U službi do kraja

Ovo je posljednja fotografija Elizabete II: Dva dana prije smrti bila je nasmijana i na nogama

Ovo je bilo prvi put u 70 godina otkako je Elizabeta II. na vlasti, da se prijenos ovlasti odvio u Balmoralu umjesto u Buckinghamskoj palači u Londonu.

Predana do samog kraja, najdugovječnija vladarica na svijetu Elizabeta II. fotografirana je dva dana prije svoje smrti. Kraljica se sastala s Liz Truss, dva dana prije svoje smrti, kako bi je službeno proglasila premijerkom, nakon odlaska Borisa Johnsona. Tom je prilikom kraljica fotografirana za javnost, kako je sudbina pokazala, posljednji put.

Iznimno dobre volje, nasmijana i na nogama, 96-godišnja vladarica dočekala je novu premijerku. Dvije žene su se rukovale i razgovarale, a sve su zabilježili fotoaparati.

image

Elizabeta II. imenovala je Liz Truss premijerkom, 2 dana prije smrti

JANE BARLOW/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Samo dva dana nakon ovog susreta, u četvrtak 8. rujna, kraljica je mirno preminula u dvorcu Balmoral u Škotskoj, bilo joj je 96. Vijest o smrti doprla je do britanskog naroda i ostatka svijeta nekoliko sati nakon što je Buckinghamska palača objavila vijest da su kraljičini liječnici "zabrinuti" za njeno zdravlje te da joj preporučuju "medicinski nadzor".

Voljeli je ili ne, nitko nije mogao poreći da je do svoje srži bila predana svojoj službi, to je dokazala i u mladosti, ali i u dubokoj starosti, do samog kraja. Slabije pokretna, sa zabrinutom rodbinom i liječnicima za leđima Elizabeta II. do samog svog kraja je obavljala svoje kraljevske dužnosti. Upravo je zato nadgledala prenošenje ovlasti s Borisa Johnsona na njegovu nasljednicu, Liz Truss.

image

Posljednja javna fotografija kraljice Elizabete II.

JANE BARLOW/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Ovo je bilo prvi put u 70 godina otkako je Elizabeta II. na vlasti, da se prijenos ovlasti odvio u Balmoralu umjesto u Buckinghamskoj palači u Londonu.

Za tu je prigodu kraljica obukla set kardigana i bluze u svijetlo plavoj boji, koji je uparila s kariranom i plisiranom suknjom. Kako se vidi na fotografiji kraljica je u rukama imala i štap za hodanje koji koristi od listopada 2021. I svoju posljednju dužnost za zemlju obavila je sa smiješkom na licu.

Linker
16. travanj 2024 17:08