Slanutak i batat dvije su zasitne namirnice koje će obogatiti svako varivo, a važnu ulogu imaju i u receptu za povrtnu juhu s paprikom i drugim povrćem koji možete pronaći u nastavku.
Povrtna juha sa slanutkom, paprikom i batatom
Priprema: 10 minuta • Kuhanje: 40 minuta • Porcija: 4 - 6
Trebat će vam:
maslinovo ulje
1 mali batat
1 manja tikvica
1 veliki žuti luk
2 stabljike celera
2 mrkve
1 crvena paprika
sol
3 režnja češnjaka
1 žlica naribanog svježeg đumbira
2 limenke slanutka od 400 g
1 žličica korijandera
1 žličica kumina
¾ žličice kurkume
prstohvat crvene paprike
1 konzerva pelata od 260 g
1,5 l povrtnog temeljca
sok od 1 do 2 limete
malo svježeg peršina
U velikoj gusanoj posudi zagrijte tri žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri dok ne počne svjetlucati. Dodajte na kockice narezani batat, usitnjeni luk i celer, na kolutiće narezanu mrkvu i na trakice papriku pa posolite. Kuhajte uz redovito miješanje dok batat ne omekša. Dodajte češnjak, đumbir, slanutak i začine. Kuhajte još pet minuta uz redovito miješanje. Dodajte zgnječene pelate i temeljac. Pustite da kuha pet minuta, zatim smanjite vatru na srednje nisku. Lonac napola poklopite i kuhajte na srednje niskoj vatri 25 minuta. Deset minuta prije kraja dodajte na trake narezanu tikvicu. Maknite s vatre pa dodajte sok limete i svježi korijandar ili peršin te još malo svježeg đumbira.