PROVJERENI RECEPT

Ako ćete danas raditi jedan kolač, neka to bude cheesecake s jabukama i pistacijom, fantastičan je

Naša suradnica Slavica Šagolj ustupila nam je recept za kremastu slasticu koja bi vam se mogla baš svidjeti

Ne moramo ni govoriti koliko nam je nedjeljom potreban dobar kolač. Njime liječimo tugu jer je vikend gotov, ali i slavimo skori ulazak u novi tjedan, što su već dva dobra razloga da se danas bacite na pripremu ovog finog cheesecakea. Recept nam je svojevremeno ustupila naša suradnica Slavica Šagolj, a mi smo se odmah zaljubili.

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema je nešto složenija i trebat ćete najprije napraviti tijesto, zatim kremu, pa i aromatizirane jabuke, ali jednom kada napokon odrežete krišku ovog kolača i shvatite koliko se sve dobro slaže, neće vam biti žao vremena koje ste utrošili na pripremu. Cijeli recept vam ostavljamo u nastavku i toplo savjetujemo da ga testirate već danas.

image
Berislava Picek/Cropix

Za tijesto će vam trebati:

170 g omekšalog maslaca

200 g smeđeg šećera

1 vanilin šećer

1 veliko jaje

1 bjelanjak

195 g glatkog brašna

pola žličice cimeta

1 žlica mješavine začina za jela od jabuka

prašak za pecivo

prstohvat sode bikarbone

prstohvat soli

80 g na sitne kockice nasjeckane jabuke (pola veće jabuke)

Za kremu:

450 g krem sira

100 g šećera u prahu

1 žlica karamela

pola žličice začina za jabuke

prstohvat cimeta

150 ml vrhnja za šlag

1 žličica ekstrakta vanilije

Za aromatizirane jabuke:

3 jabuke Idared

sok pola limuna

prstohvat muškatnog oraščića

1 žličica cimeta

50 g smeđeg šećera

50 ml kokosova ulja

100 g pistacija

Priprema:

U posudu za miksanje stavite omekšali maslac, smeđi šećer i vanilin šećer te miksajte dok se šećer ne otopi. Dodajte jaje i bjelanjak te pjenasto izmiksajte. Suhe sastojke jedan po jedan ručno umiješajte u smjesu. Na kraju umiješajte na sitne kockice nasjeckanu jabuku. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu u njega. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 35 minuta na 185 °C. Biskvit dobro ohladite. Pripremu kreme počnite pripremom šlaga. U posudu za miksanje ulijte vrhnje za šlag i umutite ga. U drugu posudu stavite krem sir i šećer te lagano promiješajte. Dodajte karamel, mješavinu začina za jela od jabuka i ekstrakt vanilije. Jednu i drugu smjesu lagano spojite. Odmah rasporedite po ohlađenom biskvitu. Kolač stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Na kraju napravite aromatizirane jabuke. U tavu stavite kokosovo ulje i lagano zagrijte. Dodajte na listiće narezanu jabuku, limunov sok, začine i polovicu nasjeckanih pistacija. Sve lagano zagrijte da se sastojci sljube. Na ohlađenu tortu složite jabuke i preostale nasjeckane pistacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 12:14