Iza nas je Božić, no to ne znači da još uvijek ne možete pripremiti neke od tradicionalnih slastica. Mi smo inspiraciju ovih blagdana pronašli u Slavoniji gdje blagdansko doba ne može proći bez kolača napravljenih uz dodatak svinjskog sala i masti. Bilo da se želite prisjetiti tih okusa ili ih po prvi puta okusiti, uvjereni smo kako ćete im se, jednom kad zamijesite tijesto i ispečete barem jedan od njih, ubuduće češće vraćati.
Na uspomeni okusa iz djetinjstva ove smo se zime uputili u Slavoniju kako bismo vam otkrili i tradicionalni recept za kolombare. Pronašli smo ga u obitelji Čaklovac u selu Klakar pored Slavonskog Broda. Nakon što nam je otkrila recept za prave slavonske salenjake te pokazala kako ih motati, a zatim i za osinjake po starom receptu, Katica Čaklovac pokazala nam je kako priprema kolač na kojemu su odrasli mnogi Slavonci. Donosimo ga u nastavku.
Kolombari ili kolač oko rupe
Trebat će vam:
200 g svinjske masti
½ kockice germe (kvasca)
2 dl mlijeka
1 žličica šećera
2 žlice glatkog brašna (za 1. dio)
800 g glatkog brašna (za 2. dio)
Za umakanje:
1 l vruće vode
Za posipanje:
oko 300 g kristal šećera
Priprema:
U duboku posudu stavite 2 jušne žlice brašna i rukama izmrvite germu (kvasac), dodajte šećer i mlijeko sobne temperature te ostavite da germa nabubri.
Kada se germa podigla, sipajte sve u svinjsku mast i kuhačom izradite.
Postupno dodajte 800 g brašna i umijesite tijesto ni meko, ni tvrdo.
Razvaljajte tijesto na debljinu od 1 cm te okruglim kalupom (ili čašom) pravite krugove, a manjim okruglim kalupom napravite rupu u sredini.
Ostavite na toplom mjestu da se dižu oko 15 minuta.
Pećnicu zagrijte na 200 °C i kolombare stavite peći dok ne porumene.
Za to vrijeme na štednjak stavite u lonac vodu da prokuha.
Vruće pečene kolombare slažite kroz rupu na držak drvene kuhače i kratko uronite u vruću vodu. Zatim ih stavite u posudu s kristal šećerom, dobro uvaljajte i vratite na lim za pečenje.
Kolombare uvaljane u šećer vratite u pećnicu na 5 do 10 minuta da se posuše.
Više recepata za slastice sa salom, svinjskom masti, slaninom, čvarcima ili sušenim voćem potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....