DOBAR RUČAK DO 5 EURA

Najbolja tjestenina s tunom gotova je u 20 minuta, kremasta je i bogata, a ne treba vam vrhnje za kuhanje

Tjesteninu s tunom uvijek radimo po ovom receptu i uvijek svi tanjuri ostaju prazni

Tjestenina s tunom jedno je od onih brzopoteznih jela kojima se vraćamo češće nego bismo trebali, najčešće kada nam se nakon napornog radnog dana jede nešto toplo i utješno, a ne provodi nam se previše vremena za štednjakom. No, iako postoje recepti u kojima se među sastojcima obavezno nalazi i vrhnje za kuhanje, mi ga izbjegavamo i u ovom slučaju tjesteninu radimo ‘na crveno‘.

image
Artindividual/Getty Images/istockphoto

Da bismo izbjegli dosadan umak od rajčice s tunom iz konzerve, začinjavamo ga inćunima i kaparima, koji okus podižu na razinu više. Ako ih i nemate u hladnjaku, toplo savjetujemo da ih pri idućoj kupovini ubacite u košaricu i držite u hladnjaku kao one namirnice koje će trajati dugo i popraviti svako jelo.

Svježi bosiljak u ovoj je kombinaciji također dodatan plus. U slučaju da ga nemate pri ruci, koristite sušeni, ali u puno manjoj količini. Osim bosiljka, dobra ideja su i timijan te peršin. Na kraju tjesteninu možete posipati ribanim sirom, sve dobro promiješati u kremasti umak i uživati u 20-minutnom jelu koje će, vjerujemo, sa stola nestati u vrlo kratkom roku. Recept ostavljamo u nastavku.

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam:
1 luk
1 manja mrkva
2 režnja češnjaka
1 žlica kapara
2 inćuna
pola konzerve pelata
prstohvat šećera
1 šaka svježeg bosiljka ili malo sušenog (može i peršin, po želji)
1 konzerva tune
sol i papar
tjestenina
maslinovo ulje
Priprema:
U lonac dodajte vodu, posolite je i pustite da zavrije. Za to vrijeme nasjeckajte luk i pirjajte ga na vrućem ulju dok ne postane staklast. Dodajte protisnuti češnjak, šećer, sol i papar, dodajte naribanu mrkvu, kapare i inćune koje ste nasjeckali na sitno. Kratko pirjajte pa potom dodajte i pelate. Pustite da se kuha 10-ak minuta. Dodajte potom tunu, začinite po želji i kada je tjestenina pri kraju, zajedno s malo vode u kojoj se kuhala, prebacite je u umak. Na kraju pospite sa svježim bosiljkom i drugim svježim začinskim biljem po želji.
Dodatno!
Ovaj umak možete poslužiti i uz rižu, palentu, mlince ili neki drugi prilog, no upravo dodatak vode u kojoj se kuhala tjestenina, a potom i same tjestenine, učinit će da postane još bolji, ljepljiviji i slasniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 15:35