VEĆ OD SVIBNJA

Kreću novi sajmovi: Na Dolcu knjige, na Kvatriću bilje, na Utrini second-hand, na Jarunu alat

Tržnica Savica ili Špansko bi subotom od 16 do 20 sati postale Sajmovi igračaka i oprema za djecu.

Tržnica Kvatrić

 Nera Simic/Cropix

Na Dan grada Zagreba tržnica Dolac postat će velika ulična knjižara. Tako će biti svakog četvrtka od 17 do 21 sata kada će se ondje održavati Zagornik sajam knjiga, stripova i nosača slike i zvuka. Rezultat je to inicijative Plac nakon placa kojeg je predložila platforma 1postozagrad na čijem je čelu Saša Šimpraga. Inicijativa je upućena gradonačelniku, a nova direktorica Tržnica Zagreb, Božena Cvitanović, podržala je ovaj prijedlog.

Cilj je oživjeti gradske tržnice, to podrazumijeva niz novih sajmova koji bi se održavali u popodnevnim i večernjim satima na u to vrijeme praznim gradskim tržnicama. Svaki sajam imao bi svoju temu i održavao se drugi dan u tjednu i na drugoj tržnici. Ideja je da svaki sajam dobije svoje prepoznatljivo mjesto/tržnicu i dan u tjednu.

Obuhvaćene najvažnije gradske tržnice

Inicijativom su obuhvaćene najvažnije gradske tržnice, no prijedlog ostavlja prostor i za aktivaciju dodatnih tržnica i dodatnih sajmova po potrebi. Primjerice tržnica Kvatrić tako bi srijedom od 17 do 21 sat postala Zeleni sajam, odnosno tamo bi se prodavalo razno cvijeće i bilje. Tržnica Utrina (zimi) ili Volovčica (ljeti) bile bi Sajam vintage i second hand odjeće, petkom od 17 do 21 sat. Na trešnjevačkoj tržnici subotom od 17 do 21 sat održavat će se tjedni Sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Tržnica Jarun bi se prvom subotom u mjesecu od 16 do 20 sati pretvorila u Sajam alata i elektrotehnike.

- Ideja je napraviti i mjesečni kvartovski buvljak, svaku prvu nedjelju u mjesecu na drugoj gradskoj tržnici. Uz tematske sajmove predlažemo i da prostori važnijih gradskih tržnica uvedu kvartovske buvljake kao mjesta gdje svatko može doći prodavati što god želi, objašnjava Šimpraga.

Sajam igračaka i opreme za djecu

Tržnica Savica ili Špansko bi subotom od 16 do 20 sati postale Sajmovi igračaka i oprema za djecu.

- Sajam razmjene igračaka i opreme za bebe potiče i cirkularnu ekonomiju, što je i u skladu s progresivnim okolišnim standardima, odnosno i u skladu s proklamiranim vrijednostima nove gradske uprave, dodatno pojašnjava Šimpraga.

image

Tržnica Dolac

Damjan Tadic/Cropix

Iz inicijative govore kako su reakcije građana izrazito pozitivne. Za dobar primjer uzimaju sajam antikviteta na Britanskom trgu te su sigurni da tako mogu funkcionirati i novi sajmovi. Predloženi tip sajmova postoji u mnogim europskim i svjetskim gradovima. Novi sajmovi, objašnjava nam Saša Šimpraga, ni na koji način ne bi ometali postojeće, uobičajene, aktivnosti tržnica u ranijem dijelu dana.

- Inicijativu smo uputili gradonačelniku pozivajući se na "Pravilnik o zaprimanju i vrednovanju inicijativa, odobrenju i uspostavi te provedbi i zatvaranju projekata u Gradu Zagrebu", a pritom ga argumentirali konkretnim mjerama iz Razvoje strategije Grada Zagreba. Drugim riječima, Gradu smo potpuno besplatno osmislili projekt koji bi neka agencija debelo naplatila, i nešto čega se same Tržnice nisu nikad sjetile, objašnjava Šimpraga dodajući kako je u međuvremenu održan i sastanak s novom direktoricom Tržnica Zagreba koja inicijativu podržava.

Sajmovi kreću 31. svibnja

Na sastanku s novom direktoricom Tržnica Zagreb Boženom Cvitanović dogovoreno je da se sajmovi uvode etapno, a da oko Dana grada starta prvi od sajmova. Za to je odabran Zagorkin sajam knjiga, stripova i nosača slike i zvuka koji bi se mogao održavati npr. četvrtkom od 17 do 21 sat.

image

Saša Šimpraga

Privatna Arhiva

- Nakon lansiranja inicijative Plac nakon placa, javilo se niz OPG-a koji pozdravljaju ideju ZG OPG sajma koji smo predložili za Trešnjevački plac i ističu potrebu takvog sajma u gradu. To je dobro za proizvođače i potrošače, a i osobito važno u svjetlu podrške lokalnoj proizvodnji hrane i promociji lokalnih proizvoda, govori za kraj Šimpraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:49