ISPROBAN RECEPT

Talijanski klasik koji obožavamo jer sve sastojke možete pomješati, izliti u kalup i ispeći

Torta di mele, kolač koji je pripremila suradnica Dobre hrane - Slavica Šagolj

 Berislava Picek/Cropix
Klasični recept za talijansku tortu di mele s pinjolima nalazi se u bilježnicama svih talijanskih nona

Pita od jabuka jedna je od najpopularnijih slastica na svijetu. Unatoč tome što je tako dobro poznat, još uvijek se ne zna baš sve o porijeklu recepture. Ne postoje sigurni izvori koji bi s apsolutnom preciznošću mogli posvjedočiti o mjestu i/ili razdoblju u kojem je nastala ova delicija. Jedino u što nema ni najmanje dvojbe jest da je pita od jabuka slastan proizvod zapadnjačke slastičarske umjetnosti.

Prema nekim izvorima, prva pita od jabuka ugledala je svjetlo u Europi oko 1300. godine kad započinje gastronomsku raskoš renesanse. U to vrijeme najbolje "škole gastronomije" svakako su bile samostanske kuhinje iz kojih se širio velik broj recepata. Recepti tog vremena uključuju i tarte aux pommes, odnosno pitu od jabuka, koja je ipak imala neke drugačije sastojke u odnosu na recept koji svi znamo. Naime, umjesto šećera koristio se med ili nadjev od sušenog luka koji se često koristio u tadašnjim pripremama kako bi kolač bio slađi i ukusniji. Tijekom stoljeća neki su sastojci tada napušteni, a pita od jabuka srednjovjekovnog podrijetla počela se prilagođavati dostupnim sastojcima i ukusima ljudi dok nakon brojnih modifikacija nije stigla do današnjih dana.

Drugi izvori, upućuju da pite od jabuka ima engleske korijene, iako je recept, koji je u Ameriku stigao tijekom razdoblja kolonizacije, postao vrlo poznat u Novoj Engleskoj i ubrzo se proširio na cijeli kontinent i tako postaje ikona nacionalne gastronomije poznatija pod nazivom Američka pita.

Pita od jabuka uglavnom je bila usmjerena na čuvanje voća do pojave hladnjaka, ali i kasnije budući da si ga nije svatko mogao priuštiti. U nastavku donosimo talijansku varijantu pite od jabuka koju Talijani zovu "Torta di mele"

Trebat će vam:

125 g glatkog brašna

2 žličice praška za pecivo

100 g šećera

korica i sok jednog limuna

3 velika jaja

125 g otopljenog maslaca

4 jabuke - granny smith

1 žličica cimeta

100 g pinjola (pola ide u tijesto, a pola na vrh torte prije pečenja)

šećer u prahu za posipanje prije serviranja

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Kalup za tortu promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. Jabuke ogulite, prepolovite na četvrtine te nasjeckajte na tanke listiće. Odmah ih prelijte limunovim sokom da ne potamne. Promiješajte kuhačom brašno, šećer i limunovu koricu. Dodajte jedno po jedno jaje, otopljeni maslac, cimet, pola količine pinjola i dvije trećine jabuka. Smjesu stavite u kalup, malo poravnajte te po vrhu složite ostatak jabuka, posipajte s malo cimeta i dodajte ostatak pinjola. Stavite u pećnicu i pecite oko 40 minuta na 180 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:33