U sklopu velikog specijala posvećenog etničkoj kuhinji koji smo objavili u magazinu Dobra hrana, Tetiana Kalinka smotala je i ispekla slatku vertutu. Evo kako se vertuta radi u Ukrajini!
Trebat će vam:
500 - 550 g brašna
300 ml tople vode
1 žličica soli
2,5 - 3 žlice suncokretovog ulja
500 g bundeve
100 g šećera
50 g maslaca
1 jaje
Priprema:
U toplu vodu uspite sol i miješajte dok se ne otopi. Prosijano brašno prelijte toplom vodom, dodajte 3 žlica suncokretovog ulja i zamijesite tijesto. Tijesto treba biti mekano. Ako osjetite da je tijesto još dosta ljepljivo, dodajte još malo brašna (nemoguće je dati točne omjere jer se brašna razlikuju i uvijek računajte na ± 50 g). Ovdje je najvažnije ne pretjerati s brašnom, jer vučeno tijesto ne smije biti pretvrdo.
Podijelite tijesto na 4-5 dijela i svaki malo razvaljajte, namažite uljem i stavite pod foliju na 15 minuta.
Za to vrijeme naribajte bundevu i ocijedite vodu iz nje.
Jedan dio tijesta stavite na sredinu stola i razvlačite lagano od sredine. Kada ste dobili prozirno tijesto, stavljajte na tijesto topljeni maslac, šećer i naribanu bundevu. Rukama lagano zarolajte i vrtite vertutu oko osi. Zamotajte svaku posebno kao puž. Namažite gornji dio jajem, složite i pecite na 180ºC 25 - 30 minuta.
Više dobrih recepata iz ukrajinske kuhinje potražite ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....