K1 i Boks

WBC izbacio je Ryana Garciju nakon rasističkih komentara u prijenosu uživo

Ryan Garcia v Devin Haney

 AL BELLO/Getty images/Profimedia
Izjave vezane za postupke Ryana Garcije dali su predsjednik WBC-a, Mauricio Sulaiman, i obitelj Garcia

WBC (World Boxing Council) je izbacio boksačku zvijezdu, Ryana Garciju, iz svih aktivnosti organizacije nakon što je u prijenosu uživo komentarima na društvenim mrežama više puta koristio rasne uvrede protiv crnaca i omalovažavao muslimane.

Predsjednik WBC-a, Mauricio Sulaiman, objavio je kaznu u četvrtak na društvenoj mreži X.

"Odbacujemo svaki oblik diskriminacije", napisao je Sulaiman. "Strahujem za Ryanovo blagostanje jer je odbio višestruke pokušaje da mu pomognemo s mentalnim zdravljem i zlouporabom opojnih sredstava."

Nije odmah bilo jasno kakve će sankcije WBC poduzeti protiv Garcije koji trenutno služi jednogodišnju suspenziju Atletske komisije države New York nakon pozitivnog testa na doping sredstvo ostarin. Ta suspenzija je retroaktivna na Garcijinu pobjedu odlukom sudaca nad Devinom Haneyjem 20. travnja, koja je poništena (proglašena no-contest).

Kako prenosi ESPN, Garcia je na X-u objavio svojevrsnu ispriku.

"Trolao (zafrkavao) sam, želim da sva ubijanja prestanu", napisao je Garcia. "Volim sve, žao mi je ako sam vas uvrijedio."

Turbulentna je godina za 25-godišnjeg Garciju koji je prošlog mjeseca uhićen zbog optužbi za vandalizam nakon što ga je hotel u Beverly Hillsu optužio za nanošenje štete procijenjene na 15 tisuća dolara.

Nakon što je WBC objavio svoju kaznu, Garcijina obitelj osvrnula se na njegovo nedavno problematično ponašanje, kao i na njegove komentare na društvenim mrežama, navodeći da oni "nisu u skladu s njegovim istinskim karakterom i uvjerenjima naše obitelji."

"Naša obitelj nedvosmisleno ne podržava nikakve izjave o rasi ili religiji - one ne odražavaju tko je Ryan stvarno i kako je odgojen", stoji u izjavi obitelji, prenosi ESPN. "Oni koji poznaju Ryana mogu potvrditi ovu činjenicu. Ryan je bio otvoren o svojoj kontinuiranoj borbi s mentalnim zdravljem tijekom godina i kao obitelj predani smo osiguravanju i poticanju da dobije potrebnu pomoć za prevladavanje ovog vrlo izazovnog razdoblja i osiguravanje kako neposrednog, tako i dugoročnog blagostanja."

Linker
05. srpanj 2024 15:31