Tradicija na stolu

Pripremite stari slavonski kolač, toliko se topi u ustima da nećete odoljeti pojesti još barem jedan

U potrazi za klasičnim slasticama sa salom i svinjskom masti put nas je odveo u malo selo Klakar pored Slavonskog Broda gdje nas je ugostila obitelj Čaklovac

Tradicionalno se u Hrvatskoj, posebno u Slavoniji, u vrijeme božićnih blagdana pripremaju slastice od svinjskog sala i masti. I sasvim sigurno ste barem jednom u životu, dok ste jeli prave slavonske kolače koji se prave s tim namirnicama, pomislili kako je šteta što masti nema uvijek kako biste u svakoj prilici mogli zamijesiti tijesto i ispeći ih te uživati u njihovim okusima, dok se slasno tijesto topilo u ustima...

image

Katica Čaklovac

Tomislav Krišto/Cropix

Na uspomeni tih okusa ove smo se zime uputili u Slavoniju kako bismo vam otkrili tradicionalni recept za osinjake, koji smo pronašli kod obitelji Čaklovac u Klakaru. Nakon što nam je otkrila recept za prave slavonske salenjake i pokazala kako ih motati, i osinjake nam je po starom receptu ispekla i recept podijelila Katica Čaklovac.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Osinjaci

Tijesto 1:

2 žlice glatkog brašna
1,5 kockica germe (kvasca)
1 žlica šećera
2 žlice glatkog brašna

Tijesto 2:

750 ml mlijeka
250 ml mineralne vode
sol i šećer po ukusu
½ praška za pecivo
1 žumanjak
1 dl ulja
2 kg glatkog brašna

Za nadjev:

500 g svinjske masti
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
250 - 300 g mljevenih oraha, maka ili rogača

Za podlijevanje:

1 l mlijeka
4 žlice šećera
1 vanilin šećer

Priprema:

U posudu u kojoj ćete zamijesiti tijesto stavite dvije jušne žlice brašna, rukama izmrvite germu (kvasac), dodajte šećer te prelijte preko toga 1 dl mlakog mlijeka. Ostavite na toplom da germa nabubri.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Nakon što je germa nabubrila, ulijte mlako mlijeko i mineralnu vodu te postupno dodajte brašno. Kada dođe do srednje gustoće, dodajte prašak za pecivo, jedan žumanjak, ulje, šećer i sol po ukusu.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Nastavite mijesiti kuhačom i postupno dodavati ostatak brašna. Kada se tijesto dobro umijesi, poklopite posudu i ostavite je na toplom mjestu da se tijesto digne. Za to vrijeme dva do tri puta rukom lagano spustite tijesto i ostavite ga da se ponovno digne.

Kad se tijesto diglo, istresite ga na dasku i podijelite na četiri dijela. Za to vrijeme izradite mast s šećerima.

image

Tijesto za osinjake radi se kao za salenjake

Tomislav Krišto/Cropix

Svaki dio razvaljajte tanko te cijeli premažite izrađenom masti i šećerima, a zatim pospite mljevenim orasima, makom ili rogačem tako da tijesto bude lijepo prekriveno nadjevom.

Zarolajte i režite na šnite debljine 2 prsta. Okrenite svaki na prerezani dio i pecite u pećnici na 200 °C oko pola sata. Za to vrijeme zavrijte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Kad su pečeni, osinjake zalijte vrelim mlijekom. Kada se zaliveni, vratite ih u pećnicu na 5 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:24