Kada usred tjedna ispraznimo hladnjak i ostane nam tek koje jaje, umjesto očajavanja, u tome vidimo priliku za sada možda već zaboravljen, a toliko dobar ručak - trgance. U pitanju je vjerojatno najjednostavnija i najjeftinija tjestenina koju od tek nekoliko sastojaka možete napraviti u većoj količini, a zatim je poslužiti uz najrazličitije dodatke.
Odlično se slažu uz mesne i umake s gljivama, pa čak i gulaše, ali najbolji su pripremljeni na najjednostavniji način - s masti, vrhnjem ili lukom.
Sve što vam za pripremu treba su brašno, jaja i voda, dakle osnovne namirnice koje zasigurno imate u svojoj kuhinji, a zatim i malo strpljenja dok se tjestenina ne skuha.
Priprema je još jednostavnija od samih namirnica pa će tako dovoljno biti komadiće tijesta ispuštati u lonac kipuće posoljene vode, a kada su gotovi, trgance ocijedite i prebacite u tavu s otopljenom masti ili maslacem. Kratko ih zapecite, dodajte crvenu papriku, dodatno začinite po želji pa poslužite s vrhnjem.
Odlična ideja bit će i dodatak hrskavo pečene slanine ili pirjanog luka, a završiti ih možete i razbijanjem jaja i dodavanjem veće količine papra.
Trganci su odlična ideja kada vam se jede nešto utješno i zasitno, a nemate previše vremena za pripremu pa svakako razmislite o tome da ovih dana, po povratku s posla ili između obaveza, u posudi zamutite jednostavnu smjesu i bacite se na kuhanje. Poslužiti ih možete same ili uz komad mesa, a ako vam i ostane koja žlica trganaca, uvijek ih možete spremiti u hladnjak pa ih idući dan samo zagrijati na tavi. Uz malo masnoće poprimit će hrskavu koricu i postati sasvim novi, drugačiji i još slasniji prilog ili glavno jelo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....