K1 i Boks

Frank Warren najavio ‘reprizu‘ olimpijskog finala: Nekoć veliki Hrgovićevi rivali uskoro bi mogli ukrstiti rukavice

S lijeva na desno: Ivan Dychko, Filip Hrgović, Tony Yoka, Joe Joyce

 Yuri CORTEZ/AFP/Profimedia
Poznati boksački promotor želi upariti boksače koji su se 2016. godine borili u finalu Olimpijskih igara

Olimpijske igre održane 2016. godine u Rio de Janeiru ponudile su vrlo uzbudljiv turnir u teškoj kategoriji. Nekoliko zvučnih imena konkuriralo je za medalju, a na postolju su se na kraju našli Ivan Dychko i Filip Hrgović kao osvajači bronce, Joe Joyce došao je do srebrne medalje, a Tony Yoka okitio se najsjajnijom, zlatnom medaljom.

Sva četvorica otisnuli su se među profesionalce nakon Igara u Riju, a velike karijere predviđale su se svakom od njih. Najviše se ipak očekivalo od Tonyja Yoke, Francuza sjajnih fizičkih predispozicija. Yoka je 2015. godine osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu, zatim je uslijedilo već spomenuto zlato na OI i s razlogom je letvica bila postavljena visoko.

Pažljivo se Francuzu gradila karijera, a već od rane faze profesionalne karijere, Yoka je uživao veliku pažnju javnosti. Prvih 11 mečeva odradio je uspješno, a između ostalih porazio je našeg Petra Milasa. Među poznatijim protivnicima koje je Yoka dobio našli su se Christian Hammer, Johann Duhaupas, David Allen itd.

U petom mjesecu 2022. godine Yoka se našao na najtežem ispitu u dotadašnjoj karijeri, ali dobio je i priliku za dodatni iskorak ka vrhu teške kategorije. Martin Bakole gostovao je u Accor Areni u Parizu, a iako se znalo da je Bakole opasan udarač, vjerovalo se kako će Kongoanac biti samo još jedna stepenica na Yokinom nezaustavljivom pohodu ka svjetskom vrhu.

Međutim, ispostavilo se da Tony Yoka ipak nije toliko dobar koliko se mislilo. Bakole ga je porazio većinskom odlukom na Yokinom domaćem terenu. Tu je naglo splasnuo "hype" Tonyja Yoke, ali Francuz nije ni slutio što slijedi u mečevima koji dolaze.

Naime, Yoka se u ring vratio prvom polovicom 2023. godine, u meču protiv veterana Carlosa Takama. Podosta šokantno, Tony Yoka poražen je i u tom meču, a krajem prošle godine porazio ga je i Ryad Merhy. Nekoć ogromna nada francuskog boksa poražena je triput zaredom i čak se spominjao završetak karijere.

Nastavio je Yoka ipak sa svojom karijerom, vratio se krajem sedmog mjeseca ove godine i porazio je ne naročito poznatog Aminea Boucettu. Dodatno je Yoka podigao samopouzdanje proteklog vikenda nokautiravši Lamaha Griggsa u drugoj rundi. Oba meča Yoka je odradio u Engleskoj i dojam je da su mu nastupi nešto dalje od domaćeg terena zapravo dobro došli u ovoj fazi karijere.

Čini se kako je Yoka tim pobjedama ponovno počeo privlačiti interes promotora kad su u pitanju nešto već mečevi. Naime, Frank Warren doveo je Yoku pod svoje okrilje i planira ga upariti s Joeom Joyceom! Zanimljiva je to priča jer između Joycea i Yoke postoji rivalstvo još iz amaterskih dana. Triput su se Yoka i Joyce borili kao amateri, a rezultat je 2:1 u korist Francuza. Onaj najbitniji meč u finalu Olimpijskih igara otišao je na stranu Yoke.

Osam godina nakon tog finala, Yoka i Joyce definitivno nemaju karijere kakvim su se nadali. O Yoki smo sve več ispričali, a ništa bolju situaciju nema ni Joyce. Engleski teškaš poražen je u tri od posljednja četiri nastupa, a dvaput je gubio nokautom u mečevima protiv Zhileija Zhanga. Derek Chisora također je porazio Joycea.

Za razliku od Yoke, Joyce se može pohvaliti kako je držao status WBO-ovog privremenog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, ali Yoka je sedam godina mlađi od Joycea i teoretski još uvijek može izgraditi veliku karijeru.

Warren je za Boxing News potvrdio planove o uparivanju Yoke i Joycea, a još je dodao kako postoji mogućnost da Joyce ipak odradi jedan lakši meč prije obračuna s Yokom.

"Ovisi što će se nuditi", pojasnio je Frank.

Meč nekoć velikih talenata, a danas posrnulih teškaša sigurno će privući veliku pažnju boksačke javnosti. Upravo taj meč mogao bi odrediti tijek u kojem će se nastaviti njihove karijere. Poraženi bi mogao okačiti rukavice o klin, dok će se pobjedniku otvoriti vrata za još veće mečeve.

Možda upravo Hrgović bude budući protivnik nekoj od ove dvojice. "El Animal" triput je boksao s Yokom (2:1 za Yoku), a s Joyceom je jedanput ukrstio rukavice (pobijedio je Joyce).

Linker
17. rujan 2024 18:59