREW MILLIGAN/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Iako treba uzeti u obzir kraljičine godine, strani mediji, između ostalog, naglašavaju kako se ovakav razvoj situacije može pripisati i nedavnom gubitku njezina supruga, princa Philipa, vojvode od Edinburga, koji je, podsjetimo, preminuo 9. travnja 2021.

Njegovu posljednju godinu života proveli su zajedno, doslovno izolirani od ostatka obitelji i svijeta u dvorcu Windsor, gdje su proslavili i 73. godišnjicu braka 20. studenog 2020., a tamo je kraljica Elizabeta II. posljednjih mjeseci i strepila zbog njegova narušenog zdravlja i boravka u bolnicama.

image

U dvorcu u Balmoralu u Škotskoj kraljica je provela svoje posljednje dane.

MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

U zajedničkih 73 godine i nešto sitno mjeseci bračnog života Elizabeta i Philip proživjeli su mnogo - od turbulentnih političkih promjena, obiteljskih skandala, gubitaka, ali i sreće. Imaju četvero djece, osmero unučadi i desetero praunučadi. Otkako je Phili umro, kraljica više nije bila životnog elana u kakvom smo je navikli viđati, a povukla se i s nekih dužnosti te počela otkazivati mnoga događanja.

image

Sada su opet zajedno...

DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Njezino posljednje javno pojavljivanje bilo je kad je primila u posjet novoizabranu britansku premijerku Liz Truss.

Britanska javnost danas tuguje za ženom koja je smjelo vladala njihovim kraljevstvom dugih 70. godina. Po mnogočemu posebna, po ovoj je činjenica bila nenadmašiva u povijesti te je čak pretekla i svoju pretkinju, kraljicu Viktoriju koja je vladala je 63 godine i sedam mjeseci.

Prema već objavljenom protokolu u slučaju kraljičine smrti, komemoracija će trajati oko 12 dana, zastave su spuštene na pola koplja, kraljičino osoblje je raspušteno i zamoljeno da pođe kući, a promijenit će se i tekst nacionalne himne te će se dodati dio o njezinoj smrti. Turistička mjesta su zatvorena, a i londonska bi burza trebala prestati s radom. Konačno, datum pogreba, odnosno krunidbe njenog nasljednika bit će proglašen praznikom, a kada će to točno biti doznat će se naknadno.

Linker
26. travanj 2024 15:20