Kuhaj bolje

Ovo je najlakši način da napravite kefirni sir, a evo i kako ga koristiti te što učiniti sa sirutkom

Dočepali smo se mliječnih zrnaca kefira i napravili domaći kefir, sir i uz pomoć stručnog tima Gastronomada isprobali ih u nekoliko recepata

Jednom kad ste naučili kako napraviti domaći mliječni kefir možete krenuti i korak dalje te napraviti kefirni sir koji ima višestruku primjenu u slanim i slatkim jelima.

Kefirni sir

Trebat će vam:

1 l domaćeg nepasteriziranog mlijeka
2 žlice mliječnih kefirnih zrnaca
¼ žlice nejodirane soli (npr. ružičasta himalajska)

image
Tomislav Krišto/Cropix

Priprema:

Kefir pripremite prema uputama. Izdvojite iz kefira zrnca mliječnog kefira da biste s njima mogli napraviti novi pa prelijte dobiveni kefir u posudu koju ste obložili sterilnom gazom. Pustite da kefir stoji malo da se stabilizira, a zatim povežite krajeve gaze preko drvene kuhače i objesite iznad posude da se ocijedi.

Ostavite da se kefir cijedi minimalno šest sati na sobnoj temperaturi, a nakon toga držite u hladnjaku preko noći. Tada provjerite čvrstoću i po potrebi ostavite da se dodatno cijedi, ako želite dobiti teksturu svježeg sira.

Od litre mlijeka dobit ćete oko 180 g mladog kefirnog sira, a rok trajanja mu je u hladnjaku dva tjedna.

Pomoću njega možete raditi sirni namaz, stavljati u njega začine, razne dodatke i slično.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Sirutku možete koristiti za kiseljenje povrće ili kao dodatak u smoothieje. Kada je čvršće teksture, kefirni sir možete koristiti u pripremi slastica na bazi sira ili pak slanih grickalica. Idealno bi bilo da se termički ne obrađuje!

image

Cover magazina Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Cijelu našu Gastrolab temu pronađite u novom broju magazina Dobra hrana!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 02:34