K1 i Boks

Britanski boksački klasik završio pobjedom Billama-Smitha koji je suvereno obranio svoj WBO naslov: ‘Sada me čeka Amerika‘

Billam-Smith vs Riakporhe

 AFP Afp
Boksački sladokusci su osim obrane naslova Gervonte Davisa mogli uživati u atraktivnom kruzeraškom obračunu

Chris Billam-Smith suvereno je zadržao svoj WBO naslov u kruzer kategoriji (-90.72kg) čime je osvetio jedini poraz u svojoj karijeri pobjedom jednoglasnom odlukom sudaca protiv Richarda Riakporhea na Selhurst Parku u londonskom predgrađu Croydonu, a na istoj priredbi nastupio i je naš Hrvoje Sep koji je blago rečeno pokraden u remiju s Danon Azeezom.

Poznati rivali prvi put su se susreli 2019. godine kada je Riakporhe pobijedio podijeljenom odlukom sudaca, a obojica su od tada napredovali. Međutim, pet godina kasnije, Billam-Smithova dominacija u revanšu bila je tolika da je borba bila znatno manje konkurentna. Riakporhe je klasični "snagator" koji koristi svoje izrazito korpuletne fizičke predispozicije kako bi plasirao svoje "power shotove" dok je Billam-Smith tip boksača koji voli "ispipati" svog protivnika u prvim rundama, a nakon toga se ne libi pozicionirati u otvorene razmjene udaraca.

Nakon 12 uglavnom jednostranih rundi, sudci su dodijelili bodove 116-111 i dva puta 115-112 u korist Billam-Smitha. Protiv često jednoličnog protivnika možda je zaslužio i širu "marginu" pobjede.

Riakporhe i njegov trener Angel Fernandez govorili su s uvjerenjem o poboljšanoj tehnici i vjerovali su da će njegova sirova snaga biti dovoljna da detronizira Billam-Smitha. Izgledao je uglađeno u uvodnim rundama iza epitetno govoreći autoritativnog direkta, koji je pratio ravnim desnicama i, u drugoj rundi, desnim udarcem u tijelo. Međutim, već u četvrtoj rundi Billam-Smith je napravio prilagodbe koje su neutralizirale neke prijetnje koje je Riakporhe predstavljao, te je nakon toga izgradio uvjerljivo vodstvo.

Riakporhe se borio da povrati konzistenciju svog direkta, a iako je nastavio pokušavati zadati snažne desne udarce, kada bi to uspio, Billam-Smith je apsorbirao njegovu snagu i brzo odgovarao serijama udaraca, čime je osigurao da ga nadmaši.

U petoj rundi razmijenili su udarce u glavu i tijelo, ali Riakporheu je, čini se, nedostajalo uvjerenja. Trener Billam-Smitha, Shane McGuigan, rekao je da će Riakporhe imati problema protiv protivnika koji ga prisiljava da se bori bržim tempom nego što mu odgovara, i to se stalno pokazivalo točnim na frustraciju izazivača.

Bilo je jasno da je Billam-Smith uglavnom diktirao udaljenost i tempo borbe, a s Riakporheovim ograničenjima u borbi izbliza, postao je još manje učinkovit. Billam-Smith je, s druge strane, nastavio rasti u samopouzdanju i čini se da je vjerovao kako Riakporheova snaga nije bila toliko opasna. Stoga je sve češće puštao ruke i još uvjerljivije ga nadmašio, te je čak gledao kako se Riakporhe vidno umara. Riakporhe je zadao nekoliko uzastopnih desnih udaraca u sedmoj rundi, ali je kažnjen u osmoj kada je Billam-Smith uspio s lijevim udarcem dok je ulazio.

Devetu rundu, bez obzira, Riakporheova najbolja prilika za pobjedu došla je i prošla. Povrijedio je Billam-Smitha više nego ikad prije s jednim desnim udarcem, a iako je promašio s drugim koji je bio posebno divlji, ponovno ga je povrijedio uzastopnim desnicama, ali nije uspio kapitalizirati i postupno je gledao kako se Billam-Smith oporavlja.

Nakon što je povremeno izgledao naivno i ograničeno, Riakporhe je zadnjim kombinacijama lijevog i desnog udarca u 11. rundi ponovno bio frustriran brzim odgovorom Billam-Smitha.

Njegova večer, koja je bila postavljena za uspjeh u južnom Londonu pred njegovim navijačima, bila je sažeta u posljednjoj rundi kada je, nakon ponovljenih upozorenja od suca Stevea Graya i nakon što je ostao bez ideja, konačno kažnjen oduzimanjem boda zbog korištenja udaraca glavom.

Na kraju je iz ovog zanimljivog boksačkog obračuna podignute ruke izašao 33-godišnji Billam-Smith kojeg njegovi sunarodnjaci rado zovu "The Gentlemanom", a boksaču s adresom u Bournemouthu je ovo bila druga obrana naslova u nizu. Prvotno je pojas osvojio sredinom 2023. protiv Lawrencea Okolieja u izrazito kontroverznom i polarizirajućem meču za britansku boksačku javnost, dok je nakon toga krajem prošle godine prekidom zaustavio prekaljenog Poljaka Mateusza Masternaka.

Izdanak Shane McGuiagana, u britanskim boksačkim okvirima vrlo poznatog i mladog trenera (op.a. sin irskog svjetskog prvaka Barryja McGuiagana) je na kraju poručio da mu je san da svoje svjetsku titulu brani "preko bare" odnosno u SAD-u.

Linker
16. lipanj 2024 16:53