NAPRAVI FARINATU

Ova talijanska tanka pogača radi se od brašna, ulja i vode, a najbolja je uz juhu, pršut i sir

 Berislava Picek/Cropix/
Focacciu obožavamo, ali farinatu zbog jednostavnosti radimo daleko češće, evo kako

Farinata, socca ili torta di ceci nazivi su za tanku talijansku pogaču od samo tri sastojka – brašna, vode i ulja. Naziv "farinata" u prijevodu znači "napravljena od brašna", a umjesto klasičnog bijelog, za pripremu ovog klasika koristi se slanutkovo brašno. Farinata se jede kada je još topla i, iako je ukusna već sama po sebi, posipana s tek malo papra, poslužiti je možete i sa slanim dodacima kao što su različiti naresci i sirevi. U nekim je dijelovima Italije poslužuju i uz povrće ili pak kao dodatak juhama umjesto kruha.

image
Cristina Alexe/

KAKO JE NASTALA?

Legenda kaže kako je ova tanka pogača nastala sasvim slučajno, oko 1200. godine kada je oluja poplavila brod koji je tada putovao iz Genove. Morska voda ušla je u staklenke s pireom od slanutka i pomiješala se s maslinovim uljem, a kako su staklenke ostale zaboravljene na suncu, smjesa se osušila i pretvorila u pogaču nalik omletu te su, isprva skeptični, putnici na brodu idućeg dana uživali u specijalitetu nalik današnjoj farinati.

image
Cristina Alexe/

KAKO SE PRIPREMA?

Farinata se tradicionalno priprema u Liguriji i Toskani, gdje nosi i naziv cecina. Važno je dodati kako je ovo jelo najbolje napraviti u velikim limenim posudama pa, ako ste u prilici, završiti pećima na drva kako bi poprimila hrskave rubove. Sama priprema neće vam oduzeti previše vremena. Jednostavno se pomiješaju slanutkovo brašno i voda, zatim se dodaje maslinovo ulje i svježe začinsko bilje, najčešće ružmarin, te se smjesa premješta u posudu za pečenje. Osim u pećnici, farinatu možete završiti i na roštilju.

image
Deposit Photos/

Iako već na prvi pogled stvar komplicira činjenica do priprema ovog klasika zahtjeva odlazak do dućana po slanutkovo brašno, dobro je dodati i kako ga možete iskoristiti na još nekoliko slasnih načina. Od njega, naime, možete napraviti popečke, palačinke ili grickalice. Brašno možete kupiti u svakoj bolje opremljenoj trgovini zdrave hrane poput Bio&Bio, Tvornice zdrave hrane, Gardena i slično.

Također, dobro je dodati, farinatu možete smrznuti, a kada je želite ponovno konzumirati, jednostavno je ostavite u pećnici na 200 stupnjeva na nekoliko minuta kako bi bila što svježija.

NAPRAVITE SLANUTKOVO BRAŠNO KOD KUĆE

Slanutkovo brašno možete napraviti i kod kuće. Suhi slanutak najprije dobro operite pod mlazom vode. Ostavite ga u vodi preko noći, a nakon toga procijedite i stavite u posudu za pečenje. Slanutak ubacite u pećnicu na temperaturu od 50 stupnjeva i sušite oko 12 sati. Kada je slanutak u potpunosti suh, sameljite ga u blenderu ili jakom električnom mlincu za kavu. Čuvajte ga u dobro zatvorenoj posudi.

RECEPT ZA FARINATU

Trebat će vam:

250 g brašna od slanutka

800 ml vode

1 čajna žličica soli

1 čajna žličica papra

1 dl maslinova ulja

1 žličica nasjeckanog ružmarina (opcionalno)

Priprema:

U većoj posudi zamiješajte brašno i vodu te ostavite da odstoji oko 2 sata (što dulje, bit će bogatiji okus), zatim dodajte začine i miješajući polako dodajte maslinovo ulje. Smjesu izradite - imat će strukturu kao gusto tijesto za palačinke. Tijesto prebacite u posudu za pečenje, neka bude debljine oko 1 centimetar i pecite oko 30 minuta na 200 stupnjeva.

FARINATA NA ROŠTILJU

Nakon što ste umutili smjesu, zagrijte roštilj s poklopcem (ili pećnicu) na 220 stupnjeva te na pleh stavite papir za pečenje i izlijte tijesto (neka bude debljine oko 1 cm), pa stavite peći. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 200 stupnjeva. Ukupno pecite oko 30 minuta.

Na sličan način farinatu bismo ispekli ispod poklopca za peku, ali vrijeme pečenja treba produljiti desetak minuta. Oprezno s količinom žara da ne izgori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:20