UFC

UFC otpustio neslavnu bivšu prvakinju: ‘Ovo jednostavno nije sport za nju‘

Nicco Montano
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Elitna svjetska MMA promocija jednostavno je izgubila strpljenje s neprofesionalizmom ove borkinje

Krajem 2017. godine počeli su se ispunjavati snovi Nicco Montano. Ova borkinja iz New Mexica osvojila je naslov pobjednice 26. sezone Ultimate Fightera, a time i prvi naslov prvakinje UFC-ove muha kategorije. Sve je bilo spremno za zvjezdanu karijeru ove djevojke iz plemena Navajo starosjedioca. No, od tada do danas, Montano se borila tek jednom te će na tome i ostati. UFC je s njom raskinuo suradnju i to potpuno opravdano.

Naime, proteklog vikenda ona se trebala napokon ponovno boriti, da bi se na vaganju pojavila s 3.2 kilograma preko granice bantam kategorije, u koju je prešla da bi probleme s težinom minimizirala. Njena borba protiv Wu Yanan tim je putem otkazana, što je, iz različitih razloga, ukupno peta otkazana borba za Montano u nizu. Nedugo prije nego je službeno otpuštena, njen slučaj prokomentirao je predsjednik UFC-a, Dana White.

"Ti ljudi su sami odgovorni za svoj život i svoje karijere. Ali, ima ljude u našem institutu koji im mogu pomoći na razne načine. To je na kraju njihova odluka. Pogledajte Nicco i koliko puta se njoj to dogodilo. Kad to krene redovno, jednostavno shvatiš da tako neće ići", rekao je White za UFC Arabia, dodavši:

"Nisam sad siguran, ali mislim da je ovo treća ili četvrta njena otkazana borba. Nebitno u kojoj se nalazi kategoriji, teško joj je skinuti kilograme i zadovoljiti težinsku granicu. Ovo možda jednostavno nije sport za nju."

Nedugo nakon toga je službeno objavljeno kako ona više nije članica UFC-a.

Prvi problemi za Montano pojavili su se već 2018. godine, kad je titulu osvojenu s četiri čiste pobjede trebala po prvi put braniti. Nakon problema da ju se uopće ugovori, kad je napokon došao datum, Nicco je netom prije službenog vaganja otpremljena u bolnicu, zbog zdravstvenih problema uzrokovanih skidanjem kilograma. Titula joj je nakon toga oduzeta.

Napokon je uspjela nastupiti u srpnju 2019. godine, kad je u borbi bantam kategorije poražena od Julianne Pene. Onda je uslijedio spomenuti niz otkazivanja borbi, a razlozi su bili ozljeda, COVID-19 te čak i jedna nedefinirana situacija. Nakon što je napokon dogurala do tjedna borbe, a onda zbog neprofesionalnog ponašanja borbu otkazala, UFC je povukao očekivan potez te je Montano, ako se želi nastaviti baviti ovim sportom, prisiljena potražiti novog poslodavca.

Linker
26. lipanj 2024 05:17