Jedno od najslasnijih pečenja koja možete napraviti kod kuće svakako je porchetta. Iako originalno potječe iz Italije, ovaj sočan punjeni pa zarolani komad svinjske potrbušine s godinama je postao jedan od favorita na različitim street food festivalima i kod nas, a uz pravilne upute i savjete, napraviti je možete i kod kuće. Srećom, mi u svom timu imamo majstore iz Gastronomada pa su nam tako svojevremeno otkrili vrlo detaljan recept s kojim nema greške i koji danas dijelimo s vama.
KAKO SE PRIPREMA PORCHETTA?
Kupljeno carsko meso potrebno je otkostiti tako da izvadite rebra i dobijete potrbušinu. Ovaj dio može vam odraditi i vaš mesar. Meso se zatim začini rustikalnim mediteranskim začinima i obično još nadjene raznim punjenjima, od kojih je najpoznatije ono s jetricama. Tako pripremljena pečenka može se jesti topla, uz prilog prema želji, ali daleko je popularnija varijanta sendviča, koji bogato napunite tanko narezanim šnitama mesa koje se prethodno ohladilo.
Osim što se radi o nevjerojatno ukusnom jelu, neće vas mnogo koštati. Svinjska potrbušina, koja teži oko pet kilograma kad ste joj uklonili rebra, bit će dovoljna za oko 40 porcija porchette, koju možete poslužiti u lepinji s raznim salatama i dodatno obogatiti nekim umakom. Za obradu mesa potreban vam je oštar nož, a detaljan recept stiže u nastavku.
RECEPT ZA PORCHETTU
(sastojci za 5 kilograma svježe svinjetine)
5 kg svinjske potrbušine
kuharski konac za vezanje
Za suhi pac:
100 g sitne morske soli
80 g provansalske mješavine suhih začina
4 g luka u granulama
4 g češnjaka u granulama
Za jednu vrstu punjenja:
usoljene srdele
kapari
limunov sok
kadulja
ružmarin
maslinovo ulje
Za drugu vrstu punjenja:
sušene rajčice
limunov sok
timijan
maslinovo ulje
Priprema:
Sve začine za suhi pac dobro promiješajte i detaljno natrljajte meso sa svih strana. Obložite meso aluminijskom folijom pa stavite u hladnjak preko noći da odmori. Prije pečenja, meso treba biti sat vremena na sobnoj temperaturi pa za to vrijeme pripremite dvije vrsta punjenja. Pola potrbušine možete nadjenuti jednom, a drugu polovicu drugom vrstom punjenja. Pomiješajte u mužaru sastojke za željene kombinacije i izradite ih u možaru do željene gustoće, a intenzitet prilagodite vašem ukusu. Ostavite po strani u prigodnim zasebnim posudicama. Zatim unutrašnju stranu potrbušine nadjenite divnim punjenjima koje ste pripremili. Pripremite si i konac za vezanje jer će vam sad trebati. Zarolajte potrbušinu da dobijete oblik rolade. Na vrhu rolade napravite čvor te oko ruke napravite omču kroz koju ćete provući porchettu i zategnite. Nastavite tako do kraja porchette. Završite tako da roladu prebacite na drugu stranu i provučete preostali konac kroz napravljene omče na roladi. Pecite je tri sata na 150°C prekrivenu aluminijskom folijom, a zatim otkrijte, pojačajte pećnicu na 220°C i lijepo zapecite kojih 10-15 minuta. Budno pratite razvoj situacije u pećnici, koža se lijepo mora zarumenjeti i fino zahrskati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....