Smješten u atriju Grada Zrinskih, restoran Stari grad jedan je od malobrojnih koji se u Čakovcu može preporučiti gladnim turistima ili domaćim ljudima u potrazi za ručkom ili večerom koja nije pizza, burger ili kebab. Meni je djelomično baziran na lokalnim okusima i namirnicama, poput heljdine ili ječmene kaše, mesa s tiblice i jela kao što su međimurska pretepena juha sa suhim mesom, ali sadrži i jela inspirirana drugim kuhinjama, poput rajčice s burattom i parmigiane ili raviola s rikulom i tartufima. Nude i steakove i druga mesna jela iz kopa (pećnice/roštilja na ugljen), dosta ribljih jela, a pohvalno je i što se ovdje naručiti može i nekoliko konkretnijih vegetarijanskih i veganskih jela.
Na meniju, dakle, gotovo svatko može pronaći nešto za sebe, a vrijedi spomenuti i kako niti jedno jelo ne zvuči dosadno pa nam je, kada smo se u Stari grad zaputili jedne subote oko 18 sati, na raniju večeru, bilo prilično teško odabrati što ćemo naručiti.
Za predjelo smo na kraju odabrali tris namaza (13,50 eura) i burattu u panko mrvicama s rajčicom (14,40 eura), a za glavno jelo heljdine trgance s trganom patkom (13,80 eura) i svinjski file u omotaču od bučinih sjemenki i pistacija (21,80 eura). Za desert smo naručili knedlu sa šljivom (3 eura) i pitu od borovnica sa sladoledom od vanilije (6,50 eura).
Predjela su na stol stigla 10-ak minuta nakon narudžbe, a uz tri namaza, točnije humus, pileću jetrenu paštetu i namaz od patlidžana, poslužena nam je posudica s pečenom paprikom s češnjakom, koja je na kraju sva tri namaza učinila još zanimljivijima i ukusnijima. Humus i namaz od patlidžana bili su blago začinjeni, čak možda i preblago za one koji vole slaniju i začinjeniju hranu, pa ih je aromatična paprika lijepo podigla, dok je pileća pašteta već sama po sebi bila odlična, gusta i ukusna.
Buratta u panko mrvicama s rajčicom bila je korektna, hrskava izvana, kremasta iznutra, u umaku od rajčica s komadima rajčica, no voljeli bismo da je ovo jelo hrabrije i maštovitije začinjeno ili da mu je dodano barem malo svježeg bosiljka, šećera i soli kako bi okusi bili jači i izraženiji.
Glavna jela također su na stol stigla prilično brzo, osoblje općenito nije bilo nametljivo, ali nam je neprestano bilo na usluzi i za cijelo smo se vrijeme ručka ovdje osjećali baš ugodno.
Heljdini trganci s trganom patkom u redukciji od merlota i demi-glace umaka bili su taman kuhani, mesa je bilo dovoljno, jelo je bilo dobro začinjeno, nije ‘plivalo‘ u umaku i bilo je baš slasno.
Svinjski odrezak u bučinim sjemenkama i pistaciji bio je dobro pečen, zadržao je sve sokove, ali hrskavi omotač baš i nije bio hrskav i, zapravo, sjemenki i pistacija bilo je premalo i nisu se baš osjetile. Poslužen je uz klasičan, gusti pire krumpir i džem od luka, koji nam na ovom tanjuru čak i nije bio potreban. Više bismo voljeli da je glavno jelo posluženo uz malo kremastiji pire krumpir i kakav jednostavan, gusti umak od pečenja.
Uz glavna jela, naručili smo i sezonsku salatu, koja je bila bogata i svidio nam se dodatak tostiranih bučnih sjemenki, ali bila je začinjena tek s nekoliko kapi bučina ulja, a ostatak posla odradili smo sami s octom i uljem koji su bili na stolu.
Deserte smo ovdje najdulje čekali pa smo se ponadali da je to zato što se knedle svježe kuhaju i završavaju u tom trenutku, no kada su slastice stigle na stol, činilo nam se da su brzinski odmrznute, zagrijane i poslužene. Osim toga, knedla nije imala nikakav poseban okus osim kiseline iz šljive, dok je tijesto na piti od borovnica bilo meko, kao da je natopljeno, a ne prhko. Iako je na oko bilo jasno o kojem se voću radi, da smo je jeli zatvorenih očiju, vjerojatno ne bismo pogodili da je riječ o borovnicama.
Čakovečki Stari grad, čini nam se, jedan je od onih restorana čiji meni na prvu može zbuniti, no tražite li jela inspirirana tradicijom i domaćim namirnicama, lako ćete ih pronaći i s njima nećete previše pogriješiti. Voljeli bismo da su u kuhinji malo hrabriji sa začinima, jer ideja im, uvjerili smo se, ne nedostaje.
Manjim nedostacima unatoč, ovaj restoran naći će se pri vrhu naše liste kada nas gladni prijatelji i poznanici zatraže preporuku za restoran u Čakovcu, što zbog općenito skromnog izbora u ovom gradu, a što zbog potencijala da u Starom gradu postanu još bolji ako im se za to pruži prilika.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....