Sad kad ste naučili napraviti SCOBY i kombuchu, vrijeme je za korak dalje.
Recept za 2. fermentaciju
Trebat će vam:
800-900 ml kombuche
150 - 200 g usitnjenog voća ili voćnog soka ili 100 ml slatkog sirupa po želji
Priprema:
Dobivenu osnovnu kombuchu možete pomiješati s voćnim sokom, sirupom ili usitnjenim voćem. Ulijte mješavinu u bocu i zatvorite pa držite do tri dana na sobnoj temperaturi, ovisno o slatkoći dobivene mješavine. Svaki dan otvorite jednom bocu da CO2 izađe van kako boca ne bi eksplodirala, ako koristite staklenu bocu. Jednom kad ste zadovoljni okusom, držite dobivenu kombuchu u hladnjaku i konzumirajte u roku od mjesec dana. Ako je dugo držite, nastat će novi SCOBY pa prvo procijedite kombuchu prije konzumacije.
ISPROBANE KOMBINACIJE
Šipak - na 850 ml baze dodali smo 150 ml svježeg soka od šipka - blago trpko, izrazito osvježavajuće i ugodno, ovisno o intenzitetu vaše baze, može biti jače kiselo
Naranča - na 800 ml baze dodali smo 200 ml soka od naranče - mirisno i lagano, ugodnog citrusnog okusa
Jabuka + cimet - na 800 ml baze dodali smo 200 g usitnjene jabuke i 2 štapića cimeta - podsjeća na tekućine iz starinskih kompota kako su ih nekad bake radile
Šljive + začini - na 900 ml baze dodali smo 100 ml sirupa od suhih šljiva* - jako ugodna i bogata zimska kombinacija okusa, lijepog mirisa
Cijelu našu Gastrolab temu pronađite u novom broju magazina Dobra hrana!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....