Tradicija na stolu

Pripremite paprenjake, starinski kolač od samo pet sastojaka, koji je puno više od jestivog suvenira

Ovih blagdana odlučili smo praviti kolače našeg djetinjstva te smo u potrazi za njima otišli u malo slavonsko selo Klakar gdje nam je Katica Čaklovac pripremila nekoliko slastica sa salom i svinjskom masti bez kojih su blagdani u Slavoniji nezamislivi

Pred nama je najluđa noć u godini, a ako idete u goste imate još taman dovoljno vremena da pripremite i počastite prijatelje i obitelj preukusnim keksima napravljenim po tradicionalnoj recepturi. Mi smo inspiraciju ovih blagdana pronašli u Slavoniji gdje blagdansko doba ne može proći bez kolača napravljenih uz dodatak svinjskog sala i masti. Bilo da se želite prisjetiti tih okusa ili ih po prvi puta okusiti, uvjereni smo kako ćete im se, jednom kad zamijesite tijesto i ispečete barem jedan od njih, ubuduće češće vraćati.

image

Katica Čaklovac

Tomislav Krišto/Cropix

Nakon salenjaka, osinjaka i kolombara, Katica Čaklovac is sela Klakar pored Slavonskog Broda pokazuje nam kako pripremiti paprenjake! Iako se uvriježio kao naš jestivi suvenir, paprenjak je puno više od toga, što ste i sami okusili ako ste ga ikad probali. Recept vam ostavljamo u nastavku.

image
Tomislav Krišto/Cropix

PAPRENJACI

*mjera je šalica od 2,5 dl

Trebat će vam:

1 šalica svinjske masti
1 šalica šećera
2 cijela jaja
1 žumanjak
500 g glatkog brašna

image
Tomislav Krišto/Cropix

Priprema:

U posudu stavite svinjsku mast, šećer, jaja i žumanjak te umijesite tijesto postupno dodajući brašno.

Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1 cm te drvenim kalupom za paprenjake utisnite oblik i šaru u tijesto.

Režite nožem kolače po vanjskim rubovima, koje je kalup otisnuo, i složite u lim za pečenje.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta ili dok im rub ne počne poprimati boju.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Više recepata za slastice sa salom, svinjskom masti, slaninom, čvarcima ili sušenim voćem potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:06