Hrskavo i slasno

Izgleda kao zvrk burek, ali nije! Svidjet će se svima koji vole vučeno tijesto sa slatkim nadjevom

Pripremite vertutu, tradicionalno ukrajinsko jelo od ručno rađenog tijesta, punjeno bunedevom, ali "na slatko"

U sklopu velikog specijala posvećenog etničkoj kuhinji koji smo objavili u magazinu Dobra hrana, Tetiana Kalinka smotala je i ispekla slatku vertutu. Evo kako se vertuta radi u Ukrajini!

image

Tetiana Kalinka

Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:

500 - 550 g brašna
300 ml tople vode
1 žličica soli
2,5 - 3 žlice suncokretovog ulja
500 g bundeve
100 g šećera
50 g maslaca
1 jaje

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

U toplu vodu uspite sol i miješajte dok se ne otopi. Prosijano brašno prelijte toplom vodom, dodajte 3 žlica suncokretovog ulja i zamijesite tijesto. Tijesto treba biti mekano. Ako osjetite da je tijesto još dosta ljepljivo, dodajte još malo brašna (nemoguće je dati točne omjere jer se brašna razlikuju i uvijek računajte na ± 50 g). Ovdje je najvažnije ne pretjerati s brašnom, jer vučeno tijesto ne smije biti pretvrdo.

Podijelite tijesto na 4-5 dijela i svaki malo razvaljajte, namažite uljem i stavite pod foliju na 15 minuta.

Za to vrijeme naribajte bundevu i ocijedite vodu iz nje.

Jedan dio tijesta stavite na sredinu stola i razvlačite lagano od sredine. Kada ste dobili prozirno tijesto, stavljajte na tijesto topljeni maslac, šećer i naribanu bundevu. Rukama lagano zarolajte i vrtite vertutu oko osi. Zamotajte svaku posebno kao puž. Namažite gornji dio jajem, složite i pecite na 180ºC 25 - 30 minuta.

Više dobrih recepata iz ukrajinske kuhinje potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 17:15