Osnovni recept za SCOBY
Trebat će vam:
2 vrećice crnog čaja
400 ml vode
100 g šećera
350 ml nepasterizirane kombuche
Priprema:
U vodu dodajte šećer i zakuhajte da se otopi. Dodajte vrećice čaja i ostavite ih 15 minuta da se infuziraju. Nakon toga ih izvadite bez cijeđenja, a zaslađeni čaj ostavite da se ohladi na temperaturu od ispod 27°C. Ohlađeni čaj prelijte u veliku teglu, dodajte kombuchu, promiješajte pa teglu pokrijte čistom krpom koju učvrstite gumicom. Ostavite na ujednačenoj temperaturi koja ne prelazi 27°C i čekajte da se formira novi SCOBY. Pustite da tegla s kombuchom stoji negdje sa strane mjesec dana. Sama kombucha će zbog duge fermentacije otići već u ocat, no neka vas to ne brine, cilj vam je uzgojiti SCOBY koji će vam olakšati daljnju proizvodnju kombuche.
Savjet: talog iz bočice nepasterizirane kombuche je jako bitan kod izrade jer sadrži najviše kvasaca i bakterija koje će vam pomoći u stvaranju novog SCOBY-ja.
Cijelu našu Gastrolab temu pronađite u novom broju magazina Dobra hrana!