Ovih smo dana posjetili Sopal u zagrebačkoj Teslinoj ulici kako bismo kušali jela koja ondje nude za ručak, pa smo, između ostalih, isprobali i njihovu verziju klasika talijanske kuhinje. Riječ je o jelu pasta cacio e pepe koja se pravi od samo tri sastojka. Međutim, premda zvuči jednostavno, tek je rijetki znaju pripremiti tako da je pamtite po njezinoj kremastoj teksturi i nježnom, ali okusu s karakterom. U Sopalu je rade sa spaghettima po originalnoj talijanskoj recepturi, odnosno crnim paprom i pecorino romano sirom koji je, ispričala nam je Katarina Vrenc, chefica Sopala, doista dugo tražila dok nije pronašla savršeni.
Ako vas put ovih dana ne odvede u centar grada ili možda nećete imati vremena uživati u ručku koji će vam pripremiti na ovoj adresi, cacio e pepe možete napraviti i sami, sa svojom ili, pak, kupovnom tjesteninom. No, kako ne biste tražili dalje, u nastavku vam ostavljamo potpuni recept za ovo jelo - od domaće tjestenine do umaka.
OSNOVNI RECEPT ZA TJESTENINU
400 g glatkog brašna
100 g semole (durum)
16 žumanjaka (oko 300 g)
1 jaje
Priprema:
Pomiješajte brašno (ostaviti 50 g sa strane) i semolu, napravite rupu u sredini i u nju stavite žumanjke i jaje. Mijesite dok se svi sastojci ne sjedine. Pretkraj, ako je tijesto jako vlažno, umijesite ostatak brašna, ali ga dodajte malo po malo dok ne osjetite da je dovoljno, odnosno da tijesto nije ljepljivo. Mijesite snažno sedam do 10 minuta. Napravite dvije loptice. Ostavite u hladnjaku da odmori jedan sat.
Tijesto izvadite iz hladnjaka i stavite na kuhinjsku dasku. Razvaljajte ga valjkom u usku duguljastu traku debljine oko centimetar, a zatim ga razvucite mašinicom za tjesteninu. Preklopite ga nekoliko puta i provucite kroz najveću širinu na mašinici, ponovite nekoliko puta. Sad počnite smanjivati širinu dok ne dođete do lista debljine između šest do osam milimetara. Prerežite listove tako da budu dužine od oko 30 cm. Režite u željeni oblik. Tagliatelle su široke oko osam milimetara. Tagliolini su široki oko tri milimetra.
LINGUINE CACIO E PEPE
Trebat će vam:
540 g linguina
400 g pecorino sira, tvrdog
1 žlica papra u zrnu
Priprema:
Papar kratko tostirajte na suhoj tavi i laganoj vatri kako bi pustio aromu. Ne smije izgorjeti! Zdrobite tostirani papar ručno u mužaru.
Stavite kuhati linguine u obilnoj količini slane vode.
Pecorino naribajte i stavite u jednu zdjelicu, podlijte ga sa 100 ml kipuće vode i dobro miješajte dok se ne pretvori u kremu.
U tavu stavite papar i podlijte ga škrobnom vodom u kojoj kuhate tjesteninu.
Kad su linguine kuhane, stavite ih u tavu s paprom, dobro sotirajte dok se sva voda ne reducira.
Maknite s vatre i umiješajte kremasti pecorino te dobro promiješajte. Ako je pregusto, dodajte još malo škrobne vode i servirajte.
Više o ovom jelu možete doznati i ovdje, u našem serijalu koji smo napravili u zagrebačkom Papavero Pizza & Food Labu, kada smo pripremali neke od klasika talijanske kuhinje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....