K1 i Boks

(VIDEO) ‘Hrgović je bio ‘boogeyman‘ teške kategorije, ali Dubois bi ga nokautirao da se nisu dogodile posjekotine‘

Daniel Dubois vs. Filip Hrgović (lijevo) | Anthony Joshua (desno)

 Screenshot (dazn Boxing)
Ponajbolji svjetski teškaš dao je svoj osvrt na meč između Hrgovića i Daniela Duboisa

Početkom šestog mjeseca ove godine, Filip Hrgović našao se na najtežem zadatku u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri. "El Animal" je imao priliku postati IBF-ovim privremenim svjetskim prvakom, a u slučaju pobjede, Hrgović bi naknadno postao svjetskim prvakom, jer Usyk se odrekao svoje titule.

Međutim, Daniel Dubois te večeri u Rijadu pokazao se nepremostivom preprekom za Hrgovića i slavio je prekidom u osmoj rundi borbe. Vjerovali smo kako Hrgović ima sve što je potrebno za poraziti Duboisa, ali hrvatskog teškaša izdala je kondicijska sprema i jednostavno se "ugasio" nakon prvih šest rundi koje je kvalitetno odradio.

Daniel Dubois pobjedom nad Hrgovićem došao je do svjetske titule, a 21. rujna (deveti mjesec) čeka ga prva obrana pojasa. Protivnik će mu biti Anthony Joshua, ponajbolji teškaš ove generacije, a ujedno i ponajveća zvijezda teške kategorije. Ususret nadolazećem okršaju, Joshua se u razgovoru za DAZN osvrnuo na meč između Hrgovića i Duboisa.

"Išao sam na taj meč i uživo sam gledao borbu. Kao što ste rekli, Hrgović je bio ‘boogeyman‘ i ljudi su ga poštovali. Dubois je odradio dobar meč, ali nije to dovoljno dobro. Bilo je trenutaka u tom meču gdje je Dubois preuzimao kontrolu, zatim bi opet Hrgović dominirao i bio je to dobar meč.", započeo je Joshua, a zatim je istaknuo ključne trenutke borbe.

"Može se uočiti kako Dubois u određenom dijelu borbe radi iskorak, a to se dogodilo zbog razlike u kondicijskoj spremi. Dubois je uspijevao prolaziti kroz zidove (osobne barijere), dok Hrgoviću to nije pošlo za rukom. Jednom prođete kroz takav ‘zid‘ i to vas djelomično ošteti, a vrlo brzo, prije nego se snađete ponovno nailazite na barijeru. Da nije bilo posjekotina (na Hrgovićevom licu), mislim da bi ga Dubois nokautirao u nekoj fazi borbe.", zaključak je ‘‘AJ-a‘‘.

Termin "boogeyman" označava boksača kojeg bi mnogi radije izbjegli, kako zbog njegove kvalitete, tako i zbog činjenice da "boogeyman" nije boksač koji je pretjerano atraktivan i generira veliku zaradu, ali predstavlja veliku opasnost za bilo kojeg boksača u kategoriji. "Nagazna mina" sličan je termin, a Hrgović je uživao takvu reputaciju do meča s Duboisom.

No, kao što su mnogi uočili, Hrgović se nije uspio snaći u situaciji kada ga je kondicijska sprema počela izdavati. Joshua smatra da se Filip nije ni psihički najbolje snašao u takvim situacijama, odnosno, nije mogao nadići te "zidove", odnosno mentalne barijere na koje boksač nailazi kada je umoran. Dojam je kako je Daniel Dubois uspio probiti te granice i to je bio ključ Danielove pobjede u tom meču.

Filip Hrgović trenutno nema ugovoren meč i udaljio se od očiju javnosti. Vjerujemo da radi na svojim nedostacima i veselimo se njegovom povratku u ring. Sigurni smo da može puno bolje od onog što je pokazao s Duboisom.

Linker
17. rujan 2024 18:59