Početkom kolovoza u Čakovcu je, na mjestu nekadašnjeg kafića Millenium, otvoren bistro i pekarnica Mela. Iza projekta stoje Riječanin, inače bivši pekar iz Noel Bread&Delija, Nikša Mandić, njegova partnerica, Francuskinja Elisa Dubos te partner Robert Krištofić, a koncept je takav da ujutro nude brunch, poslijepodne male zalogaje, a kroz cijeli dan kupiti se može kruh i pekarski proizvodi. Fokus je na lokalnim i svježim namirnicama upakiranim u malo drugačija, maštovita jela.
Cijene jela su poštene i kreću se uglavnom oko 5 eura, dok su cijene kruha nešto više i kreću se od 5 do 7 eura, što nas nije iznenadilo, s obzirom na to da je u pitanju ručna izrada kruha od kiselog tijesta koja traje i po nekoliko dana.
Melu smo do sada posjetili nekoliko puta, terasa koja nesretno gleda na veliki parking uvijek je bila dobro popunjena, ali smo u dva navrata ostali gladni, jer hrana ipak nije bila spremna. Pripisali smo to početničkom uhodavanju u posao i nismo se previše uzrujali. Simpatično osoblje svaki put nam je objasnilo što se nudi i što ipak možemo isprobati. Jednom smo prilikom tako kušali njihove sendvič sladolede, kukuruzni i kombinaciju čokolade i lješnjaka, koji su bili sjajni, lijepo izraženih okusa i tekstura (i hrskavi, i kremasti istovremeno). Također, po cijeni od 3,50 eura, koliko smo ih platili, predstavljali su zaista dobru vrijednost za novac, ako u obzir uzmemo da za taj novac na velikom broju mjesta danas možemo dobiti samo kuglicu prosječnog sladoleda.
Istom prilikom isprobali smo i scone (englesko pecivo) s kukuruzom i sirom, koji je bio odličan, sočan, zasitan, aromatičan i bogat. Nadamo se da će ga uskoro vratiti i uvesti u stalnu ponudu jer ovako dobro pecivo već dugo nismo kupili u nekoj pekarnici.
Uz male i slatke zalogaje, nedavno smo u Meli napokon isprobali i konkretnija jela (iako ih oni nazivaju ‘tajerčekima‘), koja poslužuju od 17 do 22 sata. Na jedno sunčano poslijepodne na njihovoj smo terasi tako uživali u mariniranim pečenim tikvicama s namazom od svježeg sira i začinskog bilja te čipsom od raženog kruha, zatim u kukuruznim kroketima (nalik indijskim pakorama) sa sirom grabancijašem i umakom od aromatiziranog meda te u dipu od patlidžana i rajčice, grahu sa začinskim biljem, prženim kaparama i tostiranoj focacciji.
Sva jela bila su fantastična, prštala su okusima, lijepo su izgledala i tanjure smo počistili do posljednje mrvice. Osim toga, na meniju su bila još dva mesna jela, carsko meso s umakom od trešnje i salatom te plata sa suhomesnatim proizvodima OPG Lovrenčić (o čijem smo mesu ‘z tiblice svojevremeno pisali) i ukiseljenim povrćem te sourdough focacciom. Cijene ovih jela kreću se od 4,50 do 8 eura za platu, a porcije svega što smo naručili poštene. Ponudu mijenjaju sezonski.
Brunch poslužuju vikendom od 9 do 14 sati i uglavnom su u pitanju kombinacije s jajima ili njihovim pecivima, a svježi kruh, koliko smo uspjeli shvatiti, nude od srijede. Isprobali smo njihov brioche kruh, cijena kojeg je 5 eura za 250 grama, i koji je bogat, prepun maslaca, mekan i više podsjeća na kakav slatkasti kolač nego kruh, a isprobali smo i focacciu (3 eura za 600 grama), koja je isto prilično dobra i taman dovoljno aromatična.
U Meli rade i kruh dana, pa smo tako naletjeli na dan kad su nudili raženi s heljdom, lješnjacima i grožđicama, po cijeni od 7 eura za 750 grama. Iako su cijene kruha nešto više, posebice za manji grad kao što je Čakovec, vjerujemo da je svijest o konzumaciji zdravijeg kruha sve veća te interesa ne bi trebalo nedostajati.
U kratkom razgovoru s osobljem saznali smo kako su zasad zadovoljni prodajom te kako su imali dobar start. Svakako vrijedi dodati i da je Čakovec mali grad s osrednjom gastronomskom ponudom i Mela je u tom smislu pravo osvježenje. Po cijeni od desetak eura, sada se u centru grada možete najesti zbilja ukusne hrane te uz to popiti, primjerice, pivo Zmajske pivovare (u ponudu ih imaju čak desetak) ili ledeni čaj i svježe cijeđeni sok od lubenice ili breskve, ali i kupiti sourdough kruh koji ne nudi nitko osim odnedavno pekarnice Mlinar, koji je prva industrijska pekara koja je izbacila sourdough kruh kod nas.
Mela je za Čakovec veliki korak, lijepo osvježenje i nadamo se da će Čakovčani uspjeti prepoznati vrijednost koju donosi na tamošnju gastronomsku scenu te se barem povremeno počastiti njihovom baš dobrom hranom. Više informacija o ponudi možete pronaći na njihovom Instagram profilu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....