Bolji izbor

Dvije tjestenine malih domaćih proizvođača koje preporučujemo, gdje ih kupiti i po kojoj cijeni

Cijene ovih tjestenina jesu više u usporedbi s industrijskom tjesteninom iz supermarketa, ali jednom kada ih probate, shvatit ćete i zašto

Jela od tjestenine koja si pripremamo kod kuće najčešće su brzi obrok nakon napornog radnog dana ili, potpuno suprotno, pažljivo pripremani ručak ili večera u koji su uloženi sati, a koji se zatim s velikom pažnjom poslužuje okupljenima za stolom. S obzirom na to da u oba slučaja, među ostalim, služe kao sredstvo utjehe, povezivanja i uglavnom nam donose zadovoljstvo (osim kada umak baš i ne uspije kako smo zamislili), važno je da su sastojci koje koristimo kod pripreme uvijek visoke kvalitete.

image
Unsplash

To ne znači samo najbolje rajčice za umak, povrće od provjerene kumice s placa ili meso koje je mesar sjeckao pred vama, već i, pogađate, odabir stvarno dobre tjestenine. Budući da smo do sada već isprobali većinu onoga što se nudi u supermarketima, sa sigurnošću možemo reći kako smo svoje favorite pronašli među domaćim proizvođačima.

NAJBOLJA SUHA TJESTENINA

Jedan od njih svakako je relativno mlad brend na našem tržištu o kojemu smo prvi puta pisali još prošle godine. Riječ je o Bronza tjestenini, koja nas je najprije kupila minimalističkim dizajnom pakiranja, a kada smo isprobali njihove tagliatelle, odmah smo znali da je to tjestenina koju ćemo nastaviti kupovati.

image
Lidija Lončarić

Iza brenda stoji Rudi Oškera, a ono čime se posebno ponosi i zbog čega je Bronza toliko dobra jest činjenica da se radi protiskivanjem kroz brončane kalupe, čime tjestenina dobiva grublju teksturu na površini, zbog koje se bolje sljubljuje s različitim umacima. Mi uvijek kupujemo njihove tagliatelle, ali nude i fusille, rezance, rigatone i conchiglie. Kupiti se mogu u specijaliziranim trgovinama poput Mrkvice, Veronika delikatesa (dostupna i u Splitu), Friškoteke, Breze, zatim u Eko mesnici, a dostupna je i u Konzum trgovinama na području Zagreba te kontinentalne Hrvatske i Istre.

image
Lidija Lončarić

Cijene se kreću oko 2,50 do 3,50 eura za pakiranje od 400 grama, ovisno o trgovini. Također, zanimljivo je da je Rudi Oškera prisutan i na društvenim mrežama, gdje sa svojim pratiteljima dijeli recepte za jela pripremljena sa svojim tjesteninom. Zapratiti ga možete ovdje.

NAJBOLJA SVJEŽA TJESTENINA

Osim Bronze, odličnu tjesteninu proizvodi i brend Pasta Perica. Budući da smo fanovi tagliatella, i u ovom slučaju to nam je najdraža vrsta, ali za razliku od Bronze, pod brendom Pasta Perica pronaći ćete svježu tjesteninu. I Saša Frid, koji stoji iza brenda, proizvodi je pomoću brončanih kalupa, a budući da je sam iskusni chef koji je znanje stjecao kod kuće i u inozemstvu, a uz to je i opsjednut tjesteninom, kako nam je rekao u jednom intervjuu, možete biti sigurni da je u pitanju zbilja dobar proizvod.

image
Marko Miščević/Cropix

Frid se opredijelio za proizvodnju klasične svježe tjestenine s jajima, uz najviše moguće standarde - u dva različita zamjesa, ovisno o tipu tjestenine, koristi isključivo brašno durum pšenice koju nabavlja iz Italije, iz mlina specijaliziranog upravo za tu vrstu tvrde pšenice, odnosno glatko bijelo brašno tip 00, i jaja iz slobodnog uzgoja.

image
Privatna Arhiva
image
Marko Miščević/Cropix

Pasta Perica tjesteninu također možete pronaći u specijaliziranim trgovinama kao što su Špeceraj, Zdravi pinklec i drugi. Na nekoliko pakiranja nedavno smo naletjeli u Špeceraju, gdje nude maccherone, fusille, spaghette chitarra i penne i gdje pakiranje od 250 grama košta 4,62 eura. Iako se cijena na prvu, posebice u usporedbi s industrijskom tjesteninom iz supermarketa, može učiniti nešto višom, kada skuhate jelo s ovom tjesteninom, vjerujte nam, itekako ćete primijetiti razliku. Cijelu priču o Saši Fridu i Pasta Perici pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 12:35