Volite razvlačiti svoje tijesto, dodavati nadjeve pa raditi slasne puževe koji sa stola nestaju u trenu? Tada sigurno znate da za svaku pitu koju napravite postoji posebno pravilo kada je riječ o zaljevu. Koriste se uglavnom temeljci i mlijeko, no dobro je upamtiti kada je koji od njih prikladan te čime ih možete zamijeniti ako vam pri ruci nije, primjerice, goveđi temeljac.
Dobro je dodati i kako se zaljev koristi kako bi kore postale mekše, a dodaje se kada je pita već pečena. Preljeva se kada je još vruća i ostavlja u ugašenoj, ali još uvijek vrućoj pećnici pet do deset minuta kako bi pita upila svu tekućinu.
Kako nam je svojevremeno ispričala Anita Šarić, zaljubljenica u kuhanje kojoj je izrada pita u malom prstu, burek od mesa zalijeva se temeljcem, idealno goveđim ili junećim. Dodala je i kako se, u nedostatku temeljca, preliti može s malo domaćeg maslaca rastopljenog u vodi, kao što je to radila njezina baka. Isti zaljev koristi se i za krumpirušu, dok se sirnica, bučnica i jajuša prelijevaju toplim mlijekom.
A kada već govorimo o slasnim pitama, u nastavku ostavljamo recept za jednu od nama najdražih - krumpirušu. Za pripremu će vam trebati kilogram krumpira, sol, papar i malo dobre volje. Osim toga, donosimo vam i recept za jufku koji uvijek uspijeva, a kada ste pri kraju, naravno, ne zaboravite na zaljev. U slučaju da vam je potreban recept za temeljac, pronaći ga možete ovdje, a u nedostatku istog, poslužite se ranije spomenutim trikom s maslacem.
Za krumpirušu će vam trebati:
jufka
1 kg krumpira
sol
papar
1 dl goveđeg temeljca
Priprema:
Krumpir ogulite i operite. Narežite ga na sitne kockice. Posolite i popaprite. Jufku spretno razvucite i na dva najduža ruba stola ravnomjerno posložite nadjev od krumpira. Krajeve koji vam vire preko stola prebacite preko nadjeva. Pomoću stolnjaka zamotajte jufku do polovice. Isto učinite i s druge strane stola. Jufku prerežite kako biste dobili dvije "zmijice" iste debljine. U tepsiju ulijte malo ulja. Jufku slažite u krug kako biste dobili oblik velikog puža. Stavite peći na 200 Celzijevih stupnjeva oko 35 minuta. Temeljac zagrijte pet minuta prije nego što je pita pečena. Kad je gotova, pitu prelijte vrućim temeljcem. Ostavite u ugašenoj pećnici dok tekućina potpuno ne nestane.