K1 i Boks

Vijest koja se ‘kuha‘ na Arapskom poluotoku: Dana White ulazi u boks na velika vrata, Alalshikh nema ništa protiv

Turki Alalshikh i Dana White

 X/screenshot
Plemenita vještina bi uskoro mogla poprimiti sasvim nove obrise posredstvom saudijskog kapitala i američke ‘ekspertize‘

Dana White je nagovijestio svoju moguću uključenost u preuzimanje boksačkog svijeta, slično onome što je postigao s UFC-om.

White praktički ima monopol nad MMA svijetom, s gotovo svim najboljim borcima na svijetu koji potpisuju za njegovu promociju. Zapravo, veliki dio povremenih gledatelja nije ni svjestan pravog imena sporta, često ga jednostavno flegmatično nazivaju UFC.

Nakon godina povremenog sudjelovanja u raznim boksačkim pothvatima, poznati promotor mogao bi napraviti svoj najveći korak u ovom sportu. Saudijski savjetnik Turki Alalshikh preuzima boksački svijet i navodno želi uvesti UFC model u boks kako bi organizirao velike borbe. Dominacija UFC-a nad MMA-om već dugo je predmet zavisti boksačkih promotora koji su se u posljednje vrijeme mučili organizirati najveće borbe. No, s Njegovom Ekscelencijom Turkijem Alalshikhom na čelu posljednjih godinu dana s koncept nazvanim Riyadh Season, veliki događaji sada se organiziraju s lakoćom.

U fondu za saudijske super-borbe ima nezamislivo mnogo novca, a brzina kojom rade omogućila je održavanje niza velikih događaja od listopada. To znači da su promotori koji inače imaju nepomirljive razlike uspjeli surađivati.

Šef Matchrooma Eddie Hearn i Queensberryjev Frank Warren poznati su po tome što se desetljećima nisu susreli zbog intenzivnog obiteljskog sukoba. No sada su bliski suradnici i nedavno su održali veliki ‘5v5‘ događaj u kojem su suprotstavili svoje borce u kojem je, nažalost, naš Filip Hrgović upisao svoj prvi profesionalni poraz od strane Daniela Duboisa.

Već dugo postoji uvjerenje da monopol koji UFC drži nad MMA-om znači da su borbe lakše organizirati, s obzirom na to da promocija Dana Whitea ima sve najbolje borce, jasan sustav rangiranja i pojaseve koji se priznaju kao elitni u sportu. Izvještaj Reutersa ovog tjedna detaljno opisuje kako Saudijski javni investicijski fond, na čelu s Turkijem Alalshikhom, planira slijediti ovaj model s ligom koja bi okupila sve glavne promotore pod jednim krovom vrijednim 4-5 milijardi dolara. Trenutno, svi glavni promotori imaju različite borce koji polažu pravo na svjetske naslove iz četiri priznate upravljačke organizacije: WBA, WBO, IBF i WBC. No, nedavno je bilo nekoliko ujedinjenja, s osam divizija, muških i ženskih, koje sada imaju neosporne prvake.

Prošlog mjeseca, prvi put od početka tisućljeća, teška kategorija je ujedinjena. Oleksandr Usyk, koji je već postigao ovaj podvig u kruzer kategoriji, pobijedio je Tysona Furyja kako bi ujedinio sva četiri pojasa u povijesnom trenutku, s Riyadh Seasonom koji mu je ponudio jedan ‘neosporni‘ pojas. Prema izvještaju Reutersa, Matchroom Boxing i Golden Boy Promotions sudjeluju u razgovorima o ligi. Očekuje se da bi vrijednost ove nove lige, koja bi okupila sve glavne promotore, mogla biti u rasponu od 4-5 milijardi dolara.

U svojoj srži, koncept lige zvuči vrlo slično UFC-u ili WWE-u, profesionalnom hrvanju. U potonjem slučaju, promotor Vince McMahon Jr. okupio je sve manje regionalne ‘teritorije‘ krajem 20. stoljeća i pretvorio svoju tvrtku u globalnu silu. Ogromni monopolistički utjecaj koji drže i UFC i WWE učinio je obje tvrtke vrlo vrijednima. One su se spojile pod imenom TKO Group ranije ove godine, pri čemu je UFC procijenjen na oko 12 milijardi dolara, a WWE na oko 7 milijardi dolara.

Dana White, koji je bio u središtu uspona MMA-a na svjetsku pozornicu, nagovijestio je da bi se konačno mogao potpuno posvetiti svojoj prvoj ljubavi - boksu - s ovom novom ligom. Govoreći za Sports Business Journal, odbio je otkriti previše, ali je priznao da bi mogao biti uključen.

"To je mogućnost," rekao je White za SBJ kada su ga pitali o partnerstvu s Turkijem Alalshikhom, s kojim radi na prvoj UFC priredbi sljedeći tjedan u Rijadu. "Definitivno je mogućnost... Mislim da je on jedini koji to može učiniti. Ovaj tip organizira borbe koje nitko drugi ne može."

Linker
25. lipanj 2024 23:10