K1 i Boks

‘Dovoljno mi je bilo jednom stati u ring s velikim Alijem. On bi opet našao način da me nadmudri‘

George Foreman vs. Muhammad Ali

 AFP/AP
Foreman je ovom izjavom pokazao kako se radi o čovjeku bez pretjeranog ega

George Foreman upisao se u povijest teške kategorije kao jedan od najnevjerojatnijih boksača koji je ikada stao u ring, prkoseći zakonima vremena i šansama na način koji malo tko može dostići.

Snažni udarač iz malog grada Marshall u Teksasu prvi je put osvojio naslov svjetskog prvaka 1973. godine, brutalno nokautiravši Joea Fraziera. Nakon te pobjede, Foreman je uspješno obranio pojas protiv Josea Romana (KO u prvoj rundi) i Kena Nortona (TKO u drugoj), cementirajući svoju reputaciju kao nepobjedivi razarač. Međutim, sudbina mu je donijela njegov prvi profesionalni poraz u kultnom obračunu s Muhammadom Alijem, poznatom kao "Rumble in the Jungle", u Kinshasi, tadašnjem Zairu.

Godine 1977. Foreman je bio na pragu revanša protiv Alija, ali je uzeo zagrijavajuću borbu protiv Jimmyja Younga, izgubio, i iznenada objavio povlačenje. Ipak, povratak boksa nije mogao dugo izbjegavati. Desetljeće kasnije, u jednoj od najpoznatijih povratničkih priča sporta, Foreman je 1994. godine ponovno osvojio svjetski naslov pobijedivši mladog Michaela Moorera, te s 45 godina postao najstariji prvak u povijesti – rekord koji drži i danas.

Teško je zamisliti da bi ikada ovaj div od čovjeka, poznat po svom zastrašujućem stilu, ulazio u ring bez uvjerenja da će pobijediti. No, Foreman je, u svojoj karakteristično skromnoj maniri, priznao na društvenim mrežama da je postojao jedan borac koji je uvijek bio korak ispred njega – legendarni Muhammad Ali.

"Dovoljno mi je bilo jednom stati u ring s velikim Alijem. Da sam tada promijenio pristup, on bi opet našao način da me nadmudri. Nekim borcima ne možeš pobijediti, osim s vremenom", priznao je Foreman.

Ali je te noći u Zairu, kao autsajder s kvotom 4 naprema 1, pretvorio svoju tehniku "rope-a-dope" u legendu. Povlačeći se na konopce, Ali je prisilio Foremana da ga napada i troši energiju, dok je vješto izbjegavao teške udarce. Kada je Foreman konačno bio iscrpljen, Ali je krenuo s brzim i preciznim kombinacijama u osmoj rundi, srušivši Foremana na pod i završivši borbu prije nego što se Foreman uspio podići.

Taj trenutak nije samo obilježio povijest boksa, već je cementirao Alijevo mjesto kao jednog od najvećih – dok je Foreman ostao prizemljen i dostojanstven u priznavanju veličine svog protivnika.

Linker
28. rujan 2024 15:51