K1 i Boks

Nakon odrađene doping suspenzije vraća se čovjek koji je Hrgoviću ukrao olimpijski san

Nešto više od godinu dana nakon svog posljednjeg meča, u boksački ring vratit će se Tony Yoka. Zlatni olimpijac iz Ria i najveći rival amaterske karijere Filipa Hrgovića, boksat će idućeg mjeseca protiv Alexandra Dimitrenka.

27-godišnji Yoka (5-0, 4 KO) nije nastupao proteklih godinu dana radi suspenzije zbog pada na tri doping testa. Prije toga je uspješno gradio svoju profesionalnu karijeru, gdje je između ostalog savladao Davida Allena, trenutno 20. svjetskog teškaša prema BoxRecu. Baš u trenucima kad se očekivalo ugovaranje nekog meča za dodatni iskorak, Yoki je uslijedila jednogodišnja suspenzija koja će mu ovih dana završiti.

Tako je Yoka ugovorio meč za 13. srpnja u francuskom Antibesu, gdje će ga čekati Alexander Dimitrenko (41-5, 26 KO). Radi se o 36-godišnjem Rusu koji boksa pod njemačkom zastavom. Unatoč porazima od Andya Ruiza Jr. i Bryanta Jenningsa u svoja dva posljednja meča, Dimitrenko drži jako dobro 36. mjesto na BoxRec poretku najboljih svjetskih teškaša. Sve dosadašnje poraze doživio je od elite (Kubrat Pulev, Joseph Parker), no isto tako je među onima koje je savladao teško naći neko poznatije ime. Za mladog nadolazećeg boksača poput Yoke bi trebao biti sjajan ispit trenutnih mogućnosti.

Yoka je inače u profesionalce otišao nakon više nego uspješne 2016. godine. U nu je prvo ušao kao svjetski prvak, nakon prvenstva gdje je eliminirao Filipa Hrgovića u četvrtfinalu, a onda je došao i do olimpijskog zlata. Tamo je hrvatskog boksača savladao u polufinalu, da bi u finalu bio bolji od Joea Joycea, još jednog boksača koji danas konstantno napreduje prema svjetskom vrhu. Vjerujemo da bi Yoka bio jedan od najpoželjnijih protivnika Filipa Hrgovića, ukoliko bi najboljeg hrvatskog boksača pitali protiv koga želi odmjeriti snage. Spomenuta dva poraza itekako su ga boljela i sigurno ih nije zaboravio.

Linker
17. lipanj 2024 03:26