VELIKI TEST DOBRE HRANE

Kušali smo čak 49 humusa iz domaćih dućana, neki su nas šokirali okusom, a neki vrijede svakog eura

Podijelili smo ih u dvije kategorije - klasične i oni s dodatnim okusima

Kada smo došli na ideju testiranja humusa, nismo mogli ni slutiti da ćemo, obilazeći supermarkete u Zagrebu, doći do velikog broja od čak 49 pakiranja. Jer, iako je humus jedan od najpoznatijih namaza na svijetu, kod nas su, barem nam se čini, još uvijek popularnije različite paštete i sirni namazi. To je prava šteta, jer humus je jedan od najzdravijih gotovih, spremnih za konzumaciju proizvoda koji se na policama supermarketa mogu pronaći. Po originalnoj, bliskoistočnoj recepturi radi se od samo nekoliko sastojaka. To su slanutak, tahini (pasta od sezama), limunov sok, sol i češnjak. Humus koji se može pronaći u supermarketima uglavnom ne sadrži nepotrebne dodatke, konzervanse i aditive.

image
Darko Tomas/Cropix

I dok se klasični humus u okusu razlikuje po većoj ili manjoj količini soli i kiseline, a očite su razlike i u teksturama (od kremastog nalik majonezi, do rustikalnog, pomalo zrnatog s komadićima slanutka), humus s dodacima sasvim je nova kategorija koju, ako ste ljubitelj ovog namaza, svakako vrijedi istražiti.

Od čilija, koji je najčešći dodatak, preko bučinih sjemenki, karameliziranog luka, pa sve do brokule, maslina, paprike, avokada, cikle, čak i datulja i smokava, naši i strani proizvođači zbilja su maštoviti kada je riječ o podizanju omiljenog namaza od slanutka na novu razinu. Ipak, vrijedi spomenuti i da je čili uglavnom slabiji i po jačini namijenjen širokoj publici koja ne voli previše ljuto, a dodaci poput paprike i maslina nerijetko preuzimaju okus i pretvaraju humus u namaze nalik ajvaru ili tapenadi.

image
Darko Tomas/Cropix

Humusi kod nas dolaze uglavnom u plastičnim i staklenim pakiranjima, i to od 150 do 250 grama. Kada je riječ o cijenama, kreću se od oko 1,50 do oko 4 eura, s time da ćete humus robnih marki uglavnom platiti nešto više od 1,50 eura, dok smo najskuplje primjerke, po cijeni od otprilike 4 eura, pronašli u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.

Zahvaljujući ovom testiranju otkrili smo i da postoje manja pakiranja s već unaprijed spakiranim krekerima i hrskavim pita kruščićima, koja su cjenovno prihvatljiva i mogu biti hranjiv usputni doručak ili užina kada ne stignete pojesti ništa drugo.

Nakon što smo testirali svih 49 prikupljenih primjeraka, pritom ih podijelivši na klasične i s dodacima, zaključili smo kako bi naš odabir uvijek bio klasik koji bismo zatim začinili po svom ukusu, izbalansirali i prilagodili teksturu. U pripetavanje su tako ušla čak četiri klasik humusa, među kojima smo na kraju odabrali najbolji rustikalni, najbolji "to go" i najbolji za podijeliti s ekipom. Kod odabira najboljeg humusa s dodacima smo, pak, bili prilično složni i nakon kušanja gotovo jednoglasno proglasili dva favorita - jedan ljuti i drugi s karameliziranim lukom.

U nastavku možete saznati kako su prošli klasični humusi, a ne zaboravite sutra potražiti nastavak s čak 31 humusom s dodatnim okusima!

KLASIČNI HUMUSI

Chef Select, Hummus with Sesame, 200 g, Lidl
Cijena:
1,69 eura

Bogato miriše na kumin. Čvrst i pastozan, gust, dobre teksture. Jako je dobar i ukusan. Prženi sezam se osjeti. Dosta je i kiselkast, ali ima finu kiselinu. Malo nedostaje soli.

image
Darko Tomas/Cropix

Ribella, Hummus Natural, 200 g, Konzum, gluten free
Cijena:
2,25 eura

Ima slabiji miris. Jako je gladak, rjeđi, po teksturi podsjeća na jogurt. Jednostavan. Lijepo kiselkast, ostavlja u ustima blagi okus. Dobar je za sendviče i za one koji ne vole intenzivan okus i teksturu humusa.

image
Darko Tomas/Cropix

Argeta Veggie, povrtni namaz od slanutka, 95 g, Kaufland
Cijena:
1,89 eura

Baš ne miriše kao humus, nego kao pašteta. Da ne znamo da je humus, ne bismo za njega rekli da je o tome riječ. Čvrsta tekstura. Nije nešto posebno.

image
Darko Tomas/Cropix

Planet of Plants Hummus, namaz od slanutka, 180 g, Konzum
Cijena:
2,15 eura

Odvojilo se malo ulje. Ima teksturu kao majoneza. Intenzivnog okusa, jake kiseline, mastan u ustima. Ne bismo prepoznali da je humus nego bismo mislili da je veganska majoneza.

image
Darko Tomas/Cropix

Ekozona, Humus, 200 g, bio&bio
Cijena:
2,99 eura

Dosta zrnat, gust, teksturom podsjeća na grah. Ima lijepu kiselinu koja se postupno razvija u ustima. Pikantniji je, blaga ljutina ostaje u ustima, kao da ima bijelog papra. Dosta je slan.

image
Darko Tomas/Cropix

NAJBOLJI HUMUS ZA DRUŠTVO

Guru, Hummus Original - namaz od slanutka, gluten free, 180 g, Konzum

Cijena: 2,25 eura

Malo se odvojilo ulje. Kremaste teksture. Jako je dobar, fina kiselina. Malo fali soli. Lijepo se osjeti sezam, a malo podsjeća i na slatku papriku. Svima se sviđa.


image
Darko Tomas/Cropix

Greenfood, Organski Humus Classic, gluten free, 280 g, Mrkvica
Cijena:
4,25 eura

Ovaj humus je svjetlije smeđi, ne osjeća se baš neki miris. Dosta gust. Okusom blag, ne paše nam neki začin koji je unutra. Malo je i masniji, osjeti se čak malo užeglo ulje.

image
Darko Tomas/Cropix

Nutrigold, Organski Hummus, 260 g, Tvornica zdrave hrane
Cijena:
2,89 eura

Ulje se malo odvojilo. Zrnatije teksture. Bogatog okusa, dobre konzistencije. Jako se lijepo osjeti slanutak. Lagane ljutine. Malo fali soli. Najbliže onome finom humusu iz kućne radinosti.

image
Darko Tomas/Cropix

Maži & smaži, Humus Natur, 200 g, Spar
Cijena:
2,38 eura

Malo je rjeđi, ali lijepo izgleda. Vidi se i papar u samoj smjesi. Za ovo ne bismo znali da je humus, osjeti se u okusu da je malo drugačiji. Kombinacija ulja i kiseline nije nekako pogođena. Ljutkast i podsjeća na senf. Dugo ostaje njegov okus u ustima.

image
Darko Tomas/Cropix

Smid, Hummus namaz od slanutka s maslinovim uljem, 210 g, bio bio
Cijena:
4,09 eura

Jako vodenast i zrnat. Ima miris po lješnjacima i orašasti okus. Još jedan koji ne bismo nazvali humusom.

image
Darko Tomas/Cropix

Divan, Garden Hummus Classic, 200 g, Bipa
Cijena:
1,75 eura

Miriše na sezam. Dobro izgleda tekstura, dosta je gust. Jako se sezam osjeti u njemu, očito ima dosta tahinija, koji čak i dominira. Od njega dolazi ipak prevelika gorčina, kao da im je malo pobjeglo.

image
Darko Tomas/Cropix

NAJBOLJI RUSTIKALNI HUMUS

Alnatura, Hummus Natur, 180 g, Muller

Cijena: 2,39 eura

Ide po boji više na narančasto. Tekstura dosta gruba, rustikalna. Lijepo je kiseo. Osjeti se paprika. Odličan. Ovakav bismo si doma napravili, baš kao domaći.

image
Darko Tomas/Cropix

Spar, Veggie Hummus Natur, 125 g, Spar
Cijena:
1,59 eura

Dosta gust. Blag je okusom. Masnjikav, ostavlja film u ustima. Izraženi začini, podsjeća na neku talijansku mješavinu. Fali malo kiseline.

image
Darko Tomas/Cropix

Bio.k., Hummus mit sesam - ekoproizvod, humus sa sezamom, 120 g, bio&bio
Cijena:
3,09 eura

Ovaj je tamnije boje, tvrd je. Vidi se papar u namazu. Osjeti se jače korijander, nekima je zato malo sapunast. Konzistencija mu je O.K. Fali slanoće, suptilno ljutkast. Kiseline ima dovoljno, kao i začina.

image
Darko Tomas/Cropix

Sana delikatese, Hummus Classic, gluten free, 250 g, Konzum
Cijena:
3,45 eura

Jako svijetle boje, glatke teksture, čvršći, a kremast, dobro je samljeven. Nekima možda malo previše izblendan. Okus mu je dobar, ima potrebnu slanoću i kiselkastost. Osjeti se gorčina što ga se dulje jede, kao da je sezam malo zagorio. Dobar, ali težak.

image
Darko Tomas/Cropix

Vege Carnex hummus, 95 g, Kaufland
Cijena:
1,79 eura

Tvrd, paštetast. Gust. Ima puno češnjaka u sebi, čak previše. Vjerojatno je korišten češnjak u prahu, možda čak i pečeni, koji je nadvladao slanutak. Ne bismo na prvu rekli da je ovo humus.

image
Darko Tomas/Cropix

Divan garden hummus herbs, 200 g, Bipa
Cijena:
1,75 eura

Nema miris po začinima. Dosta bezličan. Za razliku od klasika od ovog proizvođača ima češnjak i kumin, koji su i inače u tipičnom humusu pa također spada među obične. Osjeća se dobro sezam na miris i okus.

image
Darko Tomas/Cropix

NAJBOLJI HUMUS ZA PONIJETI SA SOBOM

Esti, Humus Original, namaz od slanutka i sezama s čipsom od pita lepinja, 130 g, Konzum

Cijena: 1,99 eura

Dosta kremast, većini se sviđa tekstura, nekima malo prejako izblendan. Odličnog okusa, kiselkast. Fino se osjeti sezam, daje laganu gorčinu. Kombinacija s krekerima je jako dobra, kupili bismo ga!

image
Darko Tomas/Cropix

Na portalu Dobra hrana potražite izbor humusa s dodatnim okusima i saznajte koje vrijedi kupiti, a koje bi bilo najbolje zaobići! Sve koje smo mogli pronaći izdvojili smo ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 16:52