K1 i Boks

Jack Catterall sjajnom izvedbom osvetio se Joshu Tayloru; Bob Arum propisno se osramotio nakon meča

Eddie Hearn (lijevo), Jack Catterall (sredina), David Diamante (desno)

 Richard Sellers/PA Images/Profimedia
30-godišnji engleski boksač porazio je rivala iz Škotske nakon 12 rundi jako dobrog boksa

Pomalo u sjeni svih velikih boksačkih mečeva koji su se nedavno dogodili i koji će se uskoro dogoditi, ostao je meč između Jacka Catteralla (29-1-0) i Josha Taylora (19-2-0). Istinskim boksačkim fanovima ne treba posebno predstavljati taj dvojac.

Josh Taylor nekadašnji je apsolutni svjetski prvak u super lakoj kategoriji (-140 ‘lbs‘), dok je Jack Catterall zasad bez svjetskih titula u svojoj riznici, iako mnogi smatraju da je 2022. godine trebao postati apsolutnim svjetskim prvakom.

Sjajni engleski boksač tada je boksao upravo protiv Josha Taylora, a nakon 12 vrlo napetih rundi, Taylor je slavio podijeljenom sudačkom odlukom. Sudačke kartice naišle su na negodovanje od strane brojnih fanova koji su vjerovali da je Catterall ‘‘pokraden‘‘ te da je zaslužio postati svjetskim prvakom prema sve četiri krovne federacije.

Nisu suci imali lak posao te večeri i borba je uistinu mogla otići na obje strane. Međutim, Taylor je ostao neporažen nakon meča u Glasgowu, zadržao je svoje pojaseve, dok je Catterall strpljivo čekao i gradio priliku za revanš s Taylorom.

Dvije uvjerljive pobjede upisao je Catterall nakon poraza od Taylora, dok je Josh Taylor u međuvremenu ostao bez svih pojaseva koje je držao. Nekih se odrekao, a WBO-ov i ‘‘The Ringov‘‘ pojas izgubio je sredinom prošle godine porazom od Teofima Lopeza.

Tako je Taylor revanš s Catterallom dočekao nakon prvog poraza u karijeri i bez svjetskih titula u svom vlasništvu, ali to nije umanjilo težinu njihovog revanša. Boksačka javnost nestrpljivo je iščekivala novi meč ove dvojice sjajnih boksača i sinoć su došli na svoje.

Catterall i Taylor odradili su novih 12 rundi, a engleski boksač uspio je doći do osvete. Catterall je porazio škotskog boksača jednoglasnom odlukom sudaca. Josh Taylor imao je slične probleme kao u prvom meču protiv Catteralla, ali ovaj put još izraženije. Teško je Taylor pronalazio metu svojim prednjim direktima, a istovremeno je bio ‘‘pod kočnicom‘‘ i ustručavao se upustiti u nešto otvorenije razmjene protiv odličnog kontraša kakav je Jack Catterall.

Previše je Taylor i oscilirao u revanšu. Imao je ‘‘crne rupe‘‘ koje bi potrajale nekoliko rundi, dok je Catterall držao konstantu i zasluženo je slavio. 117-111 rezultat je kojim su Mark Bates i Kieran McCann bodovali ovaj meč, dok je Lee Every imao blago drukčiji rezultat na svom papiru (116-113).

Uistinu je teško osporiti pobjedu Jacka Catteralla, ali Taylorov promotor Bob Arum dao je sve od sebe da to napravi. Točnije, Arum je pokušao, ali zapravo se propisno osramotio.

Nedugo nakon meča, Arum je ušao u ring, preuzeo je mikrofon iz ruke Eddieja Hearna (Catterallov promotor), a zatim je krenula svojevrsna ‘‘erupcija‘‘.

‘‘Vidio sam sve što su i ostali vidjeli. Sudačke kartice su sramotne, apsolutna sramota. Stvarno mi je žao Josha (Taylora). Vjerujem da je on pobijedio u ovom meču, a sudačko bodovanje je smiješno. Ovo je lekcija i zato nikada ne dopuštam svojim američkim boksačima da boksaju ovdje dok meč boduju Britanci. Bodovanje je nevjerojatno.‘‘, rekao je razočarani Arum nakon Taylorovog poraza.

Borba se održala u First Direct Areni koja se nalazi u Leedsu, ali unatoč svim okolnostima, besmisleno je govoriti o nekakvoj ‘‘krađi‘‘ i ‘‘sramoti‘‘. Mnogi fanovi složni su da su organizatori trebali oduzeti mikrofon iz ruku Boba Aruma, ali legendarni promotor ipak je dobio priliku izreći nešto s čime se gotovo nitko ne slaže, možda ni sam Josh Taylor.

Linker
17. lipanj 2024 14:55