Bilo da pripremate roštilj, pečenku ili sočan odrezak na tavi, pravi prilog može podići cijelo jelo na novu razinu. Od klasičnih priloga do modernih twistova, mogućnosti su brojne, a izbor pravog dodatka može obogatiti cijelo jelo. U nastavku donosimo nekoliko ideja koje će vam pomoći da prilog uz vaše meso bude jednako fin i sočan.
HRSKAV I AROMATIČAN PEČENI KRUMPIR
Baš kao i mlinci i ovaj prilog je klasik kada je u pitanju meso. Pečeni krumpir prilog je s kojim ne možete pogriješiti, ali isto tako nudi i brojne mogućnosti kako da ga s malo truda i mašte pretvorite u jelo koje je puno više od klasike. Dodajte mu pršut, ružmarin i parmezan i napravite od njega kralja stola koji ne samo da će biti izvrstan prilog već i jelo za sebe.
PUNJENJE GLJIVE SA ŠPINATOM
Gljive punjene špinatom, pripremljene na vrućoj rešetki, izvrstan su prilog koji savršeno nadopunjuje razne mesne delicije. Sočne, aromatične, pune okusa, ali i rijedak izbor kada je u pitanju prilog, odlična su opcija za one koji žele impresionirati kako odabirom mesa tako i priloga.
STVARNO DOBAR SATARAŠ
Ako i vas ponekad ulovi nostalgija za jelima iz djetinjstva, a ne znate što servirati uz meso, sataraš je odličan izbor. Danas se to jelo nerijetko poslužuje kao samostalno ili kao prilog uz roštilj i gulaš, a suprotno uvriježenom mišljenju da se priprema u tavi ili loncu na štednjaku, đuveč se nekad isključio radio u pećnici, a umjesto današnjih dodataka, kao što su patlidžan, tikvice, krumpir, mrkva, mahune, pa čak i meso - radio se isključivo od povrća koji vam donosimo u ovom receptu.
RECEPT ZA RISI E BISI LIDIJE BASTIANICH
Iako se mišljenja razilaze kada je u pitanju tehnika uživanja u ovom jelu pa tako jedni zagovaraju vilice, a drugi žlice, poznata talijanska chefica Lidia Bastianich u uvodu u svoj recept objašnjava kako svatko risi e bisi priprema na drugačiji način te kako ga ona osobno više voli u jušnoj varijanti. Dodaje i kako se gustoća lako može regulirati vremenom kuhanja te otklopljenim, odnosno poklopljenim loncem, a vi sami odlučite kakav prilog će vam uz dobar komad piletine ili nekog drugog mesa više pasati. Također, navodi Bastianich, za pripremu risi e bisi može se koristiti riža kratkog ili dugog zrna. Tradicionalno se priprema s ranije navedenim tipovima carnaroli i arborio koji jelu daju autentičan okus i teksturu, no nije velika greška ako se odlučite na pripremu ovog jela s rižom dugog zrna.
NAJBOLJI PIRE KRUMPIR NA SVIJETU
Kada u Google tražilicu upišete "best mashed potato in the world" kao prvi izbor izbacit će vam recept velikog francuskog chefa Joëla Robuchona. Recept je na The Guardianu objavljen još 2018. godine, kada je Robuchon preminuo, no njegove su upute kasnije često koristili brojni chefovi te postoje različite varijante ovog klasika. Onaj originalan, po kojem je Robuchon kuhao testirali smo i sami.
PUNJENI BATAT
Batat je savršen izbor za prilog uz meso – punog je okusa i nudi toliko mogućnosti pripreme da mu rijetko tko može odoljeti. Čak i oni koji ga dosad nisu voljeli mogli bi promijeniti mišljenje uz ovaj recept! Svojom prirodnom slatkoćom i kremastom teksturom veoma dobro paše uz pečeno meso, dok jednostavna priprema ovog priloga može biti znak da ga već danas pripremite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....