K1 i Boks

Ovog puta bez dvojbi! Canelo izdominirao Golovkina i obranio pojaseve super srednje kategorije

 Canelo Alvarez vs. Gennadiy Golovkin

 Sarah Stier/Getty images/Profimedia
Bio je bolji nakon dvanaest rundi, ali suci su skoro ponovno kreirali dramu

Noćas smo svjedočili trećem meču između Canela Alvareza i Gennadyja Golovkina, u kojem se Golovkin odlučio podići u super srednju kategoriju i izazvati Canela za IBF, WBO, WBA i WBC pojaseve super srednje kategorije, a u tome nije uspio ni u ovom trećem meču.

Canelo je u meč ušao iz poraza protiv Dmitryja Bivola, koji se održao u petom mjesecu ove godine. Bio mu je to prvi poraz još od 2013., a vlasnik je gore navedenih titula i pojaseva. U meč je ušao kao favorit po kladionicama, a noćas je tražio svoju 40. pobjedu nokautom u karijeri, kako je i sam govorio prije meča, a sveukupno 59.

Gennadiy Golovkin odlučio je izazvati Canela te je pokušao uzeti mu pojaseve, a u meč je ušao kao autsajder po kladionicama. U meč je ušao iz pobjede protiv Ryota Murate kojeg je u četvrtom mjesecu nokautirao, a posljednji put je bio poražen upravo protiv Canela 2018.

Borbu Golovkin otvara u centru ringa, a oba borca su ispitivala distancu direktima. Canelo je već u prvoj rundi krenuo s jakim udarcima dok Golovkin nešto rezerviranije radi prvu rundu. Dojam je da je Canelo brži u prvoj rundi tako da izgleda da je prva runda pripala njemu.

Drugu rundu Canelo otvara dobrim lijevim krošeom, no u centru ringa je opet Golovkin. Canelo napada no Golovkin odlično kontrolira distancu tako da Canelovi udarci ne sjedaju na metu. Golovkin je pogodio dobar kroše, no Canelo vraća odmah i pogađa nekoliko direkata i još jedan kroše.

U trećoj rundi Canelo počinje intenzivnije raditi u tijelo no Golovkin ponovno dirketima kontrolira distancu, a Canelo ipak pogađa dobar kroše koji je malo uzdrmao Golovkina na čijem licu se već vide udarci koje je primio. Canelo kreže u velikom stilu i tjera Golovkina na povlačenje te je do kraja runde pogodio nekoliko prednjih direkata.

Canelo u četvrtoj rundi nastavlja u svom ritmu i baca jake udarce u glavu i tijelo. Golovkin je uspio nešto obraniti, no taj Canelov lijevi kroše sve češće pronalazi svoju metu. Golovkin je također počeo bacati nešto jače udarce ali Canelo je većinu eskivirao te je dojam da je to bila još jedna runda za Canela.

U petoj rundi Golovkin na početku uzima centar ringa, no Canelo mu ne dopušta nego baca jake udarce, a završili su i u klinču. Canelo preuzima centar ringa i tjera Golovkina na povlačenje cijelo vrijeme prijeteći snažnim lijevim krošeom. Canelo je taj koji diktira tijek i tempo ove borbe, a krajem runde je Canelo pogodio odličan desni ‘overhand‘.

Šteta na Golovkinovom licu je sve vidljivija, a u šestoj rundi uglavnom gledamo reprizu prethodnih, Canelo je taj koji kontrolira tijek borbe, a pogodio je odličan kroše u tijelo. Pogodio je Golovkin nekoliko direkata no Canelo je sve fluidniji kako borba odmiče dok Golovkin uopće ne baca snažne udarce nego cijelo vrijeme radi laganim direktima. Još jedna runda za Canela koji za sad ne ostavlja nikakvih dvojbi.

Sedmu rundu je Canelo otvorio u istom stilu, pogađa aperkat i desni direkt kojeg je Golovkin uvelike osjetio. Investira Canelo vrijeme i tijelo Golovkina te konstanto tjera Golovkina na borbu sa zadnje noge. Pogodio je Canelo desni kroše i aperkat, a zatim je lijevim krošeom prijetio sve do kraja runde, no ništa značajnije niti jedan borac nije pogodio u zadnjoj minuti.

U osmoj rundi Canelo početkom intenzivnije radi u tijelo a zatim lijevim krošeom u glavu, dok se Golovkin konstantno povlači i ne nanosi nikakvu štetu Canelu. Krajem runde Golovkin je doveo Canela na konopce po prvi puta u meču, no izgleda da je to bila još jedna runda za Canela.

Deveta runda kreće Canelovim jakim udarcima u glavu i tijelo Golovkina te početkom gledamo nešto otvoreniju borbu nego u prethodnim rundama. Canelo je pogodio odličan aperkat i desni ‘overhand‘ što je Golovkin osjetio, ali Golovkin je pustio ruke po prvi puta i tjera Canela na povlačenje! Pogađao je Golovkin desni kroše i doveo Canela do kuta te je dojam da je Golovkin uzeo prvu rundu u meču.

Desetu rundu Golovkin ponovno otvara nešto jače te je pustio ruke, pogodio je odličan lijevi kroše, no Canelo ponovno preuzima centar i pogađa aperkat i lijevi kroše u tijelo. Canelo je opet počeo kontrolirati tempo te su ponovno završili u klinču nakon čega i Golovkin vraća lijevim krošeom i trostrukim direktom. Krajem runde došlo je do slučajnog sudara glavama što je otvorilo posjekotinu iznad desnog oka Canela.

U jedanaestoj rundi smo gledali najotvoreniju borbu do sad. Canelo je radio ponovno kombinaciju glava – tijelo no Golovkin je na početku dobro branio, a prijetio je tim lijevim krošeom i aperkatom. Sredinom runde tempo se vratio na staro te su borci opet završili u klinču. Canelo krajem runde ponovno počinje diktirati tempo te vjerojatno uzima i pretposljednju rundu.

Posljednju rundu, a ujedno njihovu 36. sveukupno gledamo dosta otvorenu borbu u kojoj obojica pogađaju, a Canelo ponovno nastavlja sa svojim oružjem kojim je i pobijedio ovu borbu, lijevim krošeom u glavu i tijelo te kontrolom ritma. Pogađao je Golovkin također nekoliko krošea no Canelove kretnje i eskivaže su bile uistinu odlične. Bili su nekoliko puta u klinču na Golovkinovu inicijativu.

Pobjedu je odnio Canelo jednoglasnom sudačkom odlukom nakon dvanaest rundi. (115-113 x2, 116-112)

Linker
03. srpanj 2024 09:10