Tradicija na stolu

Dugo nismo probali nešto tako slasno kao što je ‘kolač oko rupe‘ Katice Čaklovac iz Klakara

Ovih blagdana odlučili smo praviti kolače našeg djetinjstva te smo u potrazi za njima otišli u malo slavonsko selo Klakar gdje nam je Katica Čaklovac pripremila nekoliko slastica sa salom i svinjskom masti bez kojih su blagdani u Slavoniji nezamislivi

Iza nas je Božić, no to ne znači da još uvijek ne možete pripremiti neke od tradicionalnih slastica. Mi smo inspiraciju ovih blagdana pronašli u Slavoniji gdje blagdansko doba ne može proći bez kolača napravljenih uz dodatak svinjskog sala i masti. Bilo da se želite prisjetiti tih okusa ili ih po prvi puta okusiti, uvjereni smo kako ćete im se, jednom kad zamijesite tijesto i ispečete barem jedan od njih, ubuduće češće vraćati.

image

Marko i Katica Čaklovac

Tomislav Krišto/Cropix

Marko Čaklovac, zaljubljenik u fotografiju i veliki štovatelj tradicije i naslijeđa svojih predaka, autor je Instagram profila Okusi Slavonije, koji nas već dugo privlači. Jedan telefoski poziv bio je dovoljan da nas ugosti u roditeljskom domu gdje nam je njegova mama Katica pripremila nekoliko izvornih slavonskih slastica sa salom i masti, a tata Mato "izuje iz cipela" svojim čorbancem.

Na uspomeni okusa iz djetinjstva ove smo se zime uputili u Slavoniju kako bismo vam otkrili i tradicionalni recept za kolombare. Pronašli smo ga u obitelji Čaklovac u selu Klakar pored Slavonskog Broda. Nakon što nam je otkrila recept za prave slavonske salenjake te pokazala kako ih motati, a zatim i za osinjake po starom receptu, Katica Čaklovac pokazala nam je kako priprema kolač na kojemu su odrasli mnogi Slavonci. Donosimo ga u nastavku.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Kolombari ili kolač oko rupe

Trebat će vam:

200 g svinjske masti
½ kockice germe (kvasca)
2 dl mlijeka
1 žličica šećera
2 žlice glatkog brašna (za 1. dio)
800 g glatkog brašna (za 2. dio)

Za umakanje:

1 l vruće vode

Za posipanje:

oko 300 g kristal šećera

Priprema:

U duboku posudu stavite 2 jušne žlice brašna i rukama izmrvite germu (kvasac), dodajte šećer i mlijeko sobne temperature te ostavite da germa nabubri.

Kada se germa podigla, sipajte sve u svinjsku mast i kuhačom izradite.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Postupno dodajte 800 g brašna i umijesite tijesto ni meko, ni tvrdo.

Razvaljajte tijesto na debljinu od 1 cm te okruglim kalupom (ili čašom) pravite krugove, a manjim okruglim kalupom napravite rupu u sredini.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

Ostavite na toplom mjestu da se dižu oko 15 minuta.

Pećnicu zagrijte na 200 °C i kolombare stavite peći dok ne porumene.

Za to vrijeme na štednjak stavite u lonac vodu da prokuha.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Vruće pečene kolombare slažite kroz rupu na držak drvene kuhače i kratko uronite u vruću vodu. Zatim ih stavite u posudu s kristal šećerom, dobro uvaljajte i vratite na lim za pečenje.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Kolombare uvaljane u šećer vratite u pećnicu na 5 do 10 minuta da se posuše.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Više recepata za slastice sa salom, svinjskom masti, slaninom, čvarcima ili sušenim voćem potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:08