Jednom kad ste naučili kako napraviti domaći mliječni kefir možete krenuti i korak dalje te napraviti kefirni sir koji ima višestruku primjenu u slanim i slatkim jelima.
Kefirni sir
Trebat će vam:
1 l domaćeg nepasteriziranog mlijeka
2 žlice mliječnih kefirnih zrnaca
¼ žlice nejodirane soli (npr. ružičasta himalajska)
Priprema:
Kefir pripremite prema uputama. Izdvojite iz kefira zrnca mliječnog kefira da biste s njima mogli napraviti novi pa prelijte dobiveni kefir u posudu koju ste obložili sterilnom gazom. Pustite da kefir stoji malo da se stabilizira, a zatim povežite krajeve gaze preko drvene kuhače i objesite iznad posude da se ocijedi.
Ostavite da se kefir cijedi minimalno šest sati na sobnoj temperaturi, a nakon toga držite u hladnjaku preko noći. Tada provjerite čvrstoću i po potrebi ostavite da se dodatno cijedi, ako želite dobiti teksturu svježeg sira.
Od litre mlijeka dobit ćete oko 180 g mladog kefirnog sira, a rok trajanja mu je u hladnjaku dva tjedna.
Pomoću njega možete raditi sirni namaz, stavljati u njega začine, razne dodatke i slično.
Sirutku možete koristiti za kiseljenje povrće ili kao dodatak u smoothieje. Kada je čvršće teksture, kefirni sir možete koristiti u pripremi slastica na bazi sira ili pak slanih grickalica. Idealno bi bilo da se termički ne obrađuje!
Cijelu našu Gastrolab temu pronađite u novom broju magazina Dobra hrana!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....