Pogledali smo kroz prozor i shvatili da je baš danas idealan dan kada ćemo napokon zamijesiti cimet rolice. Jer, realno gledajući, postoji li u ove sve hladnije dane bolji miris od onog u kojem se miješaju toplo slatkasto tijesto i cimet?
Zasukali smo stoga rukave, potražili jedini i za nas najbolji recept za cimet rolice po kojem ga radimo već godinama i bacili se na posao. Upravo taj recept svojevremeno nam je ustupila naša suradnica Slavica Šagolj, čije smo cimet rolice, kada smo ih prvi put probali, proglasili najsočnijima i najmekšima od svih.
Po njezinom receptu nikada nam nisu ispale suhe i imaju taman dovoljno nadjeva da budu dovoljno sočne i aromatične, a mi ih posebno volimo kombinirati uz šalicu čaja ili čašu mlijeka. Da ne duljimo previše, u nastavku vam ostavljamo korak po korak recept s kojim nema greške, a na vama je samo da uronite ruke u brašno, bacite se na miješenje i jesen dočekate baš kako treba.
NAJBOLJE CIMET ROLICE
Za pripremu tijesta trebat će vam:
130 ml toplog mlijeka
21 g svježeg kvasca (pola kockice)
15 g šećera (1 velika žlica)
500 g glatkog brašna
½ žličice soli
1 žlica praška za pecivo
170 g čvrstog jogurta
1 jaje
Za pripremu nadjeva trebat će vam:
100 g omekšalog maslaca
120 g smeđeg šećera
2 žličice cimeta
Za preljev će vam trebati:
120 g krem sira
100 g šećera u prahu
50 g omekšalog maslaca
1 vanilin šećer
Priprema:
1. KORAK
U mlako mlijeko stavite šećer i kvasac da se zapjeni.
2. KORAK
U zdjelu stavite sve suhe sastojke te dodajte zapjenjeni kvasac, jaje i jogurt te umijesite glatko tijesto. Tijesto pokrijte krpom i ostavite da se diže najmanje sat vremena.
3. KORAK
Dignuto tijesto radi lakšeg valjanja stavite na papir za pečenje i razvaljate u pravokutni oblik približnih dimenzija 45 x 35 cm.
4. KORAK
Po tijestu rasporedite smjesu za nadjev koja se sastoji od maslaca, smeđeg šećera i cimeta.
5. KORAK
Tijesto zarolajte u štrucu.
6. KORAK
Oštrim nožem režite rolice na debljinu od 2,5 cm te slažite u namašćenu posudu za pečenje.
7. KORAK
Rolice ne lijepite jednu uz drugu jer se još prije pečenja moraju dizati minimalno dvadeset minuta. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Dok se tijesto peče, pripremite preljev.
8. KORAK
Tek izvađene rolice iz pećnice premažite prethodno pripremljenim umakom od krem sira, šećera u prahu i maslaca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....