DOBRE PREPORUKE

Od Varaždina do Istre, provjereno dobro domaće mlijeko i sireve kupujemo na ovih 5 adresa

 Darko Tomas/Goran Sebelic/Cropix/
Kada kupujemo mlijeko, svježe mliječne proizvode i sireve najčešće biramo one koji dolaze iz malih proizvodnja domaćih proizvođača

Osim štandova sa svježim sezonskim voćem i povrćem, pri obilasku tržnice pažnju nam kradu i oni na kojima se prodaju domaći mlječni proizvodi. Mlijeko, jogurt, kefir i sireve tako najčešće kupujemo od malih domaćih proizvođača u čiju smo se kvalitetu i sami uvjerili. Kako bismo i vama olakšali idući obilazak tržnice ili web kupovinu, sastavili smo kratak vodič na koji smo uvrstili naše favorite. Gdje kupiti dobar svježi kozji sir, basu i škripavac te tko radi najbolji kefir, otkrijte u nastavku.

FENOMENALAN ŠKRIPAVAC I LIČKA BASA

Sirana Vedrine smještena je u ličkom selu Brezik nedaleko Gospića, Dominik Zeko i Milana Mileusnić 2019. godine počeli su s ozbiljnom proizvodnjom mlijeka, sireva i jogurta, a danas nude čitav niz proizvoda čiju su kvalitetu prepoznali kupci iz cijele zemlje. Čvrsti i tekući jogurti, kiselo i čokoladno mlijeko te lički škripavac i basa tako su samo neki od favorita iz sirane Vedrine, a kupiti ih možete na štandovima sirane i u prodavaonicama na zagrebačkim tržnicama Kvatrić, Trešnjevka, Utrina i Jarun, kao i u dućanima Mrkvica, Grga Čvarak, Špeceraj, Zelena baka i slično u Zagrebu, u dućanu u Samoboru i u Zadru. Naručiti ih možete i izravno na njihovoj aplikaciji i društvenim mrežama.

OVA SIRANA RADI FENOMENALAN ŠKRIPAVAC I LIČKU BASU, SVE JE POČELO U LJETNOJ KUHINJI OD 15 KVADRATA

image
Darko Tomas/Cropix/

image
Darko Tomas/Cropix/

ZA ONE KOJI VOLE KEFIR I VOĆNE JOGURTE

Mario Krog iz Gornje Pačetine među ljubiteljima domaćih mliječnih proizvoda već je prilično poznato ime. Na svojoj maloj farmi nedaleko Krapine proizvodi sireve i maslac, čak i sladoled, a veliku popularnost stekao je i svojim jogurtima, koji danas dolaze u nekoliko inovativnih okusa, od jogurta s okusom bakine štrudle od šljiva pa do onog u kojem spaja čokoladu i kikiriki. Također, njegov kefir svakako je jedan od najboljih koje smo imali prilike kušati. Proizvode Milk bara možete kupiti putem platforme jedi.hr.

MILK BAR GODINAMA DOSTAVLJA MLIJEČNE PROIZVODE

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

image
Privatna Arhiva/

MLIJEČNI PROIZVODI PO NONINOJ RECEPTURI

U istarskoj mljekari Latus u Gornjim Orbanićima pokraj Žminja proizvode se sirevi po noninoj recepturi, kako su nam rekli u jednom od razgovora, a uz to, 2019. godine krenuli su i s proizvodnjom prve istarske mozzarelle. Kako stoji na njihovoj službenoj stranici, od kraja prošlog stoljeća mlijeko svojih krava, a unatrag desetak godina i mlijeko kooperanata iz cijele Istre u mljekari Latus prerađuju u kvalitetne proizvode. Nude tako mlijeko, jogurt i sirutku, skutu, polutvrde i tvrde sireve, a osim na prodajnim mjestima u cijeloj zemlji, njihove sireve možete degustirati i u samoj mljekari. Sve detalje potražite ovdje.

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix
image
Mario Kucera/

SVJEŽI KOZJI SIR ZA PREPORUKU

U obilasku zagrebačkih tržnica vikendom svakako potražite štand OPG Moravec obitelji Moravec iz Nove Vesi Petrijanečkoj kraj Varaždina. Nude velik izbor kozjih sireva i drugih mliječnih proizvoda, od kojih svakako preporučujemo kušanje svježeg kozjeg sira nježne arome. Nedavno su nagrađeni titulom šampiona kvalitete na 22. izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva za svoj kozji sir s provansalskim biljem pa svakako i taj primjerak stavite na svoju shopping listu.

PRIČA O KOZJIM SIREVIMA OPG MORAVEC

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

SIREVI ZBOG KOJIH SE PLANIRA PUT U ISTRU

Dvadesetak kilometara od Pule nalazi se Stancija Kumparička, mjesto koje je vrlo brzo postalo obavezna postaja pri svakom posjetu Istri brojnih gastro entuzijasta. Na farmi Aleša Winklera i njegove supruge Saše nastaju, naime, ponajbolji eko kozji sirevi u zemlji. Kako stoji na njihovoj službenoj stranici, 250 koza pase na 200 hektara ekoloških pašnjaka prepunih aromatičnog bilja kako bi zatim od njihovog mlijeka nastali svježi i polutvrdi sirevi različitih faza zrelosti, od 2 do 48 mjeseci. Nude i kozji slani sir u salamuri, zatim skutu, svježe namaz, kozje mlijeko, sirutku i jogurt, ali i sjajnu karamelu od kozjeg mlijeka koju smo nedavno i sami isprobali. Sireve možete kupiti u specijaliziranim trgovinama te direktno u stanciji Kumparička no prije dolaska svakako se valja najaviti. Kumparička ima i svoj štand na pulskoj tržnici, a sve dodatne informacije možete potražiti na službenoj stranici.

DVADESETAK KILOMETARA OD PULE NALAZI SE MJESTO NA KOJEM VAM SVA OSJETILA PRORADE, A OSJEĆAJ ZA VRIJEME POTPUNO NESTAJE!

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 02:57